Αν. ΥΠΕΞ Ρωσίας: «Δεν θα θυσιάσουμε την Ελλάδα- Οι πολιτικοί δέχθηκαν πιέσεις για να πάρουν αντιρωσικές αποφάσεις» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Αν. ΥΠΕΞ Ρωσίας: «Δεν θα θυσιάσουμε την Ελλάδα- Οι πολιτικοί δέχθηκαν πιέσεις για να πάρουν αντιρωσικές αποφάσεις»




Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ειδικός απεσταλμένος της ρωσικής κυβέρνησης στη Μ.Ανατολή και την Αφρική παραχώρησε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, όπου κατακεραύνωσε το δημοψήφισμα στα Σκόπια και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αρχικά σχολίασε την αστάθεια στον κόσμο, λέγοντας πως την «κύρια ευθύνη φέρουν οι ΗΠΑ, αφού προχωρούν σε μονομερής ενέργειες κι αναμειγνύονται στα εσωτερικά άλλων κρατών, ενω χρησιμοποιούν τις κυρώσεις ως όπλο πολιτικού εκβιασμού».Για την υπόθεση Σκρίπαλ και την ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές σχολίασε πως και στις 2 περιπτώσεις, η Ρωσία ζήτησε να γίνουν έρευνες με διεθνή στάνταρ τις οποίες δεν δέχθηκε η άλλη πλευρά.
Όσον αφορά τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα το επεισόδιο στο Κόσοβο αρκέστηκε να σχολιάσει πως «Έχουμε αδελφική σχέση με τη Σερβία και δεν αναγνωρίζουμε την απόσχιση του Κοσόβου».
Όμως σε περίπτωση συμφωνίας Σερβίας-Κοσόβου για ανταλλαγή εδαφών δήλωσε πως η Ρωσία θα «στηρίξει τις αποφάσεις των φίλων της»
Για το δημοψήφισμα στα Σκόπια «Δεν ανακατευόμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Και πάλι, δεν είναι δική μας δουλειά τι θα αποφασίσουν τα Σκόπια. Είδατε, πάντως, ότι στο δημοψήφισμα προσήλθε μόλις το 37% των πολιτών και όχι όλοι από αυτούς ήταν υπέρ της προταθείσας λύσης. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι σπρώχνουν τη Μακεδονία να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.»
Ενώ, σε ερώτηση για τις ελληνορωσικές σχέσεις και αν αυτέ οδεύουν προς εξομάλυνση απάντησε: «Το ελπίζω.Εχουμε μια ειδική, στενή σχέση με την Ελλάδα και δεν σκοπεύουμε να τη θυσιάσουμε. Σεβόμαστε την Ελλάδα. Ο θρησκευτικός παράγοντας παίζει τον ρόλο του, οι δεσμοί μεταξύ των λαών είναι ισχυροί. Αλλά η πολιτική έχει τη δική της λογική. Υπήρξαν πολιτικοί στην Ελλάδα που δέχθηκαν σοβαρές πιέσεις και πήραν αποφάσεις που μας λύπησαν.»
Όσον αφορά το συριακό «σνόμπαρε» τη πρόταση Ερντογάν για τετραμερή σύνοδο κορυφής με Ρωσία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία λέγοντας πως «Για εμάς το καλύτερο πεδίο διαβούλευσης είναι η τριμερής συνεργασία της Αστάνα (Ρωσία - Τουρκία - Ιράν)», ενώ σε ερώτηση για τη διάσταση απόψεων με την Τουρκία απάντησε πως «θα αποφασίσει ο συριακός λαός»
Τέλος στην ερώτηση κατά πόσο η πώληση S-400 στην Τουρκία και η δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων, βάζουν σε κίνδυνο την Ελλάδα, πέταξε τη μπάλα στο ΝΑΤΟ απαντώντας : «Οπως σας είπα, ελπίζω ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα θα ξεπεραστούν σύντομα και οι ρωσοελληνικές σχέσεις θα προοδεύσουν. Πέρα από τις αμοιβαίες συμπάθειες των λαών μας, έχουμε κοινά συμφέροντα. Οι σχέσεις μας με άλλες χώρες δεν είναι εις βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στο πεδίο της ασφάλειας. Απ’ όσο ξέρω, Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ίδιου οργανισμού ασφαλείας, του ΝΑΤΟ, επομένως δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενδεχόμενο να πολεμήσουν μεταξύ τους.»
Από το Blogger.