Απόφαση ορόσημο για το διαδίκτυο - Η Ευρώπη απαιτεί πνευματικά δικαιώματα από Google και Facebook - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Απόφαση ορόσημο για το διαδίκτυο - Η Ευρώπη απαιτεί πνευματικά δικαιώματα από Google και Facebook

«Ναι» στα πνευματικά δικαιώματα είπαν σήμερα οι ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ της πολύ ευαίσθητης μεταρρύθμισης που σχετίζεται με τους δημιουργούς περιεχομένου απέναντι από την Google, Facebook και άλλους ψηφιακούς κολοσσούς.

Η μεταρρύθμιση έγινε αντικείμενο μιας άνευ προηγουμένου διαμάχης ανάμεσα σε καλλιτέχνες και εκδότες Τύπου, από τη μια πλευρά, και γιγάντων της ψηφιακής βιομηχανίας από την άλλη.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια νέα εκδοχή του κειμένου που είχε απορριφθεί στις 5 Ιουλίου, η οποία δημιουργεί κυρίως ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου.   Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν μια σειρά τροποποιήσεων στην αρχική οδηγία της οποίας τα πιο αμφιλεγόμενα μέρη είναι γνωστά ως άρθρο 13 και άρθρο 11.

Οι επικριτές λένε ότι θα απαιτούσε από όλες τις πλατφόρμες του διαδικτύου να φιλτράρουν το περιεχόμενό από χρήστες, κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι θα αποτελούσε υπερβολικό περιορισμό στην ελευθερία του λόγου.

Το άρθρο 11 είναι επίσης αμφιλεγόμενο διότι υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να πληρώνουν ειδησεογραφικές οργανώσεις προτού συνδεθούν με τις ιστορίες τους, κάτι που οι επικριτές χαρακτηρίζουν ως "φόρος link".

Το άρθρο 11 θα απαιτούσε από τις εταιρείες του διαδικτύου να πληρώνουν ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ για τη φιλοξενία του περιεχομένου τους στις πλατφόρμες τους.

Ενώ αυτό έχει γίνει ευπρόσδεκτο από ορισμένες εταιρείες ειδήσεων, άλλοι πιστεύουν ότι αυτό θα αναγκάσει εταιρίες όπως το Facebook, το Google και το Twitter να πληρώσουν έναν ειδησεογραφικό οργανισμό για να παρουσιάσουν μόλις δύο λέξεις ή ένα λινκ.

Το άρθρο 11 αναφέρει ότι η δημοσίευση «ανεπαρκών τμημάτων μιας δημοσίευσης τύπου» δεν πρέπει να υπόκειται στον κανόνα, αλλά δεν δίνει σαφή ορισμό για το όριο. Τι θα θεωρείται ανεπαρκές αναρωτιούνται ήδη αρκετοί... Αν δεν έχει φωτογραφία, σύνδεσμό ή κείμενο;

 Η έγκριση ανοίγει έτσι τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ (οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών, που είχαν ήδη καταλήξει σ' έναν συμβιβασμό στις 25 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σ' ένα οριστικό κείμενο.

Στόχος της νομοθεσίας είναι να υποχρεωθούν εταιρείες όπως οι Google, Facebook και άλλες να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη.   Από τους βουλευτές στην ολομέλεια, 438 ψήφισαν υπέρ και 226 κατά, ενώ 39 απείχαν.

Οι νόμοι είχαν αλλάξει από τον Ιούλιο, όταν ψηφίστηκε η πρώτη έκδοση της οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης λένε ότι παραμένουν προβληματικοί.

 Πολλοί μουσικοί και δημιουργοί ισχυρίζονται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αποζημιωθούν αρκετά οι καλλιτέχνες.   Αλλά οι αντίπαλοι φοβούνται ότι τα σχέδια θα μπορούσαν να καταστρέψουν το περιεχόμενο που δημιουργείται από το χρήστη, τα memes ακόμη και όλη την λειτουργία του ίντερνετ.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει τώρα να υπογράψουν τις αλλαγές του κανόνα, κάτι που θα γίνει τον Ιανουάριο, προτού μεμονωμένα οι χώρες καταρτίσουν τοπικούς νόμους για να τεθούν σε εφαρμογή. 
Από το Blogger.