Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις πυρκαγιές: Οι ειδικοί του WWF προειδοποιούν για δύσκολο καλοκαίρι - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 24 Μαΐου 2025

Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις πυρκαγιές: Οι ειδικοί του WWF προειδοποιούν για δύσκολο καλοκαίρι

 

https://www.ieidiseis.gr/ellada/496563/poso-etoimoi-eimaste-gia-tis-pyrkagies-oi-eidikoi-toy-wwf-proeidopoioyn-gia-dyskolo-kalokairi/

Απουσία εθνικού αντιπυρικού σχεδίου, σχεδίων πρόληψης, εθνικός χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς που έχει καταρτιστεί το 1980, προσωπικό πολιτικής προστασίας το οποίο απασχολείται σε παράλληλα καθήκοντα, ελλιπής εκπαίδευση, ανεπαρκή επιστημονικά δεδομένα και ανύπαρκτη ανάλυση των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών.


Όπως σημείωσαν ειδικοί στο iEidiseis.gr ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο κατασταλτικός μηχανισμός δασοπυρόσβεσης κινείται πλέον σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όμως, οι περιορισμένες διαδικασίες πρόληψης, εξακολουθούν να καθιστούν τη χώρα ευάλωτη στις ολοένα και αυξανόμενες ακραίες δασικές πυρκαγιές.

«Δεν υπάρχει στρατηγική μείωσης των 9.500 περιστατικών πυρκαγιάς»


Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο iEidiseis ο Ηλίας Τζηρίτης, υπεύθυνος δράσεων για δασικές πυρκαγιές του WWF Ελλάς, «και φέτος έχουμε μια από τα ίδια. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου περιστρέφονται γύρω από τους πόσους πυροσβέστες, drones και πυροσβεστικά μέσα διαθέτουμε. Λίγα πράγματα όμως έχουν προχωρήσει στον σχεδιασμό πρόληψης».


Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανακοίνωσε ότι στη φετινή αντιπυρική περίοδο θα επιχειρούν 18.000 πυροσβέστες, 80-85 πτητικά μέσα, ενώ ο αριθμός των drones διπλασιάστηκε και πλέον φτάνει τα 82.


Όπως όμως σχολίασε ο κ. Τζηρίτης, «αυτή η ενίσχυση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Κάθε χώρα που πλήττεται από δασικές πυρκαγιές, πρέπει να έχει ισχυρό κατασταλτικό μηχανισμό. Το ζήτημα είναι πόσο υποστηρίζεται αυτή η προσπάθεια από ένα σοβαρό σχέδιο πρόληψης».

Ο Ηλίας Τζηρίτης υπεύθυνος δράσεων για δασικές πυρκαγιές του WWF Ελλάς

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, έχουμε περισσότερα από 9.500 περιστατικά πυρκαγιών, όμως δεν πραγματοποιούμε ανάλυση των αιτιών τους, δεν εξετάζουμε τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτά, ούτε υπάρχει κάποια στρατηγική μείωσής τους».


«Η πρόληψη απαιτεί συνέχεια στο χρόνο»

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σχολίασε στο iEidiseis ότι «δεν αποκλίνουμε πολύ από το εθιμοτυπικό των προηγούμενων ετών, που περιορίζεται σε απαρίθμηση αριθμών. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ενίσχυση του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού με νέες και εξελιγμένες τεχνολογίες και φυσικά να ενισχυθεί το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Όμως, πρέπει παράλληλα να αρχίσουμε να υιοθετούμε προτάσεις τις οποίες αρκετοί φορείς επαναλαμβάνουμε εδώ και πολλά χρόνια».



Πηγη  eidiseis.gr



Από το Blogger.