Η Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρείται εταίρος στη Γερμανία, για πολλούς και με την προοπτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δείχνει έρευνα. Η πλειοψηφία είναι επίσης σαφής σχετικά με το ποιος θα πρέπει να ξεκινήσει πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τη Welt.
Όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) ανακοίνωσε στις 27 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια "στροφή των καιρών", μπήκε στο προσκήνιο της πολιτικής, όπως σπάνια ένας αρχηγός κυβέρνησης πριν από αυτόν. Μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους, η oμοσπονδιακή κυβέρνηση όχι μόνο δρομολόγησε νέες κυρώσεις, αλλά προχώρησε σε για ισχυρές παραδόσεις όπλων σε μια εμπόλεμη ζώνη, μια μέρα ταξίδι από τη Γερμανία. Παρόλο που η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν συμμετείχε στον πόλεμο, η Γερμανία ήταν παρ' όλα αυτά με το μέρος των Ουκρανών μαχητών.
Η εικόνα της Ρωσίας στη Γερμανία είχε ήδη αλλάξει ραγδαία το 2014, μετά την κατάληψη της Κριμαίας. Ωστόσο, η πλειονότητα των Γερμανών ήταν επιφυλακτική για τις παραδόσεις όπλων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, αυτό άλλαξε επίσης. Υπήρξε μεγάλη προθυμία να βοηθηθούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες, δεκάδες χιλιάδες από τους οποίους κατέφυγαν στη Δύση. Αλλά ήδη από την άνοιξη, πολλοί πολιτικοί στο Βερολίνο αναρωτήθηκαν πόσο θα διαρκέσει αυτή η εμπάθεια.
Την πραγματικότητα, περίπου δέκα μήνες μετά την επίθεση της Ρωσίας, η αλληλεγγύη του γερμανικού πληθυσμού προς την κατεχόμενη χώρα παραμένει τεράστια. Ωστόσο, μια διόλου ευκαταφρόνητη μειοψηφία θα ήθελε να δει μια ειρηνευτική πρωτοβουλία στο εγγύς μέλλον. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αντιπροσωπευτικής έρευνας του ινστιτούτου ερευνών κοινής γνώμης YouGov αποκλειστικά για την Welt am Sonntag.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των Γερμανών εξακολουθεί να είναι πεπεισμένο ότι η κυβέρνηση του Κιέβου θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα.
Από την άλλη πλευρά, το 31% υποστηρίζει ότι η Δύση θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να πείσει το Κίεβο να ξεκινήσει τέτοιες συνομιλίες.
Μετά από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, η σχετική πλειοψηφία των Γερμανών βλέπει την Ουκρανία ως εταίρο στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ. Η συμμετοχή τόσο στη διατλαντική συμμαχία όσο και στην ευρωπαϊκή κοινότητα κρατών θεωρείται επιθυμητή από το 31%. Το 10% τάσσεται υπέρ της εισδοχής μόνο μέσω του ΝΑΤΟ, ενώ το 13% πιστεύει ότι μόνο η ένταξη στην ΕΕ είναι σωστή. Το 26% των ερωτηθέντων αντιτίθεται ριζικά στην εισδοχή της Ουκρανίας σε ένα από αυτούς τους οργανισμούς.
Οι Ανατολικογερμανοί είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί ως προς αυτό και το 37% απορρίπτει κατ' αρχήν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά Ανατολής-Δύσης στο ζήτημα της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. Μεταξύ 16 και 21 Δεκεμβρίου, ερωτήθηκαν 2075 άτομα, το 19% των οποίων δεν θέλησε να δεσμευτεί σε καμία από τις δύο ερωτήσεις.
capital