Ακόμη ένας πόλεμος «τρίτων» ξεσπά στη Συρία – Ισραήλ εναντίον Ιράν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ακόμη ένας πόλεμος «τρίτων» ξεσπά στη Συρία – Ισραήλ εναντίον Ιράν

Τι συμβαίνει στα Υψίπεδα του Γκολάν και ποια είναι η περίπλοκη ισορροπία των δυνάμεων εκεί

Ακόμη ένας πόλεμος «τρίτων» ξεσπά στο διαμελισμένο έδαφος της Συρίας. Το Ισραήλ έριξε καταιγίδα