Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Από τα 922,6 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν τον Αύγουστο για πληρωμές, καταβλήθηκαν μόλις 185,4 εκατ. ευρώ

Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες καταγράφηκε τον Αύγουστο, εξαιτίας των μικρών καταβολών έναντι του διαθέσιμου ποσού, όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικά με τις ενισχύσεις, επιχορηγήσεις και τις τελικές πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, το Δημόσιο διέθεσε 922,6 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του προς τους ιδιώτες, αλλά οι τελικές πληρωμές από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν στο ποσό των 185,4 εκατ ευρώ.
Ενδεικτικό είναι, ότι για την καταβολή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης τον Αύγουστο, διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, αλλά οι τελικές πληρωμές ανήλθαν σε 66,2 εκατ ευρώ. Για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες διατέθηκαν τον ίδιο μήνα 482,6 εκατ ευρώ, ενώ οι τελικές πληρωμές περιορίστηκαν στα μόλις 37,3 εκατ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό επίσης, ότι τον Αύγουστο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες σημείωσε αύξηση στα 1,974 δισ. ευρώ από 1,94 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, γεγονός που οφείλεται στις περιορισμένες τελικές πληρωμές από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, παρά τα υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης τους από τον προυπολογισμό για τον σκοπό αυτόν.
Επίσης, για την καταβολή εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Αύγουστο διατέθηκαν 240 εκατ. ευρώ, ενώ οι τελικές πληρωμές περιορίστηκαν στα 81,9 εκατ ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.