Κοιμάστε πολλές ώρες; Δείτε από τι κινδυνεύετε


Όσοι είναι υπναράδες, θα χάσουν τον ύπνο τους, αν διαβάσουν το πόρισμα της νέας έρευνας που αποκαλύπτει πως κινδυνεύουν… Γιατί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και είναι πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη.

Όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής μας στο κρεββάτι αυξάνεται ανάλογα και ο κίνδυνος, αφού, όσοι κοιμούνται συνήθως γύρω στις δέκα ώρες καθημερινά , έχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, έναντι όσων κοιμούνται επτά ώρες.
Ο δεκάωρος ύπνος σχετίζεται επίσης με κατά 56% αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού και 49% θανατηφόρου εμφράγματος.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Μάντσεστερ, Κιλ, Λιντς και Ανατολικής Αγγλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Heart Association”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 74 μελετών σχετικών τόσο με τη διάρκεια όσο και με την ποιότητα του ύπνου και την επίπτωση στην υγεία και επισήμαναν πως  ο υπερβολικός ύπνος πρέπει να θεωρείται ένδειξη πιθανού καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος σχετίζεται με κατά 44% αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο.  Στη μελέτη συμμετείχαν ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Ευάγγελος Κοντοπαντελής και ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Μάμας Ανδρέας Μάμας (και οι δύο από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.