H κυβέρνηση του Μακρόν Επιβίωσε Οριακά απορρίφθηκε η πρόταση μομφής - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

H κυβέρνηση του Μακρόν Επιβίωσε Οριακά απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

H kyvernisi tou Makron Epiviose Oriaka aporrifthike i protasi

 H κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επέζησε οριακά από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η κεντρώα ομάδα Liot στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, όχι αρκετοί για να φτάσουν τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία για τη δεύτερη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ανέβηκε στο βήμα και απαντά στις ομιλίες και στις δύο προτάσεις δυσπιστίας που κατατέθηκαν στην Εθνοσυνέλευση.

Με αφορμή την ενεργοποίηση άρθρου (49.3) που επιτρέπει στο νέο συνταξιοδοτικό να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να περάσει από ψηφοφορία κατατέθηκαν δύο προτάσεις δυσπιστίας.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κατήγγειλε τη στάση της αντιπολίτευσης. Είπε: «Φωνές, ύβρεις, χτυπήματα στα έδρανα, αυτό είναι το θέαμα στο οποίο παραδόθηκαν ορισμένοι βουλευτές σε ένα ξέσπασμα βίας», απαρίθμησε η επικεφαλής της κυβέρνησης, μπροστά στο άδειο έδρανο των βουλευτών της La France insoumise (LFI). «Ήταν η κορύφωση ολόκληρων εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων, στην καρδιά του Κοινοβουλίου, είδαμε τον αντικοινοβουλευτισμό να λειτουργεί σε όλες του τις εκφάνσεις».

Οι συνέπειες
Το France 24 κατέγραφε νωρίτερα πως:

Ακόμα και αν οι δύο προτάσεις δυσπιστίας αποτύχουν, η αποτυχία του Μακρόν να βρει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού του συστήματος σε ψηφοφορία υπονόμευσε τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και αποδυνάμωσε την ηγεσία του, σύμφωνα με παρατηρητές.
Μια δημοσκόπηση της Elabe έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Μακρόν.
Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η δική του δημοτικότητα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων το 2018/2019, μια εξέγερση που ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας από τη βάση κατά των υψηλότερων φόρων στο ντίζελ, αλλά μετατράπηκε σε μια ευρύτερη εξέγερση κατά του Μακρόν.

Από το Blogger.