Η κατρακύλα των μικρών κομμάτων: Από τους ΑΝΕΛ στον Λεβέντη - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Η κατρακύλα των μικρών κομμάτων: Από τους ΑΝΕΛ στον Λεβέντη


Ηταν οι μεγάλοι κερδισμένοι στις εθνικές εκλογές του 2015 και σήμερα εμφανίζονται ως οι μεγάλοι χαμένοι των δημοσκοπήσεων και της κοινοβουλευτικής τους «δύναμης».
ΑΝ.ΕΛ., Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι έχουν πάθει καθίζηση στις έρευνες της κοινής γνώμης και πρέπει να δώσουν τιτάνια μάχη για να «κλειδώσουν» το όριο του 3% στις κάλπες του 2018. Και μπορεί οι επικεφαλής των κομμάτων να αναζητούν τις αιτίες της καθοδικής πορείας, ωστόσο, για τους πολιτικούς αναλυτές δεν υπάρχει κάτι παράδοξο. «Πρόκειται για κομματικά σχήματα που δημιούργησε η συγκυρία. Αντίστοιχη πορεία είχαν στο παρελθόν σχηματισμοί που δεν άντεξαν στο δικομματισμό και την πόλωση».
Η καθοδική πορεία των μικρών κομμάτων είναι προφανής και καταγράφεται στον πίνακα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής μέσα από τις έξι πιο καθιερωμένες εταιρίες που δημοσιεύουν συχνά τα ευρήματά τους (MRB, Metron Analysis, Marc, K-Research, Alco, Pulse). Παρουσιάζονται σε τέσσερις χρονικές περιόδους: Τον Ιανουάριο 2016 οπότε είχαμε την πρώτη μαζική καταγραφή δημοσκοπήσεων ύστερα από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο κάθε χρόνου από το 2016 μέχρι σήμερα. Η καθοδική πορεία των τριών κομμάτων που πέρασαν το όριο του 3% στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 (Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛ., Ενωση Κεντρώων) και της ΛΑΕ, που έμεινε οριακά κάτω από το 3%, είναι προφανής. Οι «μετοχές» πέφτουν σταδιακά και η «διαρροή» των ψηφοφόρων προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς διαπιστώνουν ότι πολύ δύσκολα θα «επιστρέψουν» για να δώσουν είτε θετική είτε ψήφο διαμαρτυρίας.
Το «τέλος» των μικρών καταγράφεται και στους σχηματισμούς που επιδιώκουν να μπουν στη Βουλή. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέσπασε 0,9% στις προηγούμενες εκλογές και σήμερα βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις περίπου στο 1%. Ποσοστό στο οποίο πάνω-κάτω κινούνται σήμερα και τα «νέα» κόμματα που έχουν εμφανιστεί μετά τις εκλογές, κυρίως, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, η Εθνική Ενότητα ως μετεξέλιξη του ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Στα κόμματα που βρίσκονται εντός Βουλής, οι εσωκομματικοί κραδασμοί όλο και πληθαίνουν. Οι ΑΝ.ΕΛ., αν και είχαν εκλεγεί δέκα βουλευτές τον Σεπτέμβριο του 2015, σήμερα βρίσκονται στα έδρανα του κυβερνητικού εταίρου με επτά βουλευτές έπειτα από τις ανεξαρτητοποιήσεις των Δ. ΚαμμένουΝ. Νικολόπουλου και Γ. Λαζαρίδη. Τα σύννεφα πυκνώνουν περισσότερο για τον Πάνο Καμμένο, καθώς οι επτά βουλευτές δεν είναι βέβαιο ότι θα μείνουν σαν μια γροθιά απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Εχει ήδη καταγραφεί η διαφοροποίηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ενώ «βόμβα» στα θεμέλια των ΑΝ.ΕΛ. αποτέλεσε η ξαφνική παραίτηση του γραμματέα του κόμματος, Θύμιου Δρόσου. Το κόμμα έχει ήδη υποστεί τεράστια «αιμορραγία» στελεχών από τη στάση του Πάνου Καμμένου στη συμφωνία των Πρεσπών, όπου μικρά και μεσαία στελέχη αποχωρούσαν μαζικά από τους ΑΝ.ΕΛ.
Το Ποτάμι, αν και είχε «φουσκώσει» εκλέγοντας 11 βουλευτές, σήμερα στα έδρανα της Βουλής μετρά έξι, καθώς ο Ιάσων Φωτήλας και η Κατερίνα Μάρκου πήραν μεταγραφή στη Ν.Δ., οι Αχμέτ Ιλχάν και Κ. Μπαργιώτας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης παραμένει ανεξάρτητος. Το Συνέδριο του ερχόμενου Νοεμβρίου αναμένεται να είναι καθοριστικό για τη συνοχή του κόμματος, καθώς θα τοποθετηθούν για τις προθέσεις τους, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας φήμες περί μετακίνησής τους, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Γιώργος Αμυράς, ο Σπ. Δανέλλης. Ηδη στο εσωτερικό έχουν καταγραφεί διαφωνίες μετά την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να ρίξει γέφυρα επικοινωνίας με το ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία τελικά «κατέρρευσε».
Αντιμέτωπος με… πολλά μποφόρ βρίσκεται ο Βασίλης Λεβέντης. Η Ενωση Κεντρώων, αν και είχε εκλέξει εννέα βουλευτές, σήμερα μετρά μόλις πέντε μετά την ανεξαρτητοποίηση του Αρ. Φωκά και τις «μεταγραφές» του Γ. Καρρά στο ΠΑΣΟΚ, της Θ.Μεγαλοοικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ και του Γ. Κατσιαντώνη στη Ν.Δ.
Τα βλέμματα όλων βρίσκονται στραμμένα στο βουλευτή Γ. Σαρίδη, ο οποίος έχει απειλήσει με αποχώρηση και θεωρείται «ξένο σώμα» στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Αν ο βουλευτής επιλέξει και κάνει το μεγάλο βήμα, τότε η Ενωση Κεντρώων θα είναι το πρώτο κόμμα που θα δει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του να διαλύεται και να χάνει μια σειρά από προνόμια, όπως να καλείται ο αρχηγός της, Β. Λεβέντης, στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να λαμβάνει το λόγο στις συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Για τους εκλογικούς αναλυτές που μελετούν, πάντως, τις «δυνάμεις» των κομμάτων και τις διαρροές η πρόγνωση είναι πως η πόλωση θα λειτουργήσει υπέρ του δικομματισμού, με αποτέλεσμα να καταγράψουν υψηλά ποσοστά στις επόμενες εκλογές το πρώτο και το δεύτερο κόμμα καταφέρνοντας να συσπειρώσουν ψηφοφόρους που είχαν χάσει στο παρελθόν. Κυρίως, μάλιστα, το δεύτερο κόμμα, καθώς η Νέα Δημοκρατία φλερτάρει με υψηλά ποσοστά και με την αυτοδυναμία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟ… ΝΑΔΙΡ

Εκλογές
Σεπ. 2015
Ιαν.
2016
Σεπτ.
2016
Σεπτ.
2017
Σεπτ.
2018
ΠΟΤΑΜΙ4,1%2,1%1,9%1,6%1,3%
ΑΝ.ΕΛ.3,7%2,4%2,2%2,0%1,6%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ3,4%2,9%2,5%2,3%2,2%
ΛΑΕ2,9%2,1%1,5%1,3%1,4%
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από το Blogger.