Την Παρασκευή στην Ολομέλεια το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Την Παρασκευή στην Ολομέλεια το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου πρόκειται να διεξαχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση.
Την ίδια ημέρα το πρωτόκολλο θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Κατά τον κ. Βούτση, μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ θα εισαχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Χθες Δευτέρα η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι Πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"».
Με αυτήν την πράξη, ανέφερε η σκοπιανή κυβέρνηση, τα 29 κράτη-μέλη θα εκφράσουν την συμφωνία τους να γίνει η χώρα μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος-μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
«Αμέσως μετά τη συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες», τόνισε και συμπλήρωσε πως «όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία».
Υπενθυμίζεται ότι ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε, το Σάββατο, ότι «το πρωτόκολλο προσχώρησης της μελλοντικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί την Τετάρτη».
Από το Blogger.