Αυτοί είναι οι 6 υποψήφιοι αντικαταστάτες του G3! - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Αυτοί είναι οι 6 υποψήφιοι αντικαταστάτες του G3!

Αυτοί είναι οι 6 υποψήφιοι αντικαταστάτες του G3!

Το νέο «εθνικό τυφέκιο», όπως όλα δείχνουν έως τώρα, δεν θα μπορέσει να παρελάσει και να παρουσιαστεί στην επετειακή και πανηγυρική παρέλαση των 200 ετών από την Επανάσταση, την 25η Μαρτίου, αφού ο κορωνοϊός «φρέναρε» τις διαδικασίες έρευνας και αξιολόγησης των υποψηφίων «μνηστήρων» για την αντικατάσταση του θρυλικού G3 του Ελληνικού Στρατού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα», τα χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν όμως η πανδημία τα ανέτρεψε μερικώς. Ο σχεδιασμός ήταν η επιτροπή από το «Πεντάγωνο» που είχε την αρμοδιότητα να κάνει την έρευνα αγοράς και να αξιολογήσει τα υποψήφια τυφέκια να τα βλέπει και να τα τεστάρει από κοντά. Δηλαδή είτε έπρεπε να ταξιδεύει στις χώρες όπου βρίσκονται οι εταιρείες που παράγουν όπλα είτε οι εταιρείες θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Όμως οι περιορισμοί στα ταξίδια και τις μετακινήσεις λόγω του Covid-19 προκάλεσαν κάποιες καθυστερήσεις.

Παρ’ όλα αυτά η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και όλο το πρότζεκτ του νέου εθνικού τυφεκίου «τρέχει» υπό την επίβλεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, που γνωρίζει καλά το αντικείμενο με θητεία 40 ετών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 6 τυφέκια – «μνηστήρες» προκειμένου να αντικαταστήσει τα περίπου 180.000 τυφέκια του Ελληνικού Στρατού. Η απόφαση ήταν εξ αρχής να επιλέξουμε ένα από τα 5-6 τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ και είναι εγνωσμένης αξίας αλλά και διεθνώς αναγνωρίσιμα. Πρόκειται λοιπόν για όπλα με μακρά ιστορία, με επιχειρησιακή δράση, ανάμεσά τους ακριβά και πιο οικονομικά.

Οι υποψήφιοι
Ποια είναι όμως τα 6 όπλα που διεκδικούν να γίνουν ο αντικαταστάτης του G3; Όπλα από έξι χώρες έχει δει και αξιολογεί το «Πεντάγωνο». Στη διαδικασία συμμετέχει η αμερικανική εταιρεία, Sig Sauer – αρκετοί θεωρούν τα τυφέκιά της από τα πιο αποτελεσματικά στον κόσμο και πρόσφατα η εταιρεία ήταν εκ των φιναλίστ για την αντικατάσταση και του αμερικανικού τυφεκίου –, η ιταλική Beretta, με το ιστορικό όνομα, η ισραηλινή IWI με το τυφέκιο Tavor, η βελιγκή Fabrique National με το Scar – σημειώνεται ότι τυφέκιο FN έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Στρατός σε παραμεθόριες περιοχές –, η τσεχική Ceska Zbrojovka με το τυφέκιο Bren, η γερμανική Ηeckler and Koch που είναι αυτή που έχει σχεδιάσει το G3. H αξιολόγηση και οι δοκιμές είναι ενδελεχείς καθώς το νέο εθνικό τυφέκιο θα χρησιμοποιείται και από τους τρεις κλάδους για τα επόμενα 40 έτη. Πάντως στην τελική επιλογή δεν αποκλείεται να παίξουν ρόλο οι στρατηγικές – στρατιωτικές συμμαχίες της χώρα μας, καθώς η συμφωνία θα είναι Government to Government.

Οι προϋποθέσεις
Η ελληνική πλευρά πάντως έχει επισημάνει σε όλους τους υποψήφιους «μνηστήρες» ότι οι προτάσεις τους πρέπει να πληρούν 4 προϋποθέσεις:

Η κατασκευή του νέου όπλου να γίνει στην Ελλάδα (στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο).
Να γίνει συμπαραγωγή με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Η Ελλάδα να έχει δικαίωμα μεταπώλησης του όπλου.
Σημαντικό είναι επίσης μέσα στο «πακέτο» της συμφωνία να περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του G3. Οπως επισημαίνεται σχετικά άμεσα με μία μικρή αναβάθμιση θα μπορέσουμε να πουλήσουμε περίπου 200.000 G3 σε χώρες που τα χρειάζονται από Αφρική και Ασία.

Από το Blogger.