Μπορεί να χάσει τις εκλογές του Ιουνίου ο Ερντογάν; Θεωρητικά ναι - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Μπορεί να χάσει τις εκλογές του Ιουνίου ο Ερντογάν; Θεωρητικά ναι

Μπορεί να χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές της 24ης Ιουνίου; Το ενδεχόμενο αυτό είναι μάλλον θεωρητικό, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί στο 100%.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχουν κερδίσει 12 εκλογές από το Νοέμβριο του 2002. Σε πέντε κοινοβουλευτικές εκλογές, μόλις σε μία, στις 7 Ιουνίου 2015, το AKP απέτυχε να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, λαμβάνοντας το 40,5% των ψήφων. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα ο Ερντογάν αναγκάστηκε στην επανάληψη των εκλογών και πέντε μήνες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου 2015, το AKP ανέκτησε την πλειοψηφία του .
“Στις εκλογές του 2015, υπήρξε μια αναποφασιστικότητα και πληρώσαμε γι ‘αυτό”, είπε ο Ερντογάν σε συνάντηση του κόμματός στις 27 Απριλίου. Μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2015, σημειώθηκε η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην τουρκική ιστορία, με 109 νεκρούς. Επίσης, το AKP ολοκλήρωσε την ειρηνευτική διαδικασία με ένοπλες κουρδικές πολιτοφυλακές μετά τις 7 Ιουνίου 2015, όταν το φιλοκουρδικό κόμμα (HDP) έπιασε το 10% για την εισοδό του ση Βουλή.
“Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο κ. Ερντογάν, μπορεί να κερδίσει τις εκλογές ”, έγραψαν οι Times σε άρθρο τους πριν μερικές μέρες, αλλά στηρίζουν αυτή τη βεβαιότητα στα όσα παράνομα έγιναν κατά το δημοσψήφισμα τον Μάϊο του 2017. Όπως γράφουν σ΄ ένα ποσοστό 6% των εκλογικών τμημάτων έγιναν παρεμβάσεις που μετέτρεψαν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ.
Πριν ο Ερντογάν αποφασίσει να συμμαχήσει με τους Γκρίζους Λύκους στο δημοψήφισμα, το AKP είχε το 49,5% των ψήφων. Η συμμαχία έφερε μια δύσκολη νίκη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τουρκική αντιπολίτευση είναι πιο αισιόδοξη για τις εκλογές του Ιουνίου. Αυτή τη φορά, το κόμμα της Meral Akşener θα μπορούσε να κερδίσει αρκετούς εθνικιστές ψηφοφόρους από το MHP του Devlet Bahçeli.
Εάν το HDP ξεπεράσει το όριο του 10% και ενώνει τις δυνάμεις του μ’ αυτές της αντιπολίτευσης στο δεύτερο γύρο, ο Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει.
Από το Blogger.