Συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ για την αεροπορική εκπαίδευση: Τα ερωτήματα για το κόστος - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ για την αεροπορική εκπαίδευση: Τα ερωτήματα για το κόστος


Η υπογραφή της συμφωνίας για την ενοικίαση 10 αεροσκαφών Μ-346 για μια περίοδο 20 ετών της ΠΑ με την Elbit Systems μοιραία φέρνει στο προσκήνιο ανάλογες συμφωνίες για απόκτηση και όχι ενοικίαση εκπαιδευτικών αεροσκαφών που έχουν κάνει άλλες χώρες, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα και προβληματισμό.   

Οι δύο χώρες που έχουν παραγγείλει συγκρίσιμο αριθμό εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 , με αυτά που θα ενοικιάσει η ΠΑ είναι η Σιγκαπούρη και η Πολωνία.

Η πρώτη παραγγελία -η οποία αποτέλεσε ταυτόχρονα και τον πρώτο εξαγωγικό πελάτη για το αεροσκάφος της τότε Alenia-Aermacchi-  ήρθε από την Σιγκαπούρη και αφορούσε  12  εκπαιδευτικά υπογράφηκε  το 2010 και οι παραδόσεις ξεκίνησαν το 2012.

Η παραγγελία, μαζί με όλα τα παρελκόμενα (προσομοιωτές, υλικοτεχνική υποδομή) ήταν ύψους 410 εκατ. $.

Η δεύτερη παραγγελία ήταν αυτή της Πολωνίας. Πιο συγκεκριμένα η Αεροπορία της χώρας προχώρησε στην παραγγελία 8+4 αεροσκαφών Μ-346 από την Leonardo.

Η πρώτη παραγγελία για 8 αεροσκάφη δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 και ήταν ύψους 280 εκατ. € ενώ η δεύτερη ήταν  προαίρεση που ασκήθηκε το 2017 για τέσσερα αεροσκάφη ύψους 115 εκατ. €, για ένα σύνολο 395 εκατ. €, συμπεριλαμβανομένων προσομοιωτή πτήσης  και υλικού τεχνικού εξοπλισμού (υπολογιστές, βιβλιογραφία κτλ.).

Την ίδια ώρα η ΠΑ προχωρά στην ενοικίαση για 20 έτη 10 αεροσκαφών Μ-346 και στην υποστήριξη των αεροσκαφών T-6A Texan II έναντι 1,6 δισ.€.

Αναμφίβολα προκύπτουν ερωτήματα από αυτή τη συμφωνία.

Για ποιο λόγο η ΠΑ δεν προτίμησε την αγορά 12 αεροσκαφών Μ-346 με τίμημα που δεν θα ξεπερνούσε  τα 400 εκατ.€  συν υποδομή εδάφους και προτίμησε την ενοικίαση 10 αεροσκαφών;

Ο αντίλογος έχει  να κάνει με το ότι οι Ισραηλινοί προφέρουν υποστήριξη σε βάθος 20 ετών τόσο στα Μ-346 όσο και στα T-6A. Ταυτόχρονα κάποιοι μιλούν για δημιουργία «σχολής» Αεροπορίας(;)

Αναφέρεται πιο συγκεκριμένα:

«Στο άμεσο μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση για την Διεθνή Αμυντική Συνεργασία στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη δημιουργία ελληνικής σχολής πολεμικής αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο), με πρότυπο τη σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF).»

Για ποια «σχολή» μιλούν; «Σχολή Αεροπορίας» στην 120ΠΕΑ που είναι Πτέρυγα Εκπαίδευσης εδώ και… 70 χρόνια και έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες Ίκαρους με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα; Θα…  μάθουν οι Ισραηλινοί στην 120ΠΕΑ πώς να εκπαιδεύει τους Ικάρους; Τι άλλο θα ακούσουμε ακόμη!

Και εν πάση περιπτώσει η περίφημη αυτή «σχολή» αξίζει 1,6 δισ. για αεροσκάφη που δεν θα ανήκουν στην ΠΑ, αλλά θα είναι με το καθεστώς ενοικίασης;

Ένας άλλος αντίλογος είναι ότι η ΠΑ δεν θα καταβάλει όλο το τίμημα των 1,6 δισ. αμέσως, αλλά σε βάθος 20 ετών.

Ποιος όμως λέει ότι η Leonardo δεν έκανε παρόμοια ευκολία στην ΠΑ σε περίπτωση που επέλεγε να αγοράσει νέα αεροσκάφη και όχι μεταχειρισμένα και αυτά υπό ενοικίαση;  Μπορεί να μην ήταν 20 χρόνια, μπορεί να μην ήταν 15 αλλά οπωσδήποτε κάποια ευκολία πληρωμής -και σε πολιτική  συνεννόηση με την ιταλική κυβέρνηση- θα υπήρχε κάποια.

Γιατί δεν προχώρησε στην αγορά νέων αεροσκαφών έστω και αν στο πακέτο δεν θα υπήρχε η υποστήριξη των Τ-6; Όλα αυ΄τα είναι ερωτήματα που κάπως πρέπει να απαντηθούν.

 

Από το Blogger.