Εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις όπλων σε ISIS προήλθαν από Τουρκία – Έκθεση - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις όπλων σε ISIS προήλθαν από Τουρκία – Έκθεση

Ekatommyria dolaria se poliseis oplon se ISIS proilthan apo Tourkia – Ekthesi


Αποδείξεις για συνεργασία Τουρκίας – ISIS

Έκθεση του τουρκικού Συμβουλίου Έρευνας Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) σχετικά με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν σε άτομα που συνδέονται με το ISIS αποκάλυψε ότι για αρκετά χρόνια η πιο σημαντική αλυσίδα εφοδιασμού του στρατιωτικού οπλοστασίου του ISIS βρισκόταν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την έκθεση, εκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και τόνοι αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) στάλθηκαν στο ISIS μέσω τριών κατασκευαστικών εταιρειών στη Μερσίνα, μια πόλη-λιμάνι στη νότια Τουρκία.

Με βάση πληροφορίες που παρείχε ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών και δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2021, η έκθεση MASAK δείχνει ότι η Altun İnci Construction Materials Industry and Trade Limited Company που δραστηριοποιείται στη Μερσίνα διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων στο ISIS από το 2015 έως το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με το Cable, η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 από έναν συριακής καταγωγής Τούρκο υπήκοο ονόματι İbrahim Hag Geneid, συνεργαζόμενος με δύο άλλους Σύρους επιχειρηματίες που εδρεύουν στη Μερσίνα, τον Ghassan Nawai και τον Mustafa Naway.

Άλλοι που εμπλέκονται στο σχέδιο είναι ο Ουιγούρος Naeema al-Turkistani, πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος φέρεται να παρήγγειλε υλικά αξίας περίπου 85.000 δολαρίων σε εταιρεία με έδρα την Κίνα το 2015 για χρήση στην παραγωγή όπλων.

Ο Al-Turkistani και η σύζυγός του, η κινέζα υπήκοος Minawaer Maituersun, φέρεται να λειτουργούν μια μονάδα υπεύθυνη για την παραγωγή χημικών όπλων για το ISIS.

Η σύνδεση μεταξύ του ISIS και της εταιρείας με έδρα τη Μερσίνα έγινε μετά από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ σε βάση του ISIS στα τέλη του 2017, η οποία σκότωσε τρεις ηγέτες του ISIS: τον Abu Muadh Al-Tunusi, τον Abu Salman και τον Sajid Farooq Babar.

Ειδικότερα, ο Babar παρακολουθήθηκε στενά από τη MASAK λόγω των άμεσων δεσμών του με τη Μερσίνα και με αποστολές στρατιωτικού υλικού που προέρχονταν από την Κίνα και έφτασαν στο λιμάνι της Μερσίνης.

Παραγγελίες για αυτό το υλικό φέρεται να έγιναν από τον Mustafa Naway μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Naway Group, η οποία ιδρύθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, φέρεται να εισάγει «υλικό, μικρές οικιακές συσκευές, χαρτικά και συσκευασίες».

Το 2011, η εταιρεία άνοιξε ένα γραφείο στην Κίνα, το οποίο φέρεται να παραμένει λειτουργικό.

Στη συνέχεια, ο Όμιλος Naway άνοιξε υποκατάστημα στη Μερσίνα το 2014 για εισαγωγές στη Συρία μέσω του λιμανιού της Μερσίνης. Σύμφωνα με την έκθεση, οι παραγγελίες μπορούσαν να γίνουν μόνο μέσω διαδικτύου ή μέσω τηλεφώνου. Οι αριθμοί αυτών των παραγγελιών ταιριάζουν με τους αριθμούς που αποκαλύπτονται στην έκθεση της MASAK.

Εν τω μεταξύ, ο Al-Turkistani και η σύζυγός του Maituersun φέρονται να είναι μέλη του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκιστάν (TIP), το οποίο η Τουρκία υποστήριξε ως «μετριοπαθή αντιπολίτευση» το 2015.

Η οργάνωση των Ουιγούρων, που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από το Πεκίνο, τάχθηκε στο πλευρό της ένοπλης ομάδας Μετώπου Αλ Νούσρα κατά τις συγκρούσεις του 2015 στην Ιντλίμπ.

Το 2020, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήρε την τρομοκρατική ονομασία του TIP, ισχυριζόμενη ότι δεν υπήρχαν «αξιόπιστα στοιχεία» ότι η οργάνωση εξακολουθεί να υπάρχει.

 

Από το Blogger.