Η Δικογραφία του Γ. Παπαντωνίου στη Βουλή: Κατηγορίες για μίζα 2.835.000 ελβετικών φράγκων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Η Δικογραφία του Γ. Παπαντωνίου στη Βουλή: Κατηγορίες για μίζα 2.835.000 ελβετικών φράγκων

Σύμφωνα με το 16σελιδο παραπεμπτικό που συνοδεύει τον περίπου 900σελιδο φάκελο ερευνών, κοινό αντικείμενο όλων των δικογραφιών είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά στον εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής έξι φρεγατών τύπου S του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα σημαντικά στοιχεία έφτασαν στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης μέσω δικαστικής συνδρομής απο ελβετικές και κυπριακές αρχές.
Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο κ. Παπαντωνίου φέρεται με πρόθεση, κατά παράβαση των καθηκόντων του, να ζήτησε και να έλαβε από την γαλλική εταιρεία Thales Nederland B.V ποσό αξίας τουλάχιστον 2.835.000 ελβετικών φράγκων, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της.
Στο ίδιο διαβιβαστικό υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής για τον κ. Παπαντωνίου δεν ασχολήθηκε με το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν τέτοια στοιχεία. “Από την πρόσφατη ανακριτική μας έρευνα ωστόσο έχουν προκύψει κατά τη γνώμη μας στοιχεία που δύνανται στα πλαίσια του ανωτέρω εξοπλιστικού προγράμματος να στοιχειοθετήσουν σε βάρος του πρώην ΥΠΕΘΑ Ιωάννη Παπαντωνίου το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας” αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι ανακριτικές αρχές επικαλούνται στοιχεία, τα οποία ήρθαν στα χέρια τους δια των απαντήσεων ελβετικών και κυπριακών αρχών.
Ο πρωην υπουργος, σύμφωνα πάντα με τους ανακριτές, εμφανίζεται να νομιμοποιεί «παράνομα ωφελήματα που έλαβε από την κυρία υποκατασκευάστρια εταιρεία τουλάχιστον ύψος 2.835.197,0 5 ελβετικών φράγκων το οποίο αποτέλεσε μέρος τουλάχιστον του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773,0 2 ελβετικών φράγκων που διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντας όλο το ανωτέρω ποσό από οποιαδήποτε Αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα από την ανακριτική μας έρευνα έχουμε διαπιστώσει και την διακίνηση ξεχωριστό πόσο ύψος τουλάχιστον 2.242.299 € το οποίο έχει εμβαστεί από την ίδια ως άνω γαλλική εταιρεία μέσω εξωχώριων εταιρειών με τελικούς αποδέκτες άγνωστα, κατά την ανάκριση πρόσωπα με παρεμφερή ωστόσο τρόπο και μέθοδο αντίστοιχο με αυτόν που διακινήθηκε και το ανωτέρω ποσό των 2.835.197,0 5 ελβετικών φράγκων».
«Ο ανωτέρω υπουργός με αφορμή την εκπόνηση και υλοποίηση του ως άνω εξοπλιστικού προγράμματος κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας έλαβε τμηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά μέσω τραπεζικώνλογαριασμών κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποκρύπτεται τόσο η φύση των εν λόγω χρηματικών ποσών όσο και η ταυτότητά του ως τελικού αποδέκτη και πραγματικού δικαιούχου αυτών» αναφέρεται σε άλλο σημείο.
Τα νεα στοιχεία ειναι πιθανό να ενεργοποιήσουν την σύσταση νέας προανακριτικης επιτροπής για τον κ. Παπαντωνίου, με την σχετική πρόταση να κατατίθεται αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, την 1η Οκτωβρίου.
Ωστόσο, κατά την τακτική της πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι πιθανό και η συγκεκριμένη υπόθεση να επαναδιαβιβαστεί στην τακτική Δικαιοσύνη με το αιτιολογικό της αναρμοδιότητας της Βουλης να έρευνα αυτές τις υποθεσεις…
Από το Blogger.