«Ταυτοποιούν» και ψάχνουν καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

«Ταυτοποιούν» και ψάχνουν καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό


Η ΑΑΔΕ ξεκινά τις διασταυρώσεις στα στοιχεία που προέκυψαν από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών

Τον ύπνο τους έχουν αρχίσει να χάνουν όσοι κρύβουν καταθέσεις και εισοδήματα στο εξωτερικό τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα. Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων παρέλαβαν τον Σεπτέμβριο τις λίστες από περισσότερες από 80 χώρες, με στοιχεία, που αφορούν στο έτος 2017, για φορολογουμένους με καταθέσεις και χρηματοοικονομικά προϊόντα στο εξωτερικό, τα οποία έστειλαν στην Ελλάδα χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις των φορολογικών δεδομένων προκειμένου να εντοπιστούν όσοι φυγάδευσαν στο εξωτερικό καταθέσεις που είχαν κρύψει από τα μάτια της Εφορία. Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται:
1. Λογαριασμοί Θεματοφυλακής, δηλαδή μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια.
2. Καταθετικοί λογαριασμοί
3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.
5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
Το σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί στη χώρα μας από το 2017, επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να λαμβάνει πληροφορίες από 100 χώρες για τις κινήσεις των χρηματοοικονομικών λογαριασμών Ελλήνων φορολογουμένων στις τράπεζες των χωρών αυτών. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να στέλνει στις φορολογικές αρχές των 100 αυτών χωρών στοιχεία και πληροφορίες για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που έχουν στη χώρα μας οι δικοί τους φορολογούμενοι.
Η πρώτη ελεγκτική κίνηση που κάνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μόλις λάβουν τα στοιχεία,  είναι η ταυτοποίηση των καταθετών εξωτερικού προκειμένου να συνταχθεί μια λίστα με τους ΑΦΜ που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα. Για τις υποθέσεις που κρίνονται ύποπτες ακολουθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και έλεγχος και σύγκριση με τα ποσά εισοδήματος που δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Αν τα ποσά δεν δικαιολογούνται τότε θα πέσουν καμπάνες με τη μορφή φόρων και προστίμων. Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν κατά 40% τα πρόστιμα. Αρκεί να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, να δηλώσουν τα ποσά που δεν έχουν «κρύψει» και να πληρώσουν το φόρο εντός 30 ημερών.
Ο έλεγχος των χιλιάδων φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που διαθέτουν καταθέσεις, μετοχές και άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό μπαίνει στην τελική ευθεία. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία και οριστικοποίηση των σχετικών αρχείων που έχει λάβει από ξένες χώρες και προχωρά τις διαδικασίες για τους ελέγχους.
Από το Blogger.