Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων προς τη Μόσχα και χάλασαν τη σχέση τους με το Κρεμλίνο. Η Τουρκία, αντιθέτως, βρήκε την ευκαιρία να κάνει παιχνίδι με τη Ρωσία και μάλιστα έφτασε να καυχιέται και για την άνοδο του εμπορίου της με τη Μόσχα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι, μια δεύτερη συνάντησή μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή τους στο Ιράν .
Την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Adil Karaismailoglu ανέβασε στο Twitter γράφημα της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας της χώρας στο οποίο αποτυπώνεται ένα άλμα 58% στο εμπόριο αυτοκινήτων.
Yaptığımız yatırımlar ve anlaşmalar sayesinde MAVİ VATAN'daki lojistik gücümüz artıyor.⚓
— Adil Karaismailoğlu (@akaraismailoglu) August 12, 2022
Deniz koridorları Türkiye'nin liderliğinde gelişiyor! https://t.co/8sKhXwP13d
Πιο συγκεκριμένα, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, η Τουρκία και η Ρωσία αντάλλαξαν 8.213 οχήματα μεταξύ τους μέσω φορτηγών πλοίων κατά μηνιαίο μέσο όρο, από τα 5.208 το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο. Η τουρκική αρχή απέδωσε αυτήν την αύξηση στις νέες ναυτιλιακές γραμμές που δημιουργήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών.
Συνολικά, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει εκτιναχθεί, με τις τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία να αγγίζουν τα 2.91 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την επίσημη Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ή TurkStat, ενώ πρόκειται για υψηλό 8 ετών, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η σχέση της με τη Ρωσία ανησυχεί τη Δύση, η οποία σκέφτεται να προωρήσει σε τιμωρητικές ενέργειες για την Άγκυρα, όπως π.χ. να ζητήσει μείωση χρηματοδότησης σε τουρκικές εταιρείες, ανέφεραν οι Financial Times, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής, επίσημη συζήτηση για κάτι τέτοιο.
Το «παιχνίδι» με τις τράπεζες
Η Άγκυρα επίσης έχει επεκτείνει το παιχνίδι και στον τραπεζικό τομέα. Μπορεί να έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ούτε έκλεισε τον εναέριο χώρο της στη Μόσχα. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να βαθαίνουν, καθώς πέντε από τις τουρκικές τράπεζες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, εγείροντας ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Mastercard και η Visa έχουν σταματήσει τις εργασίες τους με τη Ρωσία, οι πληρωμές με κάρτα Mir όμως, θα επιτρέψουν στους Ρώσους τουρίστες να πληρώνουν για τις αγορές τους στην Τουρκία.
Υπάρχουν «πολύ σοβαρές εξελίξεις» σχετικά με την υιοθέτηση του συστήματος που θα επιτρέψει στους Ρώσους στην Τουρκία να πληρώσουν για τις αγορές τους, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu το Σάββατο.
Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε 11% το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά πλήττεται από την εκτίναξη του πληθωρισμού που έφτασε σχεδόν το 80% τον Ιούλιο.
Η τουρκική λίρα έχει επίσης χάσει το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αποσύρει το απόθεμα ξένου συναλλάγματος για να στηρίξει τη λίρα — αλλά τα αποθεματικά ενισχύθηκαν κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα αφού η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ρωσίας Rosatom μετέφερε κάποια χρήματα σε μια τουρκική θυγατρική για ένα κατασκευαστικό έργο, ανέφερε το Bloomberg.
Η σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα είναι ζωτικής σημασίας, αναφέρει το business insider, καθώς αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της, δεδομένης και της εύθραστης οικονομίας της. Η Τουρκία αποτελεί επίσης έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για Ρώσους τουρίστες. Μόνο το 2019 την επισκέφτηκαν 7 εκατ. Ρώσοι.