Μολότοφ και φωτιές στα Εξάρχεια και στην Αλεξάνδρας – Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Μολότοφ και φωτιές στα Εξάρχεια και στην Αλεξάνδρας – Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο


-

H κεφαλή της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο. 
Δύο μέτωπα επεισοδίων βρίσκονται στην Αθήνα μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο με κουκουλοφόρους να συγκρούονται με αστυνομικούς στα Εξάρχεια στο σταθμό του Μετρό Αμπελοκήπων.

Στα Εξάρχεια έχουν ήδη συγκεντρωθεί κουκουλοφόροι ενώ πέριξ έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Νεαροί πέταξαν μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην οδό Στουρνάρη, δίπλα από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πήγαν στην πλατεία Εξαρχείων. Eπίσης έχουν βάλει φωτιά σε κάδους.

Μετά το τέλος της πορείας, κουκουλοφόροι για άγνωστο λόγο συνεπλάκησαν με αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Παράλληλα αντιεξουσιαστές έχουν βάλει φωτιά σε κάδους.
Οι αστυνομικοί έχουν κλείσει όλους τους γύρω δρόμους με σκοπό τυχόν επεισόδια να περιοριστούν στα Εξάρχεια ενώ οι κουκουλοφόροι έχουν στήσει οδοφράγματα.
Παράλληλα, η κεφαλή της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Στην πορεία μετέχουν περίπου 3.000 με 4.000 άνθρωποι, ενώ στο τέλος της πορείας υπάρχουν και περίπου 200 αναρχικοί.

Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επεκτάθηκαν σε κεντρικές λεωφόρους. Τροποποιήσεις υπάρχουν και σε δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.
Κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».
Όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.
Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμένη σημαία του Πολυτεχνείου.
Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα ενώ έγιναν και μικροεπεισόδια για το ποιος θα κρατούσε τη σημαία.
Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές στην αμερικανική πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.
Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοιχτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ενα στεφάνι. Ωστόσο, υπό τον φόβο επεισοδίων και εξαιτίας της παρουσίας αντιεξουσιαστών στον χώρο, ο κόσμος που προσήλθε στο Πολυτεχνείο το Σάββατο ήταν λιγοστός.
«Φρούριο» η Αθήνα για το Πολυτεχνείο: Ξεκίνησε η μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία
Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.

Ένταση στο Αριστοτέλειο

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν φοιτητές δεν επέτρεψαν να περάσει το προεδρείο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι.
Σε νέα ένταση φοιτητές δεν επέτρεψαν την είσοδο στον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και στον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη. Όπως τόνισαν οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από το Blogger.