ΔΕΗ: Νέα προκήρυξη για τις λιγνιτικές μονάδες έως τον Μάιο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΗ: Νέα προκήρυξη για τις λιγνιτικές μονάδες έως τον Μάιο

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι ο νέος διαγωνισμός θα προχωρήσει πριν τις ευρωεκλογές

«Πρόκειται για μία οικονομική, επιχειρηματική, συναλλαγή και δεν χρειάζεται δραματοποίηση. Ο στόχος μας να πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες, παραμένει», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, αναφορικά με τον άγονο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.

Ο κ. Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικού Ρεύματος από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) που έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε πως η ΔΕΗ «πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Θα έχουν επιλυθεί βασικές εκκρεμότητες».

Ερωτηθείς για το πότε ακριβώς θα γίνει η επαναπροκήρυξη, εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, πριν τις ευρωεκλογές. «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Είμαστε σε θέση και έχουμε ξεκινήσει συγκεκριμένες ενέργειες. Με άλλο κλίμα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε επίσης πως «η ΔΕΗ θέλει να πωληθούν αυτές οι μονάδες για να στραφούμε πιο αποφασιστικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο λιγνίτης χρειάζεται για τη χώρα, είναι απαραίτητος, αλλά δεν μπορεί και ούτε θέλει η ΔΕΗ μόνη της να διαχειρίζεται τη λιγνιτική παραγωγή. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι από αυτή την άποψη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ότι είδε πως από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, σε δύσκολες συνθήκες, να πωληθούν οι μονάδες. Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να τις χαρίσουμε ή να αποδεχτούμε όρους που κάποιοι θα έπαιρναν περισσότερα στην πορεία από αυτά που θα μας έδιναν για την αγορά των μονάδων».

Φωτοβολταϊκά... το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας

Τα φωτοβολταϊκά είναι το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και η ΔΕΗ έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς διαθέτει πολλές εκτάσεις για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικού Ρεύματος από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Παναγιωτάκης χαρακτήρισε το πρόγραμμα της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια «εξαιρετικά φιλόδοξο», καθώς «μέχρι το 2022 θα τετραπλασιάσει την εγκαταστημένη της ισχύ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέχρι το 2030 θα την 15πλασιάσει. Θα αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στον τομέα αυτό με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Βασίλης Τσολακίδης, είπε πως «αυτή την περίοδο η χώρα μας έχει εκπονήσει ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με σοβαρούς και φιλόδοξους στόχους. Προβλέπεται τριπλασιασμός των επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά μέχρι το 2030. Γενικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο τομέας που θα γίνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις, προβλέπεται περίπου ένα επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για να επιτευχθούν οι στόχοι».

Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, συμπλήρωσε πως τα φωτοβολταϊκά ξαναμπαίνουν στον χάρτη της ενέργειας στη χώρας, μετά τη μεγάλη κρίση που βίωσαν το 2014, με το καινούργιο σύστημα στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εκ μέρους της ΠΟΣΠΗΕΦ ο πρόεδρος, Γιάννης Παναγής, τόνισε πως «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον» και πως «η φετινή χρονιά θα είναι σηματωρός, γιατί έχουμε μια επανεκκίνηση στο κομμάτι των επενδύσεων».

Στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας. Είπε πως η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας σε συνεργασία με τους Δήμους προσανατολίζονται ώστε «να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να δώσουμε σε ομάδες πληθυσμών (που είναι) ιδιαίτερα ευαίσθητες, ενεργειακή επάρκεια».

Στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικού Ρεύματος από Φωτοβολταϊκά έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Από το Blogger.