Η ιστορία του Εύζωνα που αντιστάθηκε στους Γερμανούς κατακτητές και έπεσε από την Ακρόπολη - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Η ιστορία του Εύζωνα που αντιστάθηκε στους Γερμανούς κατακτητές και έπεσε από την Ακρόπολη

Η ιστορία του Εύζωνα που αντιστάθηκε στους Γερμανούς κατακτητές και έπεσε από την Ακρόπολη
Στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα κατά την οποία μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα,
οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές που είχαν μείνει στην πρωτεύουσα, ήταν ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος και ο φρούραρχος.

Ο βασιλιάς και η κυβέρνηση βρίσκονταν στην Κρήτη για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα. Από τα Χανιά, ο υφυπουργός Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκης ζήτησε από το Νομάρχη και τον Δήμαρχο Αθηναίων να συναντήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο και να του ζητήσουν να παραστεί στην παράδοση της πόλης. Η συνάντηση έγινε, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Έτσι, την επιτροπή που συγκροτήθηκε για την παράδοση της πόλης αποτελούσαν οι: Υποστράτηγος Χρήστος Καβράκος-φρούραρχος Αθηνών, Κων/νος Πεζόπουλος -Νομάρχης Αττικοβοιωτίας, Αμβρόσιος Πλυτάς -Δήμαρχος Αθηναίων, Μιχαήλ Μανούσκος- Δήμαρχος Πειραιώς, Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος (ως διερμηνέας).

Αποφασίστηκε η παράδοση της πόλης να γίνει στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την Κηφισίας και την Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από την έπαυλη Θων στους Αμπελοκήπους.
Γύρω στις 8 π.μ., άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα τμήματα μοτοσικλετιστών του γερμανικού στρατού. Στις 10.15 π.μ. έκανε την εμφάνισή του ο επικεφαλής των γερμανικών στρατευμάτων, αντισυνταγματάρχης Ότο φον Σέιμπεν.
Στο καφενείο «Παρθενών», μπροστά από τη βίλα Θων, υπογράφτηκε το πρωτόκολλο παράδοσης κι από τις δύο πλευρές.

Ο Κωνσταντίνος Κουκίδης πέφτει στο κενό με τη γαλανόλευκη.

shmaia%20(1)

Η σβάστικα υψώνεται στην Ακρόπολη

Λίγο νωρίτερα, στις 8.45 π.μ., είχε φτάσει στον ιερό βράχο της Ακρόπολης γερμανικό απόσπασμα με επικεφαλής τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς, για να υψώσει τη γερμανική σημαία.

Στη θέση Καλλιθέα της Ακρόπολης, ο επικεφαλής των Γερμανών ζήτησε από τον Έλληνα στρατιώτη φρουρό να υποστείλει την ελληνική σημαία, προκειμένου να πάρει τη θέση της η γερμανική.

Ο στρατιώτης ( ; ) Κωνσταντίνος Κουκίδης, που ήταν φρουρός της σημαίας εκείνο το πρωινό, αρνήθηκε να υπακούσει.

Τότε, ο Γερμανός αξιωματικός διέταξε τους δικούς του στρατιώτες να κατεβάσουν την ελληνική σημαία, κάτι που έγινε. Η ελληνική σημαία τυλίχθηκε με προσοχή και παραδόθηκε στον Κ. Κουκίδη.
Ο νεαρός Έλληνας δεν άντεξε την ταπείνωση του εθνικού μας συμβόλου. Τυλίχτηκε με την γαλανόλευκη και από το σημείο που βρισκόταν έπεσε προς τη βορειοανατολική πλευρά της Πλάκας και σκοτώθηκε ακαριαία, την ίδια στιγμή που η σβάστικα ανυψωνόταν στον ιστό όπου κυμάτιζε λίγο νωρίτερα η ελληνική σημαία και το παρατεταγμένο άγημα παρουσίαζε όπλα για να αποδώσει τιμές.

Η ενέργεια του Κ. Κουκίδη έκανε μεγάλη εντύπωση στους Γερμανούς και ιδιαίτερα στον επικεφαλής τους, ο οποίος ανέφερε το περιστατικό λίγο αργότερα στην Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση.

Λέγεται ότι η θυσία του Κ. Κουκίδη ήταν η αιτία να εκδοθεί διαταγή από τον Γερμανό φρούραχο να υψώνεται στην Ακρόπολη και η ελληνική μαζί με τη γερμανική σημαία. Πιθανότατα η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις χώρες που βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή και συνέβαινε το γεγονός αυτό.
Από το Blogger.