Αντεπίθεση Βιέννης – Ρώμης – Μονάχου στο προσφυγικό και ο ρόλος της Αθήνας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Αντεπίθεση Βιέννης – Ρώμης – Μονάχου στο προσφυγικό και ο ρόλος της Αθήνας


Από τέλη του τρέχοντος μήνα - αρχές Σεπτέμβρη και έπειτα θα δείξει τα "δόντια" της η αυστριακή προεδρία της Ε.Ε. σε κρίσιμα θέματα, όπως αυτό του προσφυγικού, το οποίο διχάζει τις βασικές ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Αυτό αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στη Βιέννη εξηγώντας πως, από τις 28 Αυγούστου και έπειτα, είναι προγραμματισμένες κρίσιμες ευρωπαϊκές συναντήσεις, στις οποίες θα επανέλθει ανοιχτά η κόντρα μεταξύ των Γερμανών (μαζί με τους οποίους έχει ταχθεί και η ελληνική κυβέρνηση) από τη μία μεριά και των Αυστριακών - Ιταλών από την άλλη.
Σαν "σφήνα" στην παραπάνω κόντρα, υπέρ των Αυστριακών - Ιταλών, μπαίνουν οι Βαυαροί του CSU, οι οποίοι αν και συμμετέχουν στη γερμανική κυβέρνηση (με το CDU και το SPD) συμφωνούν περισσότερο με τις κυβερνήσεις της Αυστρίας και της Ιταλίας σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και γενικότερα κάθε ευρωπαϊκού προβλήματος.
Το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Μέρκελ (στο οποίο ηγείται ο Ομοσπονδιακός ΥΠΕΣ, Χορστ Ζέεχοφερ) κάθε άλλο παρά αναμένεται να μειώσει την ένταση των διαφωνιών τους προς το "αδελφό" κόμμα τους, το CDU της Άνγκελα Μέρκελ, παρά την προσωρινή ανακωχή που έφεραν οι αποφάσεις της τελευταίας Ευρω-Συνόδου για το προσφυγικό. Και αυτό γιατί σε δυόμισι μήνες από σήμερα, είναι προγραμματισμένες οι τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου και συνεχίζουν να καταγράφονται, δημοσκοπικά, μεγάλες απώλειες του CSU υπέρ του ακροδεξιού AfD. Η ίδια η νέα γραμματέας του CDU, Κραπ - Καρενμπάουερ παραδέχθηκε ότι το AfD θέτει πλέον την πολιτική ατζέντα στο Βερολίνο...
Από αυτή την άποψη, το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον θα "στενέψει" για την Αθήνα, την επαύριον της εξόδου από τα Μνημόνια (21 Αυγούστου), αλλά και ενώ η κυβέρνηση θα αναζητά τρόπο να ξεπεράσει το "κάβο" της περικοπής των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019 ...
Φιάσκο ενόψει για τον Μεγάλο Συναπισμό
Τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία(και κατ' επέκταση για κάθε ευρωπαϊκή δύναμη που έχει επενδύσει σ' αυτό πολιτικά, μαζί και τον ΣΥΡΙΖΑ), σε περίπτωση επαλήθευσης των σεναρίων εκτόξευσης του AfD στις βαυαρικές κάλπες στη 2η ή 3η θέση (με ποσοστό 13%).
Και αυτό για δύο λόγους:
1. Κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί από τη γερμανική κοινή γνώμη ως επισφράγιση της αποτυχίας της γερμανικής κυβέρνησης CDU-CSU -SPD. Ο κυριότερος λόγος της συγκρότησής της, σύμφωνα με το "Spiegel", ήταν η αποφυγή κήρυξης πρόωρων εκλογών (για πρώτη φορά μετά το μεσοπόλεμο), οι οποίες θα οδηγούσαν πανθομολογουμένως σε άνοδο του AfD. Ως γνωστόν, όμως, το AfD αύξησε, αντί να μειώσει την επιρροή του, μετά τη συγκρότηση του Μεγάλου Συνασπισμού και ιδίως μετά το ξέσπασμα της κρίσης μεταξύ Μέρκελ - Ζέεχοφερ.
