Τουρκία: Εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά εμπόριο με το Ιράν παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ


Η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και το γειτονικό Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της - Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, απειλούσε αυτή την εβδομάδα ότι οποιοσδήποτε που συνεργάζεται με το Ιράν δεν θα μπορέσει να κάνει εμπόριο με την Αμερική

Η Άγκυρα αναφέρει ότι παραμένει προσηλωμένη στις ενεργειακές συμβάσεις με την Τεχεράνη, παρά τον κίνδυνο οι ανανεωμένες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν να καταστήσουν τις τουρκικές επιχειρήσεις στόχο.

Η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και το γειτονικό Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, απειλούσε αυτή την εβδομάδα ότι οποιοσδήποτε που συνεργάζεται με το Ιράν δεν θα μπορέσει να κάνει εμπόριο με την Αμερική.

«Μια αντιπροσωπεία μας είναι τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των κυρώσεων», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Dönmez στο τουρκικό κανάλι A-Haber, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό φυσικό αέριο.

Ο Dönmez σημείωσε ότι το συμβόλαιο για το φυσικό αέριο της Τουρκίας λήγει το 2026. «Θα συνεχίσουμε αυτό το εμπόριο, καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας στο σκοτάδι», είπε. Η Τουρκία αποκτά το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Άγκυρα πρόκειται να αγοράσει 9,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Τεχεράνη.

Ο Τούρκος υπουργός αποκάλεσε τις κυρώσεις «μονομερείς». «Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ενοχλημένη από αυτό. Διεξάγουμε νόμιμο εμπόριο εδώ» , είπε. «Και αυτό είναι σημαντικό για εμάς όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού επίσης»

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις εναντίον του Ιράν μετά από μονομερή αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015, η οποία περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η κίνηση έχει επηρεάσει τους υπόλοιπους συμβαλλόμενους της συμφωνίας: τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουάσινγκτον θα ανανεώσει τις κυρώσεις της στον ενεργειακό τομέα κατά του Ιράν μετά την λήξη της «περιόδου παράτασης» των 180 ημερών, στις 4 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.