Μείωση φορολογίας: Πόσο ωφελούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Μείωση φορολογίας: Πόσο ωφελούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι

Ο νέος φορολογικός νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και το οικονομικό επιτελείο θέλει να… επικοινωνήσει τα οφέλη που θα έχουν από τη μείωση φορολογίας οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Εκτός από τη μείωση φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ο νέος φορολογικός νόμος φέρνει εκπτώσεις στις δαπάνες για ανακαίνιση ακινήτων και φυσικά περιλαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα ύψους 700 ευρώ που θα πάρουν πολύτεκνοι, οικογένειες με ΑμεΑ και ευάλωτα νοικοκυριά.
Και θα υπάρξει συνέχεια αφού κατά το οικονομικό επιτελείο από το 2020 έρχονται νέες μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, φόρο επιχειρήσεων, τέλος επιτηδεύματος και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Μείωση φορολογίας σημαίνει…

Με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% από το 22% για τα νοικοκυριά, θα υπάρξει άμεσο όφελος για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων με την καταβολή της σύνταξης του Ιανουαρίου.
Όσοι μισθωτοί του δημόσιου τομέα λαμβάνουν πάνω από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν έχουν παιδιά θα έχουν αύξηση το επόμενο έτος έως 14,75 ευρώ τον μήνα.
Με παιδιά, τα κέρδη ανέρχονται σε έως 13,33 ευρώ τον μήνα (ένα παιδί και εισόδημα πάνω από 633 ευρώ), ή σε 16,67 ευρώ (δύο παιδιά και αποδοχές 700 ευρώ τον μήνα).
Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά θα δουν τον Ιανουάριο αύξηση έως 12,64 ευρώ, έως 11,43 ευρώ εάν έχουν ένα παιδί, ή 14,29 ευρώ εάν έχουν δύο παιδιά. Τα οφέλη αυξάνονται όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παιδιών (επιπλέον 18 ευρώ τον μήνα, ή 220 ευρώ ετησίως για κάθε επιπλέον παιδί).
Ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, έως 1.400 ευρώ τον χρόνο, θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά το 2021 και εφόσον δηλώνουν κέρδη.
Παράλληλα, μειώνεται στο 5% ο φόρος στα μερίσματα και στο 24% για τις επιχειρήσεις.

Μείωση φορολογίας και ακίνητα

Για τα ακίνητα, εκτός του «παγώματος» του ΦΠΑ και της αναστολής του φόρου υπεραξίας, προβλέπονται εκπτώσεις για την ανακαίνιση της κατοικίας. Ενώ, όσοι κάνουν χρήση της έκπτωσης φόρου για δαπάνες ανακαίνισης, δεν θα χάνουν την έκπτωση 5% που ισχύει αυτομάτως για όλους τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, μέρος των δαπανών για εργασίες και υπηρεσίες ανακαίνισης (εξαιρούνται οι αγορές υλικών) θα επιστρέφεται ως μείωση φόρου το επόμενο έτος και σε βάθος 4ετίας. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια: για δαπάνες που θα γίνουν την περίοδο 2020- 2022 και για εισοδήματα που θα δηλωθούν στην τριετία 2021- 2023, κατά τα οποία και θα εκπίπτει το 40% της δαπάνης από τον φόρο (επιμεριζόμενο σε 4 χρόνια συνολικά).

Διαγραφή χρεών και ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στο φορολογικό νομοσχέδιο εντάσσεται και η διάταξη που διαγράφει εφάπαξ όλα τα υπόλοιπα οφειλών στην εφορία ύψους έως 10 ευρώ, συνολικά ανά οφειλέτη ή νομικό πρόσωπο. Το μέτρο αφορά σε έναν στους οκτώ οφειλέτες (500.000 οφειλέτες από τους συνολικά 4 εκατομμύρια ΑΦΜ που χρωστούν 105 δισ. ευρώ στην εφορία). Ταυτόχρονα, καθιερώνεται μηχανισμός που περιοδικά θα διαγράφει απλήρωτα χρέη κάτω από 1 ευρώ, ώστε να μην σωρεύονται άχρηστα βάρη.
Στις δαπάνες με ηλεκτρονικές πληρωμές, από την 1η Ιανουαρίου θα απαιτείται να δαπανάται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών το 30% του εισοδήματος για να μην υπάρξει «πέναλτι». Ωστόσο, δεν θα απαιτείται να καλυφθεί το 30% για ποσά διατροφής διαζυγίου, όπως και για ποσά πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης.
Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 50.000 ευρώ και καταβάλει 7.000 ευρώ για διατροφή και 2.000 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης, θα υποχρεούται σε ηλεκτρονικές δαπάνες 12.300 ευρώ (30% Χ 41.000 ευρώ).
Εάν ο ίδιος πληρώνει ταυτόχρονα περισσότερα από 25.800 ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ενοίκια για τον ίδιο ή προστατευόμενα τέκνα- φοιτητές κ.ά., τότε θα υποχρεούται σε 20% δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (8.600 ευρώ αντί 12.300 ευρώ).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



Από το Blogger.