Σχέδιο ανατροπής Μαδούρο από τις ΗΠΑ «βλέπουν» οι Ρώσοι – Πως θα απαντήσει η Μόσχα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Σχέδιο ανατροπής Μαδούρο από τις ΗΠΑ «βλέπουν» οι Ρώσοι – Πως θα απαντήσει η Μόσχα

Ολα για όλα τα παίζουν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, που όπως αποκάλυψε το Bloomberg, ετοιμάζονται να προωθήσουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) το οποίο εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα και στο οποίο ζητούν «ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες προεδρικές εκλογές» στη Βενεζουέλα.
Πίσω από αυτή την κίνηση η Μόσχα «βλέπει» σχέδιο των ΗΠΑ για την ανατροπή Μαδούρο και ετοιμάζεται να σπεύσει στον ΟΗΕ, προς υποστήριξη του Προέδρου της Βενεζουέλας.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή στο Sputnik, η Ρωσία έχει ετοιμάσει το δικό της σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «για την υποστήριξη της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του ο Μαδούρο επέμεινε ότι οι ΗΠΑ διακήρυξαν την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης στη Βενεζουέλα για να δημιουργήσουν «κάλυψη για τα στρατιωτικά σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ».
Υπενθυμίζεται ότι αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον αυτοαποκαλούμενο προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουάιδο ως νόμιμο επικεφαλής της Βενεζουέλας, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών εμπόδισε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας και επέβαλε απαγόρευση για την πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτήν.
Εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο αυτοανακυρήχθηκε ως προσωρινός πρόεδρο της Βενεζουέλας. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και κάποιες άλλες χώρες τον αναγνώρισαν σχεδόν αμέσως, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία δήλωσαν αργότερα την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο εάν το Καράκας δεν ανακοίνωνε προεδρικές εκλογές εντός οκτώ ημερών.
Με τη σειρά τους, η Ρωσία, η Κούβα, η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν στηρίζουν πλήρως την κυβέρνηση Μαδούρο. Ο Νικολάς Μαδούρο τόνισε επίσης ότι η Βενεζουέλα είχε πραγματοποιήσει νόμιμες εκλογές και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αποσύρουν το αίτημά τους.

Από το Blogger.