2. Υπό αυτούς τους όρους, θα πρέπει να θεωρηθεί πολύ πιθανή η παραίτηση του Χορστ Ζέεχοφερ από το τιμόνι του CSU, αλλά και του Ομοσπονδιακού ΥΠΕΣ. Και μόνο μία ενδεχόμενη παραίτηση Ζέεχοφερ, σημειώνουν διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο, θα έδινε "σήμα παραίτησης" και της Μέρκελ. Ήδη το "Spiegel" θεωρεί πως και οι δύο πολιτικοί (Μέρκελ και Ζέεχοφερ) ανήκουν στο "παρελθόν" της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Πιθανότερος διάδοχος της Μέρκελ θεωρείται ο πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν πρόεδρος της Oμοσπονδιακής Βουλής, Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε. Σαν πιθανότερος διάδοχος του Ζέεχοφερ εμφανίζεται ο νυν πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος φέρεται πιο ακραίος από τον Ζέεχοφερ, σε σημείο που να προκαλεί ακόμα και την αντίδραση του Επισκόπου της Καθολικής Εκκλησίας στο Μόναχο!
Παράλληλα, κύκλοι του CSU συνεχίζουν να εξετάζουν τη μετατροπή του σε πανεθνικό κόμμα στα πρότυπα της Ιταλικής Λίγκας (σ.σ. τέως "Λίγκας του Βορρά"), ενώ ορισμένοι πάνε ακόμα παραπέρα –δηλαδή στην πλήρη ανασυγκρότηση του χώρου της Χριστιανοδημοκρατίας– βλέποντας παλιότερες εξελίξεις στην Ιταλία, δηλαδή τη διάλυση της πάλαι ποτέ κραταιάς Christiana Democratia ("αδελφού" κόμματος του CDU -CSU στην Ιταλία) και τη μετέπειτα σύσταση της Forza Italia...
Ευρωπαϊκά προβλήματα για το Βερολίνο
Tα προβλήματα για τη Μέρκελ δεν σταματούν στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Sueddeutsche Zeitung", το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας υπό τον Κουρτς (το οποίο συγκυβερνά μαζί με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα την Αυστρία υπό τον Στράχε) με την ακροδεξιά Λίγκα του Σαλβίνι (η οποία συγκυβερνά με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων την Ιταλία) συζητούν να συστήσουν "Συμμαχία" ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019. Στόχος τους είναι να αναδειχθούν πρώτοι σε ψήφους πανευρωπαϊκά.
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως και το γερμανικό AfD φέρεται ανοιχτό να συμμετάσχει σ' αυτό το εγχείρημα. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη συναντά εμπόδια. Ήδη το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας πέφτει στις δημοσκοπήσεις, ενώ ανεβαίνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα...
Από την άλλη μεριά, δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας "Standard" αναφέρει πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, εξετάζει την από κοινού κάθοδο του κόμματός του (En Marche) στις επερχόμενες Ευρωεκλογές μαζί με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους του Γκι Χόρφενσταντ.
Άλλες πληροφορίες από το Βερολίνο, αναφέρουν πως και οι Γερμανοί Πράσινοι είναι ανοιχτοί απέναντι στη συμμετοχή σε ένα μέτωπο με τον Μακρόν. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόμμα των Πρασίνων (die Gruenen) –το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν ένα φιλευρωπαϊκό, προοδευτικό, κεντρώο κόμμα– βρίσκεται σε συνεχή δημοσκοπική άνοδο, κερδίζοντας, κυρίως, δυνάμεις από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD). Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2013.
Την ίδια ώρα το SPD, παρά την ανάληψη της ηγεσίας από την Αντρέα Νάλες, δεν μπορεί να ανακάμψει, περνώντας τη δική του "υπαρξιακή κρίση". Μόνο τυχαίο δεν φαίνεται να είναι πως οι Σοσιαλδημοκράτες κατάργησαν πρόσφατα το Τμήμα Ιστορίας του κόμματος...
Από το Blogger.