Στη Βουλή διαβιβάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης η δικογραφία για την υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών που έστειλε ο ειδικός εφέτης ανακριτής για τους δύο πρώην υπουργούς Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει το Μαξίμου λέγοντας πως «το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι οδηγός» βάζοντας ως υποσημείωση πως «πρέπει να μελετήσουμε τη δικογραφία».
Ο Παύλος Μαρινάκης μοιάζει να προετοιμάζει το έδαφος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει έχοντας φρέσκο στη μνήμη μας το κοινοβουλευτικό φιάσκο με την παραπομπή Τριαντόπουλου στο φυσικό δικαστή και την σφοδρή σύγκρουση που προκλήθηκε μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι οδηγός»
«Επί της αρχής θεωρούμε ότι το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι οδηγός αλλά επί της ουσίας της έλευσης αυτής της δικογραφίας, για να τοποθετηθούμε, πρέπει να μελετήσουμε τη δικογραφία. Για να μπορείς να δεις πώς θα εφαρμοστεί ένα μοντέλο, πρέπει πρώτα να δεις τη δικογραφία. Τι περιγράφεται και αν αυτό παραπέμπει σε κάποιο αδίκημα και ποια είναι η βαρύτητα αυτού του αδικήματος» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ετοιμάζουν «μοντέλο Τριαντόπουλου» και για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών
Μάλιστα, στην ερώτηση γιατί δεν αποδέχθηκε η κυβέρνηση την πρόταση που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής για τον κ. Καραμανλή ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι η δικογραφία των Τεμπών είναι η δικογραφία της Λάρισας και πως «το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί συνεχώς να κάνει αυτή τη σύνδεση. Δεν τον ακούει κανείς αυτό το επιχείρημα. Εμείς από τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της αντιπολίτευσης προτιμούμε τις πράξεις».

Στη συνέχεια, ο Παύλος Μαρινάκης βγήκε στην αντεπίθεση ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο καθώς στόχευσε την αντιπολίτευση. «Είδαμε πώς ξαφνικά σταμάτησε η συζήτηση από την αντιπολίτευση για τα ξυλόλια, τη συγκάλυψη κι όλα αυτά τα οποία έχτιζαν με πάρα πολύ μεγάλη σπουδή με σκοπό να οργίσουν παραπάνω την κοινωνία, χτίζοντας πάνω σε ένα άνευ προηγουμένου τραγικό δυστύχημα», είπε.
Τα κόμματα σε θέσεις μάχης
Η έλευση της δικογραφίας στη Βουλή στάθηκε αφορμή για νέα πολιτική κόντρα με τα κόμματα να τίθενται σε θέσεις μάχης. Η κόντρα που έχει ξεσπάσει για το αν θα ακολουθηθεί μεθοδολογία Τριαντόπουλου ή θα συσταθεί Προανακριτική ανεβάζει τα ντεσιμπέλ με τα μέχρι τώρα δεδομένα να δείχνουν πως απαιτούνται κάποιες συνεδριάσεις για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει και να λειτουργήσει προανακριτική επιτροπή στην Βουλή. Αφού αξιολογήσει τη δικογραφία, θα πάρει πρωτοβουλία για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, τόνισε (ΕΡΤ) ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς. «Η προανακριτική είναι μια νομική-δικαστική διαδικασία που γίνεται από το κοινοβούλιο. Δεν είναι μια πολιτική διαδικασία. Εδώ το Κοινοβούλιο παίζει το ρόλο ενός δικαστικού σώματος. Υπάρχουν διαρροές που κάνουν λόγο για επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Καραμανλή αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε αναλυτικά τη δικογραφία. Εφόσον επιβεβαιωθούν όσα ακούγονται θα προχωρήσουμε με τον τρόπο που προανέφερα», είπε.
Απαιτούμε να συσταθεί και να λειτουργήσει κανονικά, προανακριτική επιτροπή, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κάλεσμα στην κυβέρνηση «να μην επαναλάβει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις συγκάλυψης που εφάρμοσε στην περίπτωση Τριαντόπουλου», απευθύνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γρηγόρης Θεοδωράκης. «Για τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, απαιτούμε να συσταθεί και να λειτουργήσει κανονικά, προανακριτική επιτροπή με πλήρη καθήκοντα και έλεγχο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και τον νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όχι fast track διαδικασία στη Βουλή από το ΚΚΕ
«Η διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών Καραμανλή και Σπίρτζη, επιβεβαιώνει ότι για το κύριο έγκλημα στα Τέμπη, αυτό της σύγκρουσης των τρένων, ευθύνεται η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την ασφάλεια ως κόστος», σχολιάζει το ΚΚΕ.
Όπως διαμηνύει το ΚΚΕ στη Νέα Δημοκρατία, «απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις θα αποτελεί πρόκληση απ’ τη μεριά της κυβερνητικής πλειοψηφίας μια fast track διαδικασία στη Βουλή, με εικονικές παραπομπές και μάλιστα για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα και με παράκαμψη της έρευνας της Βουλής, όπως έγινε και στην υπόθεση Τριαντόπουλου».

Ανακοινώνεται στην Ολομέλεια την Τέταρτη
Σημειώνεται ότι η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Απριλίου, θα ανακοινωθεί από το προεδρείο στην Ολομέλεια την Τετάρτη.
Μέχρι τότε, οι βουλευτές δεν μπορούν να την δουν ή να ενημερωθούν σχετικά. Ωστόσο, μόλις γίνει η ανακοίνωση για την παραλαβή της, έχουν τη δυνατότητα να τη μελετήσουν σε ειδικό χώρο αλλά όχι να πάρουν αντίγραφα.
Είχε προηγηθεί η αποστολή της δικογραφίας όπως προβλέπει ο νόμος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η ανώτατη εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη έστειλε τη δικογραφία στο υπουργείο για να φτάσει άμεσα στη Βουλή τα μέλη της οποίας έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα να ερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.