Δικαιώθηκαν για τη μη καταβολή επικουρικής οι συνταξιούχοι ΕΤΕ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Δικαιώθηκαν για τη μη καταβολή επικουρικής οι συνταξιούχοι ΕΤΕ


Δικαίωση βρίσκουν οι περίπου 16.000 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, που από πέρυσι τον Νοέμβριο σταμάτησαν να λαμβάνουν την επικουρική τους, ως συνέπεια της παύσης της χρηματοδότησης από την τράπεζα, αποτελεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα 100 αιτούντων.
Oπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο ομότιμος καθηγητής, Κωνσταντίνος Κρεμαλής, το δικηγορικό γραφείο του οποίου χειρίστηκε την επίμαχη υπόθεση, το δικαστήριο απεφάνθη εναντίον της ΕΤΕ, υποχρεώνοντάς την αφενός να καταβάλει 200 ευρώ σε κάθε αιτούντα αναδρομικά από πέρυσι και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της τακτικής αγωγής του και, αφετέρου, να διατηρεί επαρκή αποθεματικά στο ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να διασφαλίζεται η καταβολή του μηνιαίου συμπληρωματικού βοηθήματος προς τους συνταξιούχους της. «Η τράπεζα έχει συμμορφωθεί με την απόφαση, καταβάλλοντας ήδη τα πρώτα χρήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαλής, επισημαίνοντας πως σταδιακά θα αυξάνεται και ο αριθμός όσων προτίθενται να καταθέσουν αγωγές.

Εκτός Mνημονίων το ΛΕΠΕΤΕ

Το ΛΕΠΕΤΕ είναι ένα από τα Ταμεία που δεν υπέστη περικοπές ελέω Mνημονίων. Οι συνταξιούχοι του, δηλαδή, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, συνέχιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να λαμβάνουν 14 επικουρικές (συμπεριλαμβανομένων των Δώρων), γεγονός, που… δικαιολογείται από τη νομική του υπόσταση (η σύστασή του υπήρξε απόρροια συνεννόησης μεταξύ Συλλόγου και τράπεζας, ήτοι χωρίς ανάμιξη του κρατικού φορέα).
«Ενώ η παροχή τα τελευταία έτη ανερχόταν για κάθε συνταξιούχο σε ένα ποσό της τάξεως των 600 ευρώ το μήνα και για την κάλυψη των απαιτήσεων από την παροχή αυτή όλων των συνταξιούχων της ΕΤΕ απαιτείτο ποσό της τάξεως των οκτώ εκατ. ευρώ το μήνα, τον Οκτώβριο του 2017 τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ είχαν απομειωθεί στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Η καθ’ ης η αίτηση, αντί να αποφασίσει και πάλι, όπως αναμενόταν, την ενίσχυση του λογαριασμού από τα κεφάλαιά της και τη διατήρηση επαρκών αποθεματικών, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η καταβολή της παροχής επικούρησης, αποφάσισε να παύσει να ενισχύει το λογαριασμό και να διακοπεί εντελώς η παροχή στους συνταξιούχους της, ματαιώνοντας τη δικαιολογημένη πεποίθησή τους ότι θα εξακολουθήσουν διά βίου να λαμβάνουν την παροχή, η οποία σημειωτέον αποτελεί περίπου το 40% της σύνταξής τους».
Η παραπάνω παράγραφο, που περιλαμβάνεται στο έγγραφο της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, περιγράφει την αιτία της ρήξης μεταξύ του τότε διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και του Συλλόγου Συνταξιούχων.
Με επιστολή του, άλλωστε, που αποκάλυπτε ο «Ε.Τ.», ο κ. Φραγκιαδάκης, αφού άφηνε να εννοηθεί πως πίσω από την επίμαχη απόφαση βρίσκονταν SSM και ΤΧΣ, καλούσε τους συνταξιούχους να βρουν από κοινού λύση για τη ένταξη, τόσο των ιδίων όσο και του προσωπικού, στο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ώστε να μετριαστούν οι απώλειες.
«Κατανοώντας τις ανάγκες εργαζομένων και συνταξιούχων και επιθυμώντας να παράσχει σε αυτούς ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας, το οποίο θα περιορίζει ακόμη περισσότερο τις όποιες δυσμενείς συνέπειες από τη μεταβολή του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης των ασφαλισμένων του ΛΕΠΕΤΕ, η τράπεζα εξετάζει τη δυνατότητα συμπληρωματικής – πέρα από το κράτος- ασφάλισής τους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η βιωσιμότητά της, κάτι το οποίο, άλλωστε, θα εξεταστεί τόσο από την αρμόδια εποπτική αρχή (SSM) όσο και από τον κύριο μέτοχο (ΤΧΣ)», αναφερόταν, επίσης, στην επιστολή.
Αγγελική Βελεσιώτη
avelesioti@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Από το Blogger.