Ελπίδες στους καρκινοπαθείς από νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ελπίδες στους καρκινοπαθείς από νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα


Επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα  έφερε η ανοσοθεραπεία  με τα νεότερα φάρμακα, τους αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου (immune checkpoint inhibitors).
Τα φάρμακα αυτά ενεργοποιούν τα λεμφοκύτταρα, ώστε να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα  και να τα σκοτώνουν χωρίς να έχουν τις παρενέργειες και την τοξικότητα της χημειοθεραπείας. Το νεότερο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα είναι ο συνδυασμός της ανοσοθεραπείας με τη χημειοθεραπεία στην πρώτη γραμμή της θεραπείας, όταν δηλαδή δεν έχει προηγηθεί άλλη θεραπεία. Οι μελέτες για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα με συνδυασμό ανοσοθεραπείας-χημειοθεραπείας είχαν θετικά αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν λίγο πριν την άνοιξη του 2018. Ήδη, νέα φάρμακα  για θεραπείες με  συνδυασμό ανοσοθεραπείας-χημειοθεραπείας έχουν πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ είναι θέμα μηνών η έγκριση τους στην Ελλάδα.
Σήμερα στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άντρες και τον δεύτερο συχνότερο μετά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και, αλλα συνήθως το μεγαλύτερο ποσοστό,  διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Η ογκολόγος -παθολόγος  Σοφία Μπάκα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ιδιότητα της  πρόεδρου της οργανωτικής επιτροπής του 5ου συνεδρίου με θέμα «Καρκίνος του πνεύμονα: Από τη διάγνωση στη Θεραπεία», το οποίο  διοργανώνεται σήμερα 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου από το Ελληνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο Υποστήριξης Ασθενών, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ και του Δικτύου Βαλκανίων Οικολόγων τόνισε μεταξύ άλλων:»Μέχρι σήμερα η συστηματική θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα γινόταν με τη χημειοθεραπεία και τους αντι-αγγειογενετικούς παράγοντες. Ωστόσο εκείνο που έχει φέρει επανάσταση στην  ογκολογία είναι η ανοσοθεραπεία. «Αυτά τα νεότερα φάρμακα της ανοσοθεραπείας ονομάζονται αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου. Με απλά λόγια αυτά τα φάρμακα  ενεργοποιούν  το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το πρόβλημα του ασθενούς που έχει καρκίνο του πνεύμονα είναι ότι τα δικά του λεμφοκύτταρα δεν μπορούν να  να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα της ανοσοθεραπείας   δεν  σκοτώνουν  τα καρκινικά κύτταρα όπως η χημειοθεραπεία , αλλά ενεργοποιούν τα λεμφοκύτταρα του ασθενούς, ώστε να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώσουν.  Η ανοσοθεραπεία  δεν έχει τις παρενέργειες  και την τοξικότητα της χημειοθεραπείας. Η τοξικότητα της είναι πολύ μικρή και έχει να κάνει με ανοσολογικού τύπου αντιδράσεις» εξήγησε η κ. Μπάκα.
Από το Blogger.