Προς κατάργηση οι συγκεντρωτικές τιμολογίων - Ποιες άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές είναι στα σκαριά - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Προς κατάργηση οι συγκεντρωτικές τιμολογίων - Ποιες άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές είναι στα σκαριά


Ηλεκτρονικά η τήρηση των βιβλίων από το 2019

umeric: inherit; font-weight: 400; letter-spacing: -0.025em; line-height: inherit; margin: 0px; orphans: 2; padding: 0px; text-align: left; text-decoration-color: initial; text-decoration-style: initial; text-indent: 0px; text-transform: none; vertical-align: baseline; white-space: normal; widows: 2; width: 778.156px; word-spacing: 0px;"> Απευθείας στο Taxisnet θα τηρούνται από το 2019 τα βιβλία εσόδων-εξόδων της εφορίας, προκειμένου να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τις φορολογικές αρχές. Η συμπλήρωσή τους θα γίνεται αρχικά από τον εκδότη των τιμολογίων, ενώ ο λήπτης θα πρέπει να συνδέεται στη συνέχεια και αυτός ηλεκτρονικά προκειμένου να τα επικυρώνει ή να τα διορθώνει για τις πράξεις που τον αφορούν. Από το 2020 και μετά, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμπληρώνονται αυτόματα με την έκδοση του e-τιμολογίου.

Το σχετικό χρονοδιάγραμμα έδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής, σε ομιλία του την Δευτερα 12 Νοεμβρίου στο 10ο TaxForum.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε πως οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδειο και ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν λάβει πλέον συγκεκριμένη μορφή, που έχει δοθεί προς διαβούλευση και σε αρμόδιους φορείς για επιμέρους παρατηρήσεις.

Η συμπλήρωσή της θα γίνεται είτε «γραμμή-γραμμή» καταχωρητικά, είτε με μαζική μεταφόρτωση δεδομένων είτε με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών όταν συνδεθούν στο Taxisnet.

Η έναρξη του μέτρου τοποθετείται χρονικά εντός του 2019, όταν διασφαλιστεί η απαιτούμενη αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς των συστημάτων της ΑΑΔΕ. Με την συμπλήρωση των στοιχείων από τον εκδότη, περιορίζεται σχεδόν στο μισό ο γραφειοκρατικός φόρτος της αγοράς για την τήρηση των βιβλίων. Από την στιγμή που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, παύει επίσης η ανάγκη να υποβάλλονται και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών.

Επιπλέον ο κύριος Πιτσιλής προανήγγειλε και τη δημιουργία νέων συστημάτων ηλεκτρονικής υποβολής του φόρου μεταβίβασης αλλά και των παρακρατούμενων φόρων.

Επίσης η Α.Α.Δ.Ε. εξετάζει και προωθεί λύσεις για θέματα όπως:

- Κατάργηση των τελών χαρτοσήμου και αντικατάστασή του με ένα φόρο στις συναλλαγές ο οποίος θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά.

- Ενσωμάτωση της αντικαταχρηστικής οδηγίας του 2016 και αντικατάσταση του άρθρου 38 του Κ.Φ.Δ.

- Διατάξεις για αποφυγή της υποκεφαλαιοδότησης

- Μέτρα για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρίες.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε επίσης ότι η πορεία των εισπράξεων φόρων ως τον Οκτώβριο επιτρέπει αισιοδοξία για την εκπλήρωση των στόχων του 2018, ενώ τόνισε ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έπεσαν κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 1 δισ. ευρώ (εν συγκρίσει με τα 3,6 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει πριν 3 χρόνια) ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι να προβούν σε κινήσεις προκειμένου να εισπράξουν εκκρεμείς επιστροφές άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Από το Blogger.