«Εμφύλιος» σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για τις σχολικές καταλήψεις για το Μακεδονικό - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

«Εμφύλιος» σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για τις σχολικές καταλήψεις για το Μακεδονικό



Φόβοι για ταραχές στο σημερινό μαθητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια - Δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, ενώ οξύνεται η πολιτική κόντρα - Ακροδεξιές οργανώσεις «βλέπει» ο Γαβρόγλου πίσω από το κύμα των καταλήψεων - Άδωνις Γεωργιάδηςσε ΣΥΡΙΖΑ: «Εσείς χαρίζετε τους μαθητές στη Χρυσή Αυγή»


Κύμα καταλήψεων για το Μακεδονικό «φουντώνει» καθημερινά με δεκάδες σχολεία από τη Βέροια έως την Ανατολική Αττική να βρίσκονται υπό κατάληψη. Την ίδια ώρα σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προκάλεσαν στη Βουλή οι καταλήψεις σχολείων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να κατηγορεί την κυβέρνηση για διαχωρισμό των καταλήψεων και την Όλγα Γεροβασίλη να απαντά ότι δεν καταδίκασε τον φασισμό.
 Καθηγητές εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλεια των μαθητών με χαρακτηριστική την ανακοίνωση από τον Βόλο, όπου ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε πως «το σημαντικό είναι οι μαθητές μας να μη γίνουν υποχείρια ακραίων στοιχείων. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε αξιοποιώντας τον διάλογο και το παράδειγμα. Οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και ο γονείς πρέπει να ενεργοποιηθούν πάντα με δημοκρατικό και παιδαγωγικό τρόπο σε συνεργασία με την Διεύθυνση δευτεροβάθμιας χωρίς την εμπλοκή τρίτων με κίνδυνο να δυναμιτιστεί το κλίμα».

Μαθητικές καταλήψεις για το Μακεδονικό πάντως πραγματοποιούνται καθημερινά, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, δήλωσε ότι υποκινούνται από ακροδεξιές οργανώσεις και το κοινοβουλευτικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου εκφράζει τέτοιους φόβους με τη δήλωση «η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας».

Την ίδια ώρα έρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή καθώς οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προκάλεσαν στη Βουλή οι καταλήψεις σχολείων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να κατηγορεί την κυβέρνηση για διαχωρισμό των καταλήψεων και την Όλγα Γεροβασίλη να απαντά ότι δεν καταδίκασε τον φασισμό. «Το αυγό του φιδιού έχει επωαστεί και σε αυτό το δρόμο κάποιοι δεν θέλουν να συμπορευτούν», σχολίασε και χρέωσε στη ΝΔ ακροδεξιά στροφή. «Αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και καταλαβαίνουν και φλερτάρουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης καταδίκασε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο χρυσαυγίτης βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος και διερωτήθηκε με πιο ηθικό δικαίωμα κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις σημερινές καταλήψεις, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής του νεολαιίστικου κινήματος των καταλήψεων και τώρα κατηγορεί τους μαθητές μόνο και μόνο επειδή διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.«Εγώ δεν χαρίζω τα παιδιά στη Χρυσή Αυγή, όπως πάτε να κάνετε εσείς», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ η κατά των καταλήψεων αλλά αν είμαστε υπέρ ή κατά του ρατσιστικού μίσους μέσα στα σχολεία μας», σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη. 

Προαναγγελία ταραχών στο σημερινό μαθητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια πραγματοποιήθηκε από τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο.

Η ΟΛΜΕ σε ανακοινωθέν κάνει λόγο για στοχοποίηση καθηγητών (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) «που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό».

Για «Αφωνία» της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεχιζόμενη απροκάλυπτη δράση της Χρυσής Αυγής σε σχολεία σχετικά με τη συνεχιζόμενη απροκάλυπτη δράση της Χρυσής Αυγής σε σχολικές μονάδες, κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας, πριν από δύο μέρες με δημόσια τοποθέτησή του, έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να πάρουν θέση για τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν το έκανε παρά την «ανάληψη ευθύνης» από τον κ. Μιχαλολιάκο με επίσημη δήλωση.

Δεν προκαλεί κανενός είδους έκπληξη η «αφωνία» της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης με απροκάλυπτο τρόπο υποδαυλίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα την δομική του προσήλωση στα «ιδεώδη» του ακροδεξιού αυταρχισμού, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Δυστυχώς, η σημερινή Ν.Δ. με τον ακροδεξιό δημόσιο λόγο της συμπορεύεται και ενισχύει τις φασιστικές αντιλήψεις της Χ.Α., αγνοώντας ότι στο τέλος της διαδρομής το ναζιστικό μόρφωμα θα «καταπιεί» και την ίδια. Έστω και αργά, η ηγεσία της Ν.Δ. ας βρει τη δύναμη να καταδικάσει τις φασιστικές μεθοδεύσεις. Το απαιτεί η δημοκρατία που όλοι έχουμε υποχρέωση να την προασπίζουμε».


To θέμα με τον καθηγητή Δ. Ταχματζίδη

Την ίδια ώρα το υπουργείο ξεκαθαρίζει: Καμία διοικητική έρευνα σε βάρος του καθηγητή στη Βέροια δεν διατάχθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Με αφορμή δημοσιεύματα και μετά από επικοινωνία με την αρμόδια Διεύθυνση, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει ότι δεν έχει διαταχθεί κανενός είδους διοικητική έρευνα σε βάρος του καθηγητή του 4ου Λυκείου Βέροιας Δημήτρη Ταχματζίδη, ο οποίος στοχοποιήθηκε από βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Θυμίζεται ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος είχε αναρτήσει τη φωτογραφία, το ονοματεπώνυμο και το σχολείο στο οποίο υπηρετεί ο κ. Ταχματζίδης, με σχόλιο «αυτός απειλεί τα παιδιά που κάνουν κατάληψη ενάντια στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μας». 

Είχαν υπάρξει και άλλες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που ανέφεραν ότι ο καθηγητής είχε πει «δεν θα αφήσω τα φασιστάκια να κλείσουν το σχολείο».

Συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια

Καλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια απευθύνει η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας» ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις για τη Μακεδονία». Σε κείμενο - εκδήλωση που ανάρτησε η Πρωτοβουλία στο Facebook αναφέρει ότι «την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας».

«Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού», προσθέτει.

Η Πρωτοβουλία, τέλος, καλεί όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές αυτές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».


Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς «να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Να προχωρήσουν σε έκδοση υλικών και εκδηλώσεις του εκπαιδευτικού κινήματος προς την κοινωνία, στην οργάνωση συγκεντρώσεων με δασκάλους, φοιτητές, εργατικά σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος σε όλες τις πόλεις, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες με χαρακτήρα αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό».

ΔΑΚΕ Καθηγητών: Πανικόβλητη η Αριστερά παρακολουθεί την εθνική αφύπνιση των μαθητών

Από την άλλη η ΔΑΚΕ Καθηγητών σε ανακοινωθέν της αναφέρει τα εξής: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα πανικόβλητη η Αριστερά παρακολουθεί την εθνική αφύπνιση των μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας. Οι μαθητές πάρα πολλών σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται καταγγέλλοντας τη συνθήκη των Πρεσπών, που εκχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.

Τρομοκρατημένοι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Παιδείας και οι αριστερίστικες εφεδρείες του κάνουν λόγο για ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες. Εγκλωβισμένοι στις αριστερίστικες τους ιδεοληψίες αδυνατούν να καταλάβουν, πώς τόσοι πολλοί μαθητές ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται για ένα εθνικό ζήτημα. Άλλωστε ποτέ οι ίδιοι δεν είχαν ιδιαίτερες περγαμηνές και ευαισθησία στα εθνικά ζητήματα. Επειδή το ποτάμι της οργής ολοένα και φουντώνει, ενεργοποιούνται μηχανισμοί καταστολής των μαθητικών αντιδράσεων, με αποβολές μαθητών που είχαν το «θράσος» να τραγουδήσουν το τραγούδι για τη Μακεδονία, εκβιασμούς και απειλές, αλλά και τη συστηματική δολοφονία χαρακτήρων.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί την εκδήλωση του πατριωτικού φρονήματος αυτονόητη υποχρέωση κάθε Έλληνα. Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση και την ηθική απαξίωση πατριωτικών εκδηλώσεων, που επιχειρούν οι δυνάμεις του «εθνομηδενισμού» και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών δεν χαρίζει την πλειοψηφία του μαθητικού πληθυσμού στη Χρυσή Αυγή. Οι μαθητές εκφράζουν εύλογες ανησυχίες για την απαράδεκτη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στο μείζον εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας. Στον ανιστόρητο Υπουργό Παιδείας που με ανευθυνότητα υποδαυλίζει τις συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών, δηλώνουμε ότι ο πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τον Φασισμό».

Η ΑΣΓΜΕ

Η ΑΣΓΜΕ τονίζει πως «αυτές τις μέρες τα σχολεία και οι μαθητές μας - τα μηνύματα τους έχουν φτάσει σε όλη την Ελλάδα- έχουν μπει στο στόχαστρο διαφόρων εξωσχολικών κύκλων που τους προτρέπουν να κάνουν καταλήψεις για "Μακεδονικό", "Κατσίφα" και "Β. Ήπειρο", παροτρύνοντας τους μαθητές στους οποίους απευθύνονται να επικοινωνήσουν με τα 15μελή και τους συλλόγους γονέων, για να κλείσουν τα σχολεία τους».

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) καλεί Γονείς, Μαθητές, Εκπαιδευτικούς «να απομονώσουν τέτοιες φωνές που οδηγούν σε μονοπάτια αλυτρωτισμού, να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν κάθε μέρα μέσα στα σχολεία, μέσα στην κοινωνία, να αγωνιστούν για ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά. Για ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις, χωρίς εμπόδια. Που θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά».

Η τζαμαρία στις Σέρρες

Στην ήδη τεταμένη κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καταγγελία μαθητών στην Πρώτη Σερρών ότι γυμνασιάρχης έσπασε την τζαμαρία του σχολείου με γλάστρα, με σκοπό να σταματήσει την κατάληψη. 
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο γυμνασιάρχης για να τιμωρήσει τα παιδιά δεν τα άφησε να μετακινηθούν δωρεάν με τα λεωφορεία, αναγκάζοντάς τα να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Λάζαρος Ανδρεάδης, επιβεβαίωσε την πράξη του Γυμνασιάρχη και την απέδωσε στην κακιά στιγμή.
Από το Blogger.