Στις 3 Ιουλίου 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο “Η ξεχασμένη γενοκτονία: το Μπαγκλαντές 1971” για να τονίσει την πραγματική φύση των θηριωδιών που διαπράχθηκαν από τον πακιστανικό στρατό και τους τοπικούς συμμάχους του για 52 χρόνια. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χωρίς σύνορα (HRWF) επεσήμαναν ότι οι θηριωδίες δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν.
Η ομάδα ομιλητών περιελάμβανε τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Πρόεδρο της, Post Versa Andy Vermout, ο οποίος έδωσε μια συγκινητική ομιλία για τα θύματα της γενοκτονίας του Μπαγκλαντές το 1971 και τις οικογένειές τους.
Η εκδήλωση συντονίστηκε από τον σύμβουλο Διεθνών Υποθέσεων του ευρωβουλευτή Manel Masalmi, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Μπαγκλαντές το 1971.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν άτομα που εκπροσωπούν διάφορες εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών από εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Βέλγιο.
Το 1971, ο θάνατος τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, ο βιασμός περισσότερων από 200.000 γυναικών και τα 10 εκατομμύρια που διέφυγαν από διώξεις και αναζήτησαν καταφύγιο στην Ινδία, καθώς και 30 εκατομμύρια που εκτοπίστηκαν εσωτερικά, συγκλόνισαν πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η HRWF είπε σύμφωνα με έκθεση, ότι ” η προσπάθεια του πακιστανικού στρατού να εξοντώσει τους Βεγγάλους ως λαό κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ελευθερία του Μπαγκλαντές αναγνωρίστηκε από ορισμένους. Ωστόσο, ο τίτλος στην εφημερίδα London Sunday Times έγραφε μόνο “γενοκτονία”.”
Το άρθρο ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι ένας Πακιστανός διοικητής αναφέρθηκε να εξηγεί την πρόθεση της σφαγής, λέγοντας: “Είμαστε αποφασισμένοι να απαλλάξουμε το Ανατολικό Πακιστάν μια για πάντα από την απειλή εξόντωσης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να σκοτώσουμε και να κυβερνήσουμε 2 εκατομμύρια ανθρώπους.”Μια αποικία για 30 χρόνια”.
Η έκθεση αναφέρει περαιτέρω, “ο στόχος των δολοφονιών ξεπεράστηκε, αλλά το Ανατολικό Πακιστάν παρ’ όλα αυτά απέκτησε την ανεξαρτησία του ως Μπαγκλαντές. Ακόμη και μετά από περισσότερα από 50 χρόνια, αυτά τα φρικτά γεγονότα εξακολουθούν να αναγνωρίζονται ως γενοκτονία.”
Ο Fulvio Martusciello, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φιλοξένησε την εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δεδομένου ότι δεν μπορούσε να είναι φυσικά παρών στην εκδήλωση, η ομιλία του εκφωνήθηκε από την εκπρόσωπό του, Τζουλιάνα Φρανσουά.