Τριήμερες διαπραγματεύσεις ΥΠΟΙΚ – θεσμών για τη "δόση" των 640 εκατ. ευρώ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Τριήμερες διαπραγματεύσεις ΥΠΟΙΚ – θεσμών για τη "δόση" των 640 εκατ. ευρώ

Της Δήμητρας Καδδά

Αύριο ολοκληρώνονται οι τριήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών για την έκτη αξιολόγηση και για τη "δόση" των 640 εκατ. ευρώ. Από χθες ξεκίνησε ένας διήμερος γύρος διαβουλεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ αύριο 23/4 θα λάβουν χώρα οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και η λύση διαφόρων σταδίων που φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Παράλληλα, τίθενται επί τάπητος μία σειρά από ανοικτά προαπαιτούμενα στο πεδίο του ΠΔΕ, των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της ΑΑΔΕ, της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και όχι μόνο.
Στο τραπέζι βρίσκεται προς οριστικοποίηση ένα νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων που δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω της υγειονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά, η αποτίμηση στο σύνολό της φέρεται πως μπορεί να καταλήξει με θετικό πρόσημο.
Η έκτη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας θα δημοσιευθεί εντός του Μαϊου. Και τούτο με στόχο να επικυρωθεί πολιτικά τον Ιούνιο και να εγκριθεί η αποδέσμευση της επόμενης "δόσης" κερδών ομολόγων  των 640 εκατ. ευρώ από τον ESM για να φτάσουν τον Ιούνιο στα κρατικά ταμεία.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, η ρήτρα διαφυγής που έχει ενεργοποιηθεί ανά την ΕΕ δεν θέτει θέμα πλεονασμάτων, αν και η κυβέρνηση θα πρέπει να καταγράφει αναλυτικά τα μέτρα στήριξης, το δημοσιονομικό τους κόστος αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Η ΤτΕ εκτίμησε πως η ύφεση φέτος θα κινηθεί ανάμεσα στο 4%-8%, ενώ το ΥΠΟΙΚ στηρίζεται στην πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση ανάμεσα στο 5% και στο 10%.

Η διπλή έκθεση και οι σημερινές ανακοινώσεις για το EDP

Η δημοσιονομική πορεία της χώρας θα καταγραφεί και στον νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που πρέπει να σταλεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος Απριλίου. Έως τότε θα πρέπει να σταλεί και το δεύτερο πακέτο δεσμεύσεων, αυτό του σχεδίου Μεταρρυθμίσεων 2020.
Και τα δύο κείμενα έχει αποφασισθεί σε επίπεδο ΕΕ να είναι "λιτά" λόγω των έκτακτων γεγονότων. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί με δική της πρωτοβουλία – όπως για παράδειγμα στο πεδίο των νέων τεχνολογιών – για να ενισχύσει τη θέση της.
Η θέση της Αθήνας στηρίζεται και στην πολύ καλή δημοσιονομική πορεία του 2019, πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που αναμένεται να γίνει σήμερα από την ΕΛΑΣΤΑΤ και αύριο από την Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 (διαδικασία EDP στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου) τα οποία θα καταγράφουν – όπως εκτιμά η κυβέρνηση – την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων παρά τα πακέτα παροχών που διατέθηκαν.

Ο νόμος Κατσέλη

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την έκτη αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, είχαν ξεκινήσει πριν από το Πάσχα και το πιο βασικό μέλημα είναι η υποχρέωση να βρεθεί μία λύση στο θέμα των πτωχευτικού δικαίου που θα έπρεπε να αλλάξει πριν από την 1η Μαϊου.
Στο τραπέζι των συζητήσεων τίθεται η παράταση -λόγω της κρίσης- του υφιστάμενου καθεστώτος, παράλληλα με ένα ενδιάμεσο σχήμα και με τη στήριξη σε όσους έχουν δεχθεί πλήγμα από τον κορονοϊό. Όλα αυτά έως ότου εφαρμοσθεί το νέο καθεστώς προστασίας το οποίο δεν θα προκαλεί βάρη στις τράπεζες.

πηγη   capital
Από το Blogger.