Τι συνέβη με τη συνάντηση ρωσικού Su-34 με ισραηλινά F-16 στον Λίβανο; - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Τι συνέβη με τη συνάντηση ρωσικού Su-34 με ισραηλινά F-16 στον Λίβανο;

Ένα εξαιρετικά περίεργο όπως εξελίχθηκε επικοινωνιακά περιστατικό καταγράφηκε στον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Η είδηση που κυκλοφόρησε χθες το πρωί ήθελε ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Su-34 (σύμφωνα με άλλες πηγές μόνο ένα) να «αναχαίτισαν» δύο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Η αναφορά αυτή από την πρώτη στιγμή προκαλούσε ερωτήματα καθώς δεν απογειώνεις βομβαρδιστικά για να αναχαιτίσεις μαχητικά, πολλώ δε μάλλον όταν στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ υπάρχουν μαχητικά Su-35. Αυτό θα ήταν… μη φιλική ενέργεια, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι το περιστατικό καταγράφηκε στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, όχι στον συριακό.
Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέξαμε να αναμείνουμε για περισσότερες πληροφορίες, ώστε το συμπέρασμα που θα εξαχθεί να συντάσσεται στοιχειωδώς προς τους κανόνες της λογικής, καθώς η λέξη «αναχαίτιση», στην ελληνική εμπειρία τουλάχιστον, προκαλεί άλλους συνειρμούς.
Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αργότερα επιβεβαίωναν τον «ειρηνικό χαρακτήρα» της ρωσικής πρωτοβουλίας. Το ρωσικό αεροσκάφος φέρεται να συμμετείχε σε άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο κι έτσι βρέθηκε στον λιβανέζικο εναέριο χώρο.
Ενδεχομένως να έλαβε εντολή να προσεγγίσει τα ισραηλινά μαχητικά και να ζητήσει να εξέλθουν του λιβανέζικου εναέριου χώρου, αν και αυτή είναι ακόμα μία εκδοχή που παρουσιάζει τα δικά της προβλήματα. Κι αν η συνάντηση ήταν απλώς τυχαία;
Το ρωσικό μαχητικό εντοπίστηκε να κινείται άοπλο στην περιοχή της Τρίπολης. Στην ευρύτερη περιοχή φέρονται να επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες που οδήγησε στην απόφαση επιστροφής του βομβαρδιστικού στη βάση του.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όμως ο χειρισμός τόσο από ισραηλινής όσο και της ρωσικής πλευράς, χαρακτηριστικό της προσοχής με την οποία οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν τις εξαιρετικά ευαίσθητες σχέσεις τους. Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι δεν σχολιάζουν αναφορές σε ξένα μέσα ενημέρωσης, αποφεύγοντας να πάρουν θέση για το περιστατικό.
Η δε ρωσική πλευρά, διά του υπουργείου Άμυνας, διέψευσε ότι υπήρξε «αναχαίτιση» ισραηλινών αεροσκαφών, ίσως επειδή δεν είχε λάβει άδεια να επιχειρήσει στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, αλλά μόνο να διέλθει. Χρησιμοποίησε μάλιστα αιχμηρή φρασεολογία, μιλώντας για «ερασιτεχνικές βλακείες» (amateur nonsense)!
Βέβαια, οι Ρώσοι είπαν το αυτονόητο, αυτό που αναφέραμε εξ αρχής. Ανέφεραν στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν χρησιμοποιούνται σε ρόλους αναχαίτισης… αλλά και ότι δεν επιχειρούν στον λιβανέζικο εναέριο χώρο. Η συνάντηση όμως φαίνεται πως είχε γίνει!
Μια ακόμα δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δείχνει να αναφερόταν εμμέσως στο περιστατικό. Είπε, ότι η χώρα του εργάζεται για να σταματήσει κάθε απόπειρα εισαγωγής προηγμένων οπλικών συστημάτων στον Λίβανο, υπονοώντας ότι στόχο έχουν την ενίσχυση της Χεζμπολάχ.
Οι Ιρανοί τα έφεραν στη Συρία και επιχειρείται να οδηγηθούν στον Λίβανο όπου θα τεθούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Χεζμπολάχ, καθώς μοναδικός στόχος είναι να στραφούν εναντίον του κράτους του Ισραήλ, οπότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από το να δράσουν προληπτικά.
Οι βεβαιότητες επί των οποίων μπορεί κανείς να οικοδομήσει μια υπόθεση για το συμβάν δεν είναι πολλές:
>Οι Ρώσοι δεν θα σήκωναν για αναχαίτιση βομβαρδιστικό και όντως θα ήταν παρακινδυνευμένο πολιτικά να επιχειρήσει σε λιβανέζικο εναέριο χώρο.
>Οι Ισραηλινοί είναι δεδομένο ότι παραβιάζουν τον λιβανέζικο εναέριο χώρο ελέγχοντας τουλάχιστον αυτό που δήλωσε – όχι τυχαία – το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ρωσία και Ισραήλ έχουν θεσπίσει από το 2015 διαδικασίες διαβούλευσης, για να αποφύγουν με κάθε τρόπο την εμπλοκή ανάμεσα στα αεροσκάφη τους η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες περιπλοκές. Ο χειρισμός κάθε υπόθεσης που εμπλέκει τις δυο χώρες είναι πολύ διακριτικός όπως αποδείχθηκε και σε αυτή την περίπτωση.
Ο Ισραηλινός Α/ΓΕΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα όμως, ότι η χώρα του δεν ενημερώνει τους Ρώσουςγια τα αεροπορικά πλήγματα. Αυτό απλά το καταγράφουμε, δεν είναι απαραίτητο να μας πείθει, αφού αν ισχύει, τότε και οι Ρώσοι δεν θα προειδοποιούν, οπότε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανεπιθύμητες εκατέρωθεν συναντήσεις θα ήταν αυξημένο.
Είναι πιθανό το ρωσικό αεροσκάφος και τα ισραηλινά να επικοινώνησαν και να βρέθηκαν όντως κοντά, με το ρωσικό να έχει άδεια να διέλθει τον λιβανέζικο εναέριο χώρο επιστρέφοντας στη συριακή βάση Χμέιμιμ κοντά στη Λατάκια, τα δε ισραηλινά εκτελούσαν την αποστολή τους παραβιάζοντας αναγκαστικά τον λιβανέζικο εναέριο χώρο.
Είναι πιθανό η ισραηλινή πλευρά να μην μετέβαλε την πορεία της, ενδεχομένως διότι θα κινδύνευε να χάσει κάποιον στόχο που παρακολουθούσε. Αυτό όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η διέλευση ενός άοπλου ρωσικού αεροσκάφους τη συγκεκριμένη στιγμή, να επιθυμούσε να εκτρέψει από την πορεία τους τα ισραηλινά για να κερδίσει κάποια κρίσιμα λεπτά που θα τα αξιοποιούσαν άλλοι στο έδαφος… Όλα εικασίες είναι όμως αυτά.
Από το Blogger.