Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Τσίπρας για το Σκοπιανό - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Τσίπρας για το Σκοπιανό


Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τους πολιτικούς αρχηγούς προτίθεται να ενημερώσει το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, μετά και τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία, είναι ονομασία Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση.
Σημειώνεται πως η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ).
Η κυβέρνηση βλέπει πως η συμφωνία με τα Σκόπια στο θέμα του ονόματος είναι θέμα χρόνου και αυτήν την εικόνα έδωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του χθες στη Σόφια.
Στην Αθήνα, στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θεωρούν ότι απέχουμε πολύ από την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας. Τσίπρας και Ζάεφ παρουσίασαν τον «οδικό χάρτη» για τις δύο περίπου εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τον Ιούνιο που θεωρείται μήνας-«ορόσημο» για την επίτευξη συμφωνίας και τα νέα δεδομένα.
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από το erga omnes και τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα Σκόπια για να εφαρμοστεί. Στην ίδια κατεύθυνση, εξηγούσαν ότι ετοιμάζεται η υπογραφή μίας διεθνούς συνθήκης με στόχους και χρονοδιαγράμματα όπου θα περιγράφεται λεπτομερώς η κάθε κίνηση «και θα απαιτείται η ολοκλήρωση του προηγούμενου βήματος για να πάμε στο επόμενο».

Έκτο όνομα κατέθεσε ο Νίμιτς

Ετσι, οι δυο πλευρές πρέπει το επόμενο διάστημα να συζητήσουν την ονομασία, το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση που συνεπάγεται.
Σε ότι αφορά στο όνομα, κατά ορισμένες πληροφορίες πλέον, εκτός από το Gorna Makedonija στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το Nova Macedonija.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ωστόσο, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, με απόλυτη μυστικότητα έχει πέσει στο τραπέζι και μαι ακόμη πρόταση για το όνομα των Σκοπίων.
Οπως αναφέρει η ίδια πηγή έπεσε στο τραπέζι ως ιδέα του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και ήταν μια πρόταση που μεταφέρθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων. Πρόκειται ουσιαστικά για την έκτη πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, αφού να θυμήσουμε, σε αρχικό στάδιο της διαπραγμάτευσεης είχε προτείνει τα εξής πεντε ονόματα:
  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Από τη νέα αυτή, έκτη πρόταση, δεν έχει διαρρεύσει ακόμη κάτι, το ποια δηλαδή είναι, ωστόσο το γεγονός ότι μεταφέρθηκε από τη σκοπιανή πλευρά, δείχνει ότι μάλλον, από εκείνη την πλευρά, φαίνεται να είναι αποδεκτή.

Η αποκάλυψη Τσίπρα

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν από τη
Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, δίνοντας και την απαραίτητη επικοινωνιακή νότα στα πράγματα, με τη σημείωση ότι «χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να συνεχίσουμε», που προκάλεσε συνειρμούς στην ελληνική κοινή γνώμη με την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε να ξενυχτήσει διαπραγματευόμενος και το αποτέλεσμα αυτής της περίφημης διαπραγμάτευσης των «17 ωρών».
Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση εκπέμπει σήμα ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι «θα χρειαστεί λίγη δουλειά ακόμα από τις ομάδες διαπραγμάτευσης και τους υπουργούς Εξωτερικών και τουλάχιστον άλλη μία συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ».
Από το Blogger.