ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα! ΑΥΤΗ είναι η νέα λίστα του 2018! - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα! ΑΥΤΗ είναι η νέα λίστα του 2018!


Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Environmental Working Group (EWG) έδωσε πριν μερικές εβδομάδες στην δημοσιότητα τον ετήσιο κατάλογο των «πιο βρώμικων» και «πιο καθαρών» φρούτων και λαχανικών που διατίθενται στους καταναλωτές των ΗΠΑ.

Ο EWG ταξινομεί τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με βάση το επίπεδο μόλυνσης από φυτοφάρμακα (αριθμός και ποσότητα κάθε φυτοφαρμάκου) από το 2004. Με αυτόν τον κατάλογο, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τύπους προϊόντων με βάση την πιθανή τους μόλυνση από φυτοφάρμακα.

Τα 12 φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Η παρακάτω λίστα είναι γνωστή από τον EWG ως “The Dirty Dozen” για το 2018:

Φράουλες
Σπανάκι
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλινο
Πατάτες
Πιπεριές τύπου “bell” (οι κλασικές πιπεριές που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα π.χ. στα γεμιστά)
Καυτερές πιπεριές*
Αυτές οι τροφές βρέθηκαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων από ό,τι άλλοι τύποι φρέσκων φρούτων και λαχανικών, που εξετάστηκαν. Μάλιστα, περισσότερο από το 98% των τεσσάρων κορυφαίων τροφίμων που αναφέρονται στην λίστα Dirty Dozen βρέθηκαν θετικά για τουλάχιστον ένα υπόλειμμα φυτοφαρμάκου. Κατά μέσο όρο, τα δείγματα από σπανάκι περιελάμβαναν σχεδόν διπλάσια ποσότητα από κατάλοιπα φυτοφαρμάκων (κατά βάρος) από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Συνολικά, σχεδόν το 70% των φρούτων και λαχανικών συμβατικής (όχι βιολογικής) καλλιέργειας είχε κάποιο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

* Η φετινή λίστα Dirty Dozen περιλαμβάνει επίσης ένα 13ο προϊόν, τις καυτερές πιπεριές. Ο EWG διαπίστωσε ότι οι καυτές πιπεριές τείνουν να μολύνονται με επικίνδυνα εντομοκτόνα, επομένως προτείνουν την αγορά αυτού του είδους από βιολογική καλλιέργεια.

Αν και ο EWG λέει ότι το καλό πλύσιμο αυτών των τροφών κάτω από το νερό της βρύσης είναι ένας καλός τρόπος για να μειωθούν τα επίπεδα φυτοφαρμάκων πριν από την κατανάλωση, η έρευνα, που διεξάγεται κάθε χρόνο από ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, δείχνει ότι αν μουλιάζετε τα προϊόντα αυτά σε διάλυμα σόδας και νερού, πετυχαίνετε ακόμη καλύτερο καθαρισμό από τα φυτοφάρμακα.

Τα 15 φρούτα και λαχανικά με τα λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Η εν λόγω λίστα ονομάζεται και “The Clean Fifteen” από τον SWG και, για το 2018, περιέχει τα ακόλουθα:

Αβοκάντο
Καλαμπόκι
Ανανάς
Λάχανο
Κρεμμύδια
Κατεψυγμένα μπιζέλια
Παπάγια
Σπαράγγια
Μάνγκο
Μελιτζάνες
Πεπόνι τύπου honeydew
Ακτινίδια
Πεπόνι τύπου cantaloupe
Κουνουπίδι
Μπρόκολο


Από το Blogger.