F/A-18: Η Μαλαισία «καίγεται» και θέλει το στόλο μαχητικών «Hornet» του Κουβέιτ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

F/A-18: Η Μαλαισία «καίγεται» και θέλει το στόλο μαχητικών «Hornet» του Κουβέιτ

F/A-18: Η Μαλαισία «καίγεται» και θέλει το στόλο μαχητικών «Hornet» του Κουβέιτ

Η Μαλαισία ελπίζει να αγοράσει ολόκληρο τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων τύπου F/A-18 Hornet που διαθέτει το Κουβέιτ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια συνεδρίασης στο κοινοβούλιο της χώρας του, ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει καμία επίσημη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Μαλαισία επιθυμεί να αποκτήσει και τα 33 μαχητικά του Κουβέιτ, τα οποία εξακολουθούν να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με σχετικά λίγες ώρες πτήσης, ενώ πρόσθεσε ότι η ένταξή τους στον στόλο της Βασιλικής Αεροπορίας της Μαλαισίας και η πιθανή λειτουργία τους μέχρι το 2035, θα αυξήσει σίγουρα το «επίπεδο ετοιμότητας και ικανότητας των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του εθνικού μας εναέριου χώρου». Γιατί όμως στρέφονται προς το Κουβέιτ ;

Μαχητικό τύπου F/A-18 του Κουβέιτ

Οι στόλοι μαχητικών των δύο χωρών

Ο λόγος είναι απλός. Το Κουβέιτ επιδιώκει να αποσύρει τα μαχητικά τύπου F/A-18C και F/A-18D, που αποκτήθηκαν μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991 και γι’ αυτόν τον λόγο έχει ξεκινήσει να παραλαμβάνει 28 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon και έναν σημαντικό αριθμό μαχητικών F/A-18E/F Super Hornet. Επί του παρόντος, η Royal Malaisian Air Force (RMAF) διαθέτει ένα στόλο οκτώ διθέσιων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-18D, τα οποία έχουν αναβαθμιστεί αρκετά την τελευταία δεκαετία, με την ενσωμάτωση του συστήματος Joint Helmet Cueing, με πυραύλους αέρος – αέρος AIM-9X Sidewinder, με κιτ δορυφορικής καθοδήγησης σε βόμβες (JDAM) και με σύστημα ζεύξης δεδομένων Link16.

Ακόμα, διαθέτει 18 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Sukhoi Su-30MKM Flanker-H και MiG-29, με τα τελευταία να έχουν «αποσυρθεί στην εφεδρεία», καθώς επίσης και ελαφριά μαχητικά τύπου Hawk. Συνεπώς, καθίσταται σαφές ότι η Μαλαισία έχει μεγάλη ανάγκη για την ενίσχυση των αεροπορικών της δυνάμεων και η ενδεχόμενη προμήθεια των F/A-18 του Κουβέιτ θα δώσει μια «ανάσα ζωής» στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας, μια «συζήτηση» που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στη χώρα.

Μαχητικό τύπου F/A-18 του Κουβέιτ κατά την διάρκεια άσκησης

Αφορμή στάθηκε ένα πρόσφατο περιστατικό τον περασμένο Μάιο, όταν 16 στρατιωτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAAF) πραγματοποίησαν πτήση πάνω από έναν αμφισβητούμενο ύφαλο στη Νότια Σινική Θάλασσα σε απόσταση 60 μιλίων από τις ακτές της Μαλαισίας, η οποία έστειλε…ελαφριά μαχητικά τύπου Hawk για να τα αναχαιτίσουν.

Μαχητικά αεροσκάφη τύπου Hawk της Μαλαισίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής είναι γνωστή η πρόθεση της Μαλαισίας αλλά και της Τυνησίας για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 του Κουβέιτ, οπότε τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο, ενώ υπενθυμίζεται πως όποιος πρόκειται εν τέλει να προμηθευτεί τα «Hornet» θα χρειάζεται την έγκριση και την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγή: Defense News

 

Από το Blogger.