Ενεργειακό τσουνάμι στην Ευρώπη: Τα σχέδια Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας για να μπει «φρένο» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Ενεργειακό τσουνάμι στην Ευρώπη: Τα σχέδια Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας για να μπει «φρένο»

 

Energeiako tsounami stin Evropi: Ta schedia Germanias, Gallias, Italias gia na bei «freno»

Σε ενεργειακό συναγερμό η Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν λύσεις για το αυξανόμενος κόστος διαβίωσης και την διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων

Αγωνία και συναγερμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το ιλιγγιώδες άλμα που έκανε η τιμή του φυσικού αερίου, όπου αυξήθηκε κατά το ένα τρίτο μόνο την εβδομάδα που πέρασε. Ένα άλμα, που απειλεί σοβαρά πλέον με βαθιά ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών ενέργειας που συγκάλεσε η Τσεχική Προεδρία, αλλά και της ανεπίσημης συνόδου κορυφής που ακολουθεί, οι ζυμώσεις είναι πυρετώδεις.

Γερμανία – Αυστρία: Αποσύνδεση αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θέλει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρέπει κατεπειγόντως να ασχοληθεί με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος», λέει σήμερα στην κυριακάτικη Μπιλντ αμ Ζόνταγκ. «Ειδάλλως θα ανεβαίνει ο πληθωρισμός, που θα τροφοδοτείται από την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας». Προς το παρόν Λίντνερ έχει στο στόχαστρο τον κυβερνητικό του εταίρο τον πράσινο υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Τα μέτρα που πήρε αυτός ενισχύουν και εταιρίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πλήττονται από την κρίση φυσικού αερίου. Αυτά θα αλλάξουν. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Χάμπεκ και η γερμανική κυβέρνηση κινούνται πλέον στην κατεύθυνση να αποσυνδεθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος από την αγορά φυσικού αερίου. Και τα λεγόμενα υπερκέρδη να επιστρέφονται στον τελικό καταναλωτή.

Αυτό, σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ενωσης, προϋποθέτει μία περίπλοκη μεταρρύθμιση. Ωστόσο αλλάζουν οι συσχετισμοί. Υπέρ του πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τάσσεται στο μεταξύ ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ. Θέλει ένα «ανώτατο όριο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ανεπίτρεπτες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», όπως αναφέρεται σε δήλωση του γραφείου του στη Βιέννη.

Η Αυστρία αντιδρούσε μέχρι τώρα στο πλαφόν. Τώρα κάνει στροφή. “Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την τρέλα που συμβαίνει στις ενεργειακές αγορές. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης”, λέει ο Νεχάμερ. Και ο ίδιος μπαίνει στη μάχη να πείσει και άλλους επιφυλλακτικούς στην ΕΕ.

Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αλγερία για το ενδεχόμενο αύξησης προμήθειας φυσικού αερίου. Όλα αυτά προκύπτουν μετά το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν στην αφρικανική χώρα.

Στην Ιταλία, ενόψει των ανακοινώσεων των νέων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, η εφημερίδα Corriere della Sera σήμερα δημοσιεύει τα κύρια μέτρα που αναμένονται να ληφθούν. Ανάμεσα στα μέτρα, φαίνεται πως θα συμπεριληφθεί η παράταση της περικοπής των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Παράλληλα, εξετάζονται για τα ιταλικά νοικοκυριά το ενδεχόμενο της πληρωμής των λογαριασμών σε έως και 10 δόσεις, όπως επίσης και το ενδεχόμενο μείωσης της σχολικής εβδομάδας ή και της θέρμανσης στις σχολικές αίθουσες.

Την Τρίτη (30/8) θα γίνει συνάντηση του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο όπου και θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα.

Ελβετία: Ομάδα πολιτικών συλλέγει υπογραφές για την αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής

Μια ομάδα Ελβετών πολιτικών έχει σχηματίσει το «Stop Blackouts» που θα ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για ένα αίτημα (petition) αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ώστε να διασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός σε ενέργεια και να παραμείνει η πυρηνική ενέργεια τμήμα του μείγματος.

Η Ελβετία σχεδιάζει να κλείσει τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της έπειτα από μια απόφαση που ελήφθη το 2017, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με την ασφάλεια μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, και έχει ήδη κλείσει έναν αντιδραστήρα.

Βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία, το σύνταγμά της μπορεί να αλλάξει μέσω δημοψηφίσματος αν συγκεντρωθούν 100.000 υπογραφές μέσα σε 18 μήνες, αν και το αποτέλεσμα παίρνει χρόνια για να υλοποιηθεί.

Η Stop Blackouts είπε πως σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρωτοβουλία της μεθαύριο, Τρίτη. Πέντε από τα έξι μέλη της επιτροπής της ομάδας είναι βουλευτές κεντρώων και δεξιών κομμάτων.

«Μέχρι πρόσφατα, η Ελβετία είχε ασφαλή και ουσιαστικά απαλλαγμένη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: ο περιβαλλοντικός και φιλικός προς το κλίμα συνδυασμός υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας πρόκειται να εγκαταλειφθεί για κανέναν απολύτως λόγο», αναφέρει ο ιστότοπος του Stop Blackouts.

«Δεν μπορούμε χωρίς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε η Βανέσα Μέρι, πρόεδρος της επιτροπής Stop Blackouts και το μοναδικό μέλος της που δεν είναι πολιτικός, στην ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η αλλαγή του συντάγματος που επιδιώκει η ομάδα θα καταστήσει τη Βέρνη επισήμως υπεύθυνη για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας “οποιαδήποτε μορφή φιλικής προς το κλίμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας”.

Την Τρίτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων ενεργειακών ελλείψεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που αναμένεται να προτεραιοποιεί τις εθελοντικές περικοπές από τους καταναλωτές. Η Ελβετία παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει αλλά εξαρτάται από τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες τον χειμώνα.

Η χώρα θα μπορούσε να καταφύγει σε κυλιόμενες τετράωρες περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, δήλωσε τον Ιούλιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η κρίση αερίου οδηγεί επίσης τη γειτονική Γερμανία να εξετάσει την παράταση της ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της.

Από το Blogger.