Κύκλωμα trafficking: Στη φυλακή η «Μαρίνα» - Εμπλέκεται στις υποθέσεις του Κολωνού και της Greek Mafia - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Κύκλωμα trafficking: Στη φυλακή η «Μαρίνα» - Εμπλέκεται στις υποθέσεις του Κολωνού και της Greek Mafia

Kykloma trafficking: Sti fylaki i «Marina» - Empleketai stis ypotheseis tou

 Ακόμα ένα φερόμενο ως μέλος του κυκλώματος trafficking γυναικών από τη Λατινική Αμερική προφυλακίζεται, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου απολογιών.

Πρόκειται για μια 71χρονη, γνωστή ως «Μαρίνα» που φέρεται να εκμίσθωνε οίκους ανοχής στην Αθήνα. Η κατηγορούμενη είναι γνωστή στις αρχές, καθώς το όνομά της εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις, όπως στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό καθώς στην δικογραφία αναφέρεται πως ο κατηγορούμενος για μαστροπεία Ηλίας Μίχος εξέδιδε το κοριτσάκι σε χώρους της 71χρονης στο κέντρο της Αθήνας.

Η ίδια αρνείται όλα όσα της αποδίδονται και δηλώνει νόμιμη εκμισθώτρια πέντε οίκων ανοχής. Ακόμη, φέρεται να αρνείται κατηγορηματικά τη διάπραξη σωματεμπορίας, αναφέροντας ότι η ίδια έχει υπάρξει 50 χρόνια ιερόδουλη.

Ελεύθεροι οι υπόλοιποι 9
Οι υπόλοιποι 9 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι με ή χωρίς περιοριστικούς όρους. Μόνο σε δυο Κολομβιανούς, φερόμενους ως «στρατολόγους», επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, να δίνουν το «παρών» μια φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα και χρηματική εγγύηση ύψους 3.000 ευρώ.

Συνολικά έχουν απολογηθεί 21 άτομα. Από αυτούς έχουν προφυλακιστεί οι τρεις, o «εγκέφαλος», η σύζυγός του και η «Μαρίνα». Την Πέμπτη, απολογείται και ο τελευταίος από τους συλληφθέντες, ο σύντροφος της 71χρονης γυναίκας.

Επιχείρηση «Αμαρυλλίς»
Στις 21 Δεκεμβρίου 2022 η Αστυνομία είχε ενημερωθεί από το Προξενείο της Κολομβίας στην Ιταλία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφορικά με τη γενετήσια εκμετάλλευση γυναίκας από το κύκλωμα με έδρα την ελληνική πρωτεύουσα. Το χρονικό διάστημα της εκμετάλλευσης της ήταν από 05-12-2022 έως και 04-01-2023, οπότε κατάφερε να αποδράσει από τον έλεγχο του κυκλώματος.

Επίσης, η Αστυνομία είχε λάβει από τον Οκτώβριο του 2022 πληροφορίες για τη δράση τους. Στις 19 Οκτωβρίου 2022 η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος έγινε αποδέκτης e-mail από πρόσωπο που δήλωνε εκδιδόμενη για λογαριασμό του κυκλώματος. Ανέφερε ότι διαχειριστές 10 οίκων ανοχής είναι ένας Έλληνας και η Αλβανίδα σύντροφός του, ενώ στην ίδια καταγγελία γινόταν αναφορά για 70χρονη γυναίκα που τους εκμίσθωνε το σπίτι όπου ζουν στα νότια προάστια της Αθήνας.

Η 70χρονη διατηρούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2015 εταιρία Real Estate, η οποία σήμερα φαίνεται στην ιδιοκτησία συγγενικών της προσώπων. Η εν λόγω εταιρία, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει στην ιδιοκτησία της 12 ακίνητα, σε ένα εκ των οποίων φέρονται να διαμένουν οι αρχηγοί (ο Έλληνας και η σύντροφός του) του ενός εκ των δύο κυκλωμάτων μαστροπείας που εξαρθρώθηκαν. Επίσης, πέντε από τους χώρους που ανήκουν στην εταιρία χρησιμοποιούνται ως οίκοι ανοχής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 70χρονη είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες στο συγκεκριμένο χώρο και όλοι την ξέρουν με το ψευδώνυμο της, ενώ το διάστημα 2015-2017 είχε μπει -μαζί με πολλά ακόμα άτομα- στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στο πλαίσιο έρευνας για «προστασίες» σε οίκους ανοχής και στούντιο.

Ο φερόμενος ως αρχηγός του ενός εκ των δύο κυκλωμάτων είχε συλληφθεί ξανά τον Ιούνιο του 2016 από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για μαστροπεία, διότι κατηγορήθηκε ότι από τις αρχές του 2015 εξέδιδε γυναίκες κυρίως από τη Ρουμανία και την Αλβανία σε οίκους ανοχής. Μεταξύ των οίκων ανοχής που φερόταν να διατηρεί τότε, συγκαταλέγονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο οίκοι ανοχής που κατείχε μέχρι την ημέρα της σύλληψής του την περασμένη εβδομάδα.

Ροζ ιστοσελίδες
Το κύκλωμα διατηρούσε δύο «ροζ» ιστοσελίδες (μία για τη Θεσσαλονίκη και μία για την Αθήνα). Σε αυτές είχαν αναρτηθεί «ροζ» αγγελίες με φωτογραφίες γυμνών γυναικών. Στη μία από αυτές τις σελίδες αναγράφεται: «Ο απόλυτος ερωτικός οδηγός για όλες τις φαντασιώσεις σας. Ρίξτε μια ματιά και δείτε ποιοι χώροι, στούντιο και καταστήματα με μασάζ είναι ανοιχτά στην περιοχή σας, οι καλύτεροι συνοδοί και πορνό σταρ στην περιοχή σας, swingers, σέξι άνδρες και γυναίκες για την ευχαρίστησή σας».

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι είχαν συσταθεί τρεις εταιρείες για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Αστυνομία. Η πρώτη εταιρία είχε έδρα την Καλλιθέα και δραστηριότητα την παροχή ποτών. Η δεύτερη είχε έδρα τη Βάρη με δραστηριότητα εστιατόριο και η τρίτη είχε έδρα και πάλι τη Βάρη με δραστηριότητα την παροχή γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρέτησης. Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες αρνούνται τις κατηγορίες και αναμένεται να απολογηθούν στον Ανακριτή.

Οι ρόλοι
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με στελέχη της ισπανικής Αστυνομίας και τους πράκτορες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ασφάλειας από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, «αποκρυπτογράφησαν» τους ρόλους των μελών των δύο κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων που εξαρθρώθηκαν.

Στην πρώτη οργάνωση φέρονται ως αρχηγοί ένας Έλληνας και ένας Αλβανός, οι οποίοι -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- «έδιναν την τελική έγκριση για τη στρατολόγηση των εκδιδόμενων γυναικών, καθόριζαν το «χρέος» της κάθε μίας, ήταν ιδιοκτήτες-διαχειριστές των οίκων ανοχής, διαχειρίζονταν τα κέρδη και οργάνωναν το ξέπλυμά τους».

Τρία άτομα από την Κολομβία είχαν το ρόλο του «στρατολόγου». Δηλαδή αλίευαν σε χώρες της λατινικής Αμερικής τις εκδιδόμενες γυναίκες, λέγοντας ψέματα ότι θα παρέχουν εργασία με καλές απολαβές στην Ελλάδα.

Ένας Αλβανός ήταν ο «ταμίας». Δηλαδή υπεύθυνος για τη συλλογή των εσόδων από τους οίκους ανοχής. Παρέδιδε τα χρήματα δύο φορές την εβδομάδα στα αρχηγικά μέλη, ενώ είχε πλήρη καταγραφή του «ισολογισμού» της οργάνωσης καταγράφοντας αναλυτικά έσοδα-έξοδα.

Μία Ελληνίδα, μία Ρουμάνα και ένας Έλληνας ήταν υπεύθυνοι των οίκων ανοχής, δηλαδή τα άτομα που κανόνιζαν τις βάρδιες των γυναικών, τις επιτηρούσαν ακόμα και μέσα από κάμερες σε 24ωρη βάση και για το λόγο αυτό είχαν στα κινητά τους εφαρμογές που τους έδιναν τη δυνατότητα να τις παρακολουθούν ζωντανά όλη την ημέρα.

Ένας Κολομβιανός, δύο Έλληνες και ένας Αλβανός ήταν οι οδηγοί. Μετέφεραν τις γυναίκες από τα σπίτια-«φυλακές» στους οίκους ανοχής έναντι πέντε ευρώ ανά δρομολόγιο, ενώ ταυτόχρονα της επιτηρούσαν.

Μία Ελληνίδα ήταν υπεύθυνη «επιτηρήτρια». Βρισκόταν στα διαμερίσματα όπου έμεναν οι εκδιδόμενες με σκοπό να τις επιτηρεί, ενημερώνοντας τα αρχηγικά μέλη σε περίπτωση που κάποια από αυτές αντιδρούσε στην εκμετάλλευσή της.

Ένας Αλβανός είχε το ρόλο του «αχυρανθρώπου». Εμφανιζόταν ως διαχειριστής των εταιριών που χρησιμοποιούνταν για το ξέπλυμα των κερδών.

Οι οίκοι ανοχής ήταν στην Καλλιθέα, στη Δάφνη, στο Αιγάλεω, στο κέντρο της Αθήνας και στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Το δεύτερο κύκλωμα μαστροπείας που εξαρθρώθηκε φέρεται να εκμεταλλευόταν γυναίκες σε οκτώ οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας. Ο υπεύθυνος του κυκλώματος για τη λειτουργία του οίκου ανοχής και τη συγκέντρωση των εσόδων παρέδιδε τα χρήματα σε γυναίκα που ήταν αρμόδια για την περαιτέρω διαχείριση των χρημάτων.

Το χρονικό
Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για το ξήλωμα των εγκληματικών οργανώσεων με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα χθες, με τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν 11 άτομα και να κάνουν εφόδους σε 13 οίκους ανοχής.

Παράλληλα, διασώθηκαν 51 θύματα γυναίκες, από τις οποίες 48 υπήκοοι Κολομβίας, δύο Βενεζουέλας και ένα Αλβανίας.

Οι μαστροποί είχαν οικοδομήσει δίκτυο εντοπισμού γυναικών, τις οποίες έπειθαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αποσπώντας τη συναίνεση τους, με ψεύτικες υποσχέσεις, για παροχή εργασίας με υψηλές απολαβές και καλές συνθήκες.

Με τον τρόπο αυτό τις εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα και τις μετέφεραν σε οίκους ανοχής όπου τις εκμεταλλεύονταν καθημερινά, χωρίς ρεπό.

Χαρακτηριστικό της σκληρότητας με την οποία φέρονταν στις γυναίκες – θύματα ήταν ότι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή κατά την εμμηνορρυσία, προέβαιναν σε απειλές σε βάρος τους, με αφαίρεση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, εξευτελισμούς και την επιβολή προστίμων ύψους 100 ευρώ.

Λόγω του ύψους των παράνομων εσόδων που αποκόμιζαν, υπήρχε επιτακτική ανάγκη νομιμοποίησής τους, η οποία επετεύχθη με τη σύσταση τριών εταιρειών, μέσω των οποίων προσπαθούσαν να αποκρύψουν την προέλευση των χρημάτων που αφειδώς ξόδευαν κάνοντας χλιδάτη ζωή.

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020 στην εμπορία και γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών καθώς και στην νομιμοποίηση των εσόδων τους από την εγκληματική τους δράση.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη εγκληματική οργάνωση απαρτίζονταν από 9 άτομα, με τη δράση τους να τοποθετείται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020. Διατηρούσαν συνολικά 12 οίκους ανοχής από τους οποίους οι10 στην Αττική και 2 στη Θεσσαλονίκη, καθώς και πέντε διαμερίσματα, όπου μετέφεραν και εγκαθιστούσαν τα θύματά τους.

Στους οίκους ανοχής εξανάγκαζαν τις γυναίκες να εκδίδονται έναντι του ποσού των πενήντα ευρώ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ύπαρξη υπέρογκου χρέους, που κυμαινόταν από 2.600 έως 2.800 ευρώ, ενώ αφαιρούσαν από αυτές το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκόμιζαν.

Μάλιστα, όπως προανάφερε και ο κ. Διοικητής, μετέρχονταν απειλές και εξευτελιστικές συμπεριφορές, ώστε να τις εξαναγκάζουν σε καθημερινή εργασία ακόμα και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από τη δράση τους ξεπερνούσαν τις 160.000 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 130.000 ευρώ προέρχονταν από τους οίκους ανοχής στην Αττική.

Αναφορικά με τον ρόλο που είχε κάθε μέλος της οργάνωσης, προέκυψε ότι τα δύο αρχηγικά μέλη διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση, έλεγχαν τη δράση των μελών, έδιναν την τελική έγκριση για τη στρατολόγηση των εκδιδομένων γυναικών, καθόριζαν το χρέος της καθεμίας, ήταν ιδιοκτήτες-εκμεταλλευτές των οίκων ανοχής, διαχειρίζονταν τα παράνομα κέρδη και οργάνωναν τη νομιμοποίηση τους.

Στα υπόλοιπα μέλη είχαν κατά περίπτωση ανατεθεί συγκεκριμένοι ρόλοι και ειδικότερα τρεις στρατολόγοι, ένας ταμίας, τρεις υπεύθυνοι οίκων ανοχής, τέσσερις οδηγοί, μία επιτηρήτρια και ένας «αχυράνθρωπος» , ο οποίος εμφανιζόταν ως διαχειριστής των εταιριών, που η οργάνωση χρησιμοποιούσε, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες της.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από τέσσερα μέλη, από τα οποία δύο αρχηγικά, έχοντας διαρκή δράση τουλάχιστον από το 2021, με σκοπό την γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση γυναικών στους οχτώ οίκους ανοχής που διατηρούσαν στο κέντρο της Αθήνας.

Τα άλλα δύο μέλη, τα οποία ήταν κοινά και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, αποτελούσαν τους στρατολογητές των γυναικών, τις οποίες μετέφεραν αεροπορικά στη χώρα μας και τις εγκαθιστούσαν σε τρία διαμερίσματα που διατηρούσε η εν λόγω εγκληματική οργάνωση στην Καλλιθέα.

Από εκεί τις μετέφεραν στους οίκους ανοχής, έναντι αμοιβής πέντε ευρώ ανά διαδρομή και τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν δεκάδες ερωτικά ραντεβού, καθημερινά και χωρίς ρεπό, έναντι του ποσού των είκοσι ευρώ.

Και σε αυτή την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων παρακρατούνταν από αρχηγικό μέλος, με το πρόσχημα ύπαρξης χρέους, ύψους 1.600 ευρώ, το οποίο μάλιστα μειωνόταν κατά 300 ευρώ μόνο στην περίπτωση που κάποια εκδιδόμενη στρατολογούσε άλλη γυναίκα για λογαριασμό της οργάνωσης.

Από το Blogger.