Να προσέχουμε σε Κύπρο και Ελλάδα! Η κρίση δεν διαφοροποίησε τους τουρκικούς σχεδιασμούς… - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Να προσέχουμε σε Κύπρο και Ελλάδα! Η κρίση δεν διαφοροποίησε τους τουρκικούς σχεδιασμούς…

Η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού δεν επηρεάζει ποσώς την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέγραψε τις στοχεύσεις της Άγκυρας σ’ ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως τίποτε δεν αλλάζει για την Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε συζήτηση που διοργάνωσε το «Ατλαντικό Συμβούλιο» (Atlantic Council) και η Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς (ΤΗΟ). Αντικείμενο συζήτησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, αναφορά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η συζήτηση δεν έμεινε όπως στο κεφάλαιο αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά επεκτάθηκε και στις περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρωτήθηκε εάν επιθυμεί έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα στα ενεργειακά. Άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να κάνει μια αναδρομή για το πώς το όλο θέμα έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα
«Ζητήσαμε από την ΕΕ, τον ΟΗΕ, ακόμη και την Ελλάδα, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε δραστηριότητες, γεωτρήσεις ή εκμετάλλευση, στην Ανατολική Μεσόγειο προτού καταλήξουν σε συμφωνία για ακριβοδίκαιη κατανομή εσόδων. Δυστυχώς δεν συνέβη», είπε, αναφερόμενος σε δύο πτυχές του θέματος, την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, και τα “νόμιμα και ίσα δικαιώματα των Τ/κ” στους φυσικούς πόρους
«Συνεχίζουμε να προτείνουμε έναν νέο διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πράγματι το πρότεινε στο Λονδίνο στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αλλά η Ελλάδα προτιμά να ασκεί πιέσεις ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή αντί να απαντά στις εκκλήσεις μας για ειλικρινή διάλογο. Για μια εύλογη σταθερότητα, ο βασικός στόχος θα πρέπει είναι να έλθουν μαζί οι δύο πλευρές στο νησί για δίκαιη κατανομή των εσόδων και η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών αντιπροσωπεύει τη μόνη λογική και ρεαλιστική βάση για μια λύση», είπε. 
Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σε σχετικό της δημοσίευμα (πηγή ΓΤΠ) υπογραμμίζει την τοποθέτηση Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στο διάλογο για να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να στείλουν και το τρίτο γεωτρύπανο «Κανουνί» στην περιοχή. Τοποθέτηση που αποτελεί ένα εκβιαστικό μήνυμα προς την κατεύθυνση της Αθήνας αλλά και της Λευκωσίας.  
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η επιδημία Covid-19 έχει χειροτερέψει την κατάσταση και πρόσθεσε: «Είμαστε ανήσυχοι ότι η επιδημία μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα προσφύγων στην Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα δεν μπόρεσε ακόμη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση και δυστυχώς αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ένα εκατομμύριο και μισό Σύροι στις πύλες μας. Δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε ένα νέο κύμα προσφύγων είτε από το Ιντλίμπ είτε από ένα άλλο μέρος. Δεν είναι θέμα μόνο χωρητικότητας ή φορτίου. Είναι ταυτόχρονα θέμα ρίσκου υγείας για όλη τη διεθνή κοινότητα».
Θίγοντας τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι με τη Ρωσία, που είναι και γειτονική χώρα και σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, έχουν συνεργασία σε αρκετούς τομείς,  παρόλο που σε κάποια θέματα έρχονται αντιμέτωποι, όπως στη Συρία, Ουκρανία και Λιβύη. Ανέφερε ότι και οι ΗΠΑ είναι σημαντικός σύμμαχος με την Τουρκία και ότι συνεργάζονται σε αρκετούς τομείς. 

Κατά χιλιάδες ο επαναπατρισμός  
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι επαναπάτρισαν περισσότερες από 25 χιλιάδες πολίτες τους από περισσότερες από 70 χώρες και ότι ετοιμάζονται να επαναπατρίσουν ακόμη 25 χιλιάδες πολίτες τους από 50 χώρες. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνούν αυτές τις περιόδους και τις μειονεκτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων, λέγοντας ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να τους προστατεύσει από την επιδημία. Τόνισε ότι θα συνεχίσουν την «ανθρωπιστική τους εξωτερική πολιτική», διευκρινίζοντας ότι έχει σταλθεί ήδη ιατρικός εξοπλισμός σε 34 χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως, η Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, που έχουν βοηθήσει περισσότερο τις άλλες χώρες. Ανέφερε ότι έχουν λάβει αιτήματα για βοήθεια, μέχρι στιγμής, από 104 χώρες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλα τα αιτήματα.

Θέλει να συγκροτήσει τεχνική ομάδα με τις ΗΠΑ 
Η Τουρκία επανέλαβε την πρότασή της προς τις ΗΠΑ για τη συγκρότηση μιας «τεχνικής ομάδας εργασίας», με τη συμμετοχή και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να επιλυθεί η διένεξη με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την αγορά εκ μέρους της Άγκυρας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ εντάθηκαν πέρσι, ωθώντας την Ουάσινγκτον να απειλήσει με κυρώσεις την Τουρκία και να διακόψει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλεί την τεχνολογία Stealth των F-35 της εταιρείας Lockheed Martin. Η Άγκυρα από την πλευρά της απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό και διαβεβαιώνει ότι το ρωσικό σύστημα δεν θα ενταχθεί στα αμυντικά συστήματα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. 
Προτού να ξεσπάσει η πανδημία της Covid-19 ωστόσο, οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δέχτηκαν σφοδρό πλήγμα καθώς η Μόσχα παρέχει στήριξη στη στρατιωτική επιχείρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι μάχες μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων με τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους αντάρτες συνεχίζονταν, η Άγκυρα προσέτρεξε στη βοήθεια των ΗΠΑ, ζητώντας να της δοθούν πυρομαχικά αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που εκτοπίστηκαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. 
Φιλελεύθερος
Από το Blogger.