Η κρίση της ενέργειας «βασανίζει» την Ευρώπη - Γιατί ρεύμα και φυσικό αέριο παίρνουν την ανηφόρα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Η κρίση της ενέργειας «βασανίζει» την Ευρώπη - Γιατί ρεύμα και φυσικό αέριο παίρνουν την ανηφόρα

 

Η κρίση της ενέργειας «βασανίζει» την Ευρώπη - Γιατί ρεύμα και φυσικό αέριο παίρνουν την ανηφόρα

Η ειδική σε θέματα ενέργειας αρχιτέκτων Βάνα Σφακιανάκη αναλύει τους λόγους που οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να ξεπαγιάσουν αυτόν τον χειμώνα.
Το φάντασμα της κρίσης κι ενός γενικού black out πλανάται πάνω από την Ευρώπη, όπως μαρτυρούν πηχυαίοι ειδησεογραφικοί τίτλοι («Κίνδυνος black out πάνω από την Ευρώπη», «Από ρεύμα κινδυνεύει να ξεμείνει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης» κ.ο.κ. διαβάζουμε σε όλο το φάσμα των ΜΜΕ), την ώρα που δεν κινδυνεύει βραχυπρόθεσμα ενεργειακά όχι μόνο η «ατμομηχανή» της η Γερμανία αλλά και η Μεγάλη Βρετανία του Βrexit, καθώς το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας παράγεται σε σταθμούς φυσικού αερίου, του οποίου οι τιμές έχουν εκτοξευτεί και πλήθος εταιρειών παροχής του καταρρέουν η μια μετά την άλλη.
Ενάμισης και πλέον χρόνος πανδημία, συμπαρασύροντας μια ανεξέλεγκτη ύφεση διεθνώς και πανευρωπαϊκά, και θα περίμενε κανείς πολιτικές και μέτρα από τις ευρωπαϊκές χώρες και τα Βρυξέλλες που θα συγκρατούσαν το κόστος της ενέργειας.
Αντί για αυτό ο πληθωρισμός δια της ανατίμησης της ενέργειας παρατηρούμε να καλπάζει επικίνδυνα. Τι έχει συμβεί; Και ποιος ευθύνεται για αυτό το ανεξέλεγκτο τρενάκι ανατιμήσεων στο ενεργειακό πεδίο;

Κρίση: Απόρροια της αντίφασης του συστήματος

«Η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει όλα τα χαρακτηριστικά των κρίσεων που οφείλονται στις αντιφάσεις του συστήματος. Οι δύο παράγοντες που θεωρείται ότι ευθύνονται, το φυσικό αέριο και η αγορά ρύπων, επιλέχτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υποστηρίξουν την αξιοποίηση της ενεργειακής μετάβασης» επισημαίνει η ειδική σε θέματα ενέργειας αρχιτέκτων Βάνα Σφακιανάκη, στην οποία ανατρέξαμε για να πιάσουμε το νήμα της ενεργειακής κρίσης από τη γένεσή του.
 
«Η ΕΕ ανέκαθεν είχε πρόβλημα επειδή δεν είχε ενεργειακές πηγές επαρκείς για την οικονομία της και επιζητούσε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία, για να μην υπομένει τις συνέπειες της διάθεσης και τιμολόγησης των πηγών ενέργειας από τη διεθνή αγορά» μας εξηγεί η κα Σφακιανάκη.
Από το Blogger.