Αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών και στα «μπλοκάκια» – Καλούνται να διαλέξουν ασφαλιστική κλίμακα χωρίς να γνωρίζουν το ποσό που θα πληρώσουν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών και στα «μπλοκάκια» – Καλούνται να διαλέξουν ασφαλιστική κλίμακα χωρίς να γνωρίζουν το ποσό που θα πληρώσουν

Afxiseis stis eisfores ton epangelmation kai sta «blokakia» – Kalountai

Να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία καλούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, χωρίς όμως επί του παρόντος να γνωρίζουν τι ποσά θα .. πληρώσουν! Αν και ο e-ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι μη μισθωτοί θα διαλέξουν σε ποια ασφαλιστική κλίμακα να ενταχθούν, εντούτοις τα ποσά των εισφορών θα αλλάξουν με τη νέα χρονιά: Ήδη έχει δρομολογηθεί η αύξησή τους σε ποσοστό που αγγίζει το 10%!


Οι νέες «φουσκωμένες» εισφορές για τους μη μισθωτούς θα πληρωθούν για πρώτη φορά τέλη Φεβρουαρίου, όταν και θα κληθούν να καταβάλλουν τις εισφορές Ιανουαρίου. Η διαπιστωτική πράξη του υπουργού που θα καθορίζει και τα ποσοστά των αυξήσεων αναμένεται να υπογραφεί αρχές ή το πολύ ως τα μέσα Γενάρη.

Aυξήσεις εισφορών ακόμη και για «μπλοκάκια»

Παρά τις πιέσεις που δέχονται όλοι οι επαγγελματίες –όπως φυσικά και τα νοικοκυριά- λόγω του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, αλλά και των κινήσεων της ΕΚΤ που «ανεβάζει» ψηλότερα τα βασικά επιτόκια του ευρώ, το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί κανονικά τις προβλέψεις των υφιστάμενων σχετικών διατάξεων του νόμου Βρούτση: Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου υιοθετούνται αναπροσαρμογές στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με την εξέλιξη αυτή να αφορά φυσικά και τα «μπλοκάκια».

Η αύξηση των εισφορών θα είναι ανάλογη του πληθωρισμού και έτσι υπολογίζεται πως οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 8,8% και δεν αποκλείεται να αγγίξει και το 10%.

Τα νέα ποσά εισφορών για επαγγελματίες

Η αναπροσαρμογή των εισφορών των μη μισθωτών το 2023 υπολογίζεται πως θα διαμορφώσει τα ποσά για κάθε κλίμακα ως εξής:

  • Οι κατώτατες (1η κατηγορία) εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων (με πάνω από 5 έτη ασφάλισης) υπέρ της κύριας ασφάλισης θα ανέλθουν σε 168 ευρώ/μήνα (έναντι 155 ευρώ/μήνα σήμερα). Οι ανώτατες εισφορές (6η κατηγορία) θα ανέλθουν σε 545 ευρώ (έναντι 500 ευρώ).
  • Οι κατώτατες εισφορές υγείας της ίδιας ασφαλιστικής κατηγορίας θα ανέλθουν στα 60 ευρώ (έναντι 55 ευρώ) ενώ οι ανώτερες θα ανέλθουν σε 72 ευρώ (αντί 66 ευρώ)
  • Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης θα ανέλθουν σε 42 ευρώ (1η κατηγορία) έναντι 39 ευρώ. Οι εισφορές στη 2η κατηγορία θα ανέλθουν 49 ευρώ (έναντι 47 ευρώ) και στη 3η κατηγορία 61 ευρώ (έναντι 56 ευρώ).
  • Οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ θα ανέλθουν σε 28 ευρώ (1η κατηγορία), 33 ευρώ (2η κατηγορία) και 40 ευρώ (3η κατηγορία)
  • Οι εισφορές κύριας ασφάλισης για τους νέους επαγγελματίες με έως 5 έτη ασφάλισης θα ανέλθουν σε 101,3 ευρώ έναντι 93 ευρώ, ενώ οι εισφορές υπέρ της υγείας θα φτάσουν στα 36 ευρώ έναντι 33 ευρώ.
  • Οι κατώτατες εισφορές κύριας ασφάλισης των αγροτών θα ανέλθουν σε 99,2 ευρώ έναντι 91 ευρώ, ενώ οι ανώτατες θα φτάσουν στα 321,5 ευρώ (έναντι 295 ευρώ).
  • Οι κατώτατες εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αγροτών θα ανέλθουν σε 34,8 ευρώ (έναντι 32 ευρώ), ενώ οι ανώτερες σε 41,4 ευρώ (έναντι 38 ευρώ).

Η διαδικασία για την επιλογή κλίμακας – Τι να προσέξετε

Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι εισφορές είναι σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οι επαγγελματίες καλούνται κανονικά να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κλίμακα, χωρίς να γνωρίζουν πόσα χρήματα ακριβώς θα πρέπει να δώσουν για κατηγορία που θα … επιλέξουν!

Πάντως σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές

 

Από το Blogger.