Τουρκία: Αίτημα άρσης της ασυλίας 25 βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια στο Κομπάνι - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Τουρκία: Αίτημα άρσης της ασυλίας 25 βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια στο Κομπάνι

Τουρκία: Αίτημα άρσης της ασυλίας 25 βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια στο Κομπάνι

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας υπέβαλε στο Κοινοβούλιο συνολικά 33 αιτήσεις για άρση της ασυλίας 25 βουλευτών της αντιπολίτευσης (οι περισσότεροι για τα αιματηρά επεισόδια στο Κομπάνι), ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Επιτροπή Συντάγματος και Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου θα εξετάσει  τα αιτήματα που υπέβαλαν εισαγγελείς.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε τις προτάσεις που στοχεύουν στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το συμμαχικό κόμμα Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) θα ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας.

«Η διαδικασία θα προχωρήσει ως έχει. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στις επιτροπές του Κοινοβουλίου και θα μεταφερθεί στη Γενική Συνέλευση. Και στη Γενική Συνέλευση, τα χέρια θα ανεβαίνουν αμέσως και μετά θα κατέβουν [κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας] », δήλωσε ο Ερντογάν.

Εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει την άρση της ασυλίας των βουλευτών, τότε θα δικαστούν από τα τουρκικά δικαστήρια.

 

Οι προτάσεις στοχεύουν τρεις βασικούς βουλευτές της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), 20 βουλευτές του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), έναν βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και έναν βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP).

Οι βουλευτές αυτοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες όπως «προπαγάνδα τρομοκρατίας», «έπαινος εγκλήματος και εγκληματία», «συμμετοχή σε οργάνωση που ιδρύθηκε για διάπραξη εγκλήματος» και «υποκίνηση ανθρώπων σε μίσος και εχθρότητα».

Από τους 20 κατηγορούμενους βουλευτές του HDP, οκτώ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την υπόθεση του Κομπάνι. Μεταξύ των κατηγοριών είναι η «διατάραξη της ενότητας του κράτους», «η δολοφονία ανθρώπων», «η απόπειρα να σκοτώσουν ανθρώπους», «η λεηλασία» και η «καύση της σημαίας».

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε «αποδεικτικά στοιχεία» ότι οι βουλευτές του HDP «είχαν αναλάβει δράση για να ξεκινήσουν και να συνεχιστούν τα γεγονότα που σχετίζονται με τη βία».

Στις αρχές Οκτωβρίου, ένα τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση 17 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων μελών του HDP, σε σχέση με τις διαμαρτυρίες στο Κομπάνι το 2014.

 

Οι διαδηλωτές πλημμύρισαν δρόμους στα κυρίως κουρδικά νοτιοανατολικά της Τουρκίας στις αρχές Οκτωβρίου 2014, εξοργισμένοι για την αδράνεια της τουρκικής κυβέρνησης να προστατεύσει τους Σύρους Κούρδους, καθώς το ISIS πολιόρκησε τον Κομπάνι, ακριβώς δίπλα στα σύνορα της Συρίας. Οι διαμαρτυρίες οδήγησαν στο θάνατο 37 ανθρώπων, καθώς μέλη της τουρκικής Χεζμπολάχ βγήκαν επίσης στους δρόμους. Η Άγκυρα κατηγορεί το HDP για υποκίνηση βίας.

Η έρευνα που ξεκίνησε πρόσφατα εναντίον των μελών του HDP σχετικά με τις διαμαρτυρίες στο Κομπάνι, είναι η τελευταία στην κυβερνητική επιχείρηση καταστολής του αντιπολιτευόμενου κόμματος. Το HDP συχνά κατηγορείται ότι έχει δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι πρώην συμπρόεδροί του, οι Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ, βρίσκονται στη φυλακή για πάνω από τέσσερα χρόνια.

Πηγή: duvarenglish

 

Από το Blogger.