Η γερμανική αμυντική βιομηχανία γιγαντώνεται, καθώς οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση των παραγγελιών.Η αξία των γερμανικών στρατιωτικών εξαγωγών ανήλθε σε 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ (15,5 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία – περισσότερα από διπλάσια σε σχέση με τα 5,82 δισεκατομμύρια ευρώ του 2020.
Οι μετοχές των γερμανικών αμυντικών εταιρειών έχουν εκτοξευτεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς η κυβέρνηση ψήφισε ένα ιστορικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές.
Οι μετοχές της μεγαλύτερης αμυντικής εταιρείας της Γερμανίας, της Rheinmetall, έχουν αυξηθεί πάνω από 260% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ της Hensoldt έχουν ανέβει κατά 168%.
Που πηγαίνουν οι ιστορικές παραγγελίες;
Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο εξαγωγικό μητρώο της γερμανικής κυβέρνησης, το 80% των στρατιωτικών εξαγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 ήταν προς "κράτη-εταίρους", τα οποία περιλαμβάνουν χώρες της ΕΕ και πέρα από αυτήν, όπως η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Ουκρανία.
Το υπόλοιπο 20% των εξαγωγών κατευθύνθηκε προς "άλλες τρίτες χώρες".
Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν αποκαλύπτει τα ονόματα αυτών των χωρών, αλλά ανέφερε σε συνέντευξή της στο CNBC ότι το Κατάρ και το Ισραήλ είναι σημαντικοί παράγοντες σε αυτή την κατηγορία.
Το think tank SIPRI επισημαίνει ότι μεταξύ 2020 και 2024, η Γερμανία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας κύριων όπλων στον κόσμο.
Οι τρεις μεγαλύτερες αγορές της κατά την εν λόγω περίοδο ήταν η Ουκρανία (19%), η Αίγυπτος (19%) και το Ισραήλ (11%). Το SIPRI αποκαλύπτει επίσης τους τύπους των κυρίων όπλων που εξήχθησαν από γερμανικές εταιρείες: τα τελευταία πέντε χρόνια, το 41% αφορούσε πλοία, ακολουθούμενα από θωρακισμένα οχήματα (16%), πυραύλους (11%) και κινητήρες (9,5%).
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες γερμανικές αμυντικές εταιρείες και οι αγορές τους
Rheinmetall
Η Rheinmetall, που εξειδικεύεται σε όπλα, πυρομαχικά και θωρακισμένα οχήματα, είναι η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία της Γερμανίας και είναι βαθιά ενσωματωμένη στο ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα.
Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της για το 2024, λίγο πάνω από το ένα τρίτο των πωλήσεών της ήταν εντός Γερμανίας, ενώ το υπόλοιπο της Ευρώπης αντιστοιχούσε στο 46,6%.
Η Ασία και η Μέση Ανατολή αντιστοιχούσαν στο 9,6%, οι Ηνωμένες Πολιτείες στο 7,7% και άλλες περιοχές (κυρίως η Αυστραλία) στο 5,8%.
MTU Aero Engines
Η MTU Aero Engines, η οποία κατασκευάζει κινητήρες για πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη, σημείωσε αύξηση άνω του 13% στα έσοδα από την στρατιωτική της δραστηριότητα το 2024.
Ένας κύριος παράγοντας για τις πωλήσεις ήταν οι κινητήρες EJ200 που εξοπλίζουν το Eurofighter Jet, το οποίο χρησιμοποιούν οι αεροπορίες της Ευρώπης, του Κουβέιτ, του Ομάν και της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με την γεωγραφική ανάλυση των εσόδων της MTU για το 2024, η Βόρεια Αμερική αντιστοιχεί στο 70% των πωλήσεων, με τη Γερμανία στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από την Ασία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Hensoldt
Η Hensoldt, που έγινε εισηγμένη στο χρηματιστήριο το 2020 μετά την αποσύνδεση από την Airbus, ειδικεύεται στην ηλεκτρονική άμυνα και την τεχνολογία αισθητήρων.
Η CEO της εταιρείας ανέφερε στην ετήσια επιστολή προς τους μετόχους ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της απειλής από την Κίνα.
Σύμφωνα με τον CFO της Hensoldt, Christian Ladurner, η ζήτηση αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με ιδιαίτερη αύξηση στη Γερμανία και την Ευρώπη.
Το 87,8% των εσόδων της εταιρείας για το 2024 προήλθε από την Ευρώπη, ενώ το 3,7% από τη Μέση Ανατολή και το 3,5% από την Ασία-Ειρηνικό.
Renk
Η Renk, με έδρα το Άουγκσμπουργκ, κατασκευάζει κιβώτια ταχυτήτων για στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης και των ναυτικών σκαφών.
Η εταιρεία λέει ότι προμηθεύει εξοπλισμό σε περισσότερες από 70 χερσαίες δυνάμεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και του Ισραήλ.
Στην ετήσια αναφορά του 2024, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 1,14 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία αντιστοιχεί στο 27% των πωλήσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες στο 20% και η Νότια Κορέα στο 11%.
Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS)
Η βιομηχανική εταιρεία Thyssenkrupp είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα της Γερμανίας, ενώ η θυγατρική της, ThyssenKrupp Marine Systems, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αμυντική βιομηχανία.
Λιγότερο από το 30% των πωλήσεων του TKMS το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους ήταν προς τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, ενώ αντίστοιχο ποσοστό πήγε στη Δυτική Ευρώπη.
Πολιτική αμφισβήτηση
Η αυξανόμενη συμμετοχή της Γερμανίας στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων δεν στερείται αμφισβήτησης.
Πολιτικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, λόγω των κατηγοριών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα.
Η Γερμανία ιστορικά υποστηρίζει το Ισραήλ λόγω του ρόλου της στον Ολοκαύτωμα.
Τον Μάιο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Johann Wadephul, φάνηκε να είναι ανοιχτός στην ιδέα να επανεξετάσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, αν και δήλωσε στο CNBC στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι οι πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.
Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ουκρανία έχουν επίσης προκαλέσει αντιδράσεις.
Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Γερμανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας.
Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά.
Το αριστερό κόμμα BSW έχει καλέσει για διακοπή της γερμανικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, ενώ η Beatrix Von Storch, αντιπρόεδρος του ακροδεξιού AfD, δήλωσε στο CNBC ότι θέλει η Γερμανία να "σταματήσει να παραδίδει όπλα και να σταματήσει να ενισχύει τον πόλεμο".
ΠΗΓΗ www.bankingnews.gr