Πολυφαρμακία: Πόσο ευάλωτοι είναι οι υπερήλικες; - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Πολυφαρμακία: Πόσο ευάλωτοι είναι οι υπερήλικες;

Υπολογίζεται ότι το 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία μπορεί να οφείλεται σε ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και αυτός ο αριθμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο φτάνει τα περίπου 8,5 εκατομμύρια εισαγωγές ετησίως, σύμφωνα με όσα ανέφερε η καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Παρασκευή Παπαϊωαννίδου, στο Πρακτορείο Fm.
Ειδικότερα, η κ. Παπαϊωαννίδου αναφερόμενη στις συνέπειες της πολυφαρμακίας τόνισε ότι  «Όταν ο ασθενής παίρνει πέντε φάρμακα ημερησίως η ευαλωτότητα αυξάνεται κατά 50%, ενώ όταν παίρνει δέκα ή περισσότερα η ευαλωτότητα αγγίζει το 100%»  και επεσήμανε ότι «Το 50% των εισαγωγών που οφείλονται σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, μπορούν να αποφευχθούν, με μία προσεκτική αγωγή και ασφαλή διαχείριση της πολυφαρμακίας.
Το 70% πάντως από αυτές τις εισαγωγές συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65, που λαμβάνουν πέντε η περισσότερα φάρμακα».
Η καθηγήτρια Φαρμακολογίας αναφέρθηκε ακόμη στη συνοσηρότητα που ενώ σε ηλικίες κάτω των 65 κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα του 30%, σε ασθενείς άνω των 85 αγγίζει το 82%. Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων ξεπερνούν το 60% στις περιπτώσεις των ασθενών που λαμβάνουν περισσότερα από πέντε φάρμακα ημερησίως.
Επίσης η κ. Παπαϊωαννίδου εφιστά την προσοχή στα άτομα της τρίτης ηλικίας να μην παίρνουν συμπληρώματα διατροφής ή ακόμα και βότανα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους. Γιατί όπως επισημαίνει συχνά επηρεάζεται η δράση των φαρμάκων, είτε αυξάνεται η τοξικότητα, γεγονός που μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες.
Από το Blogger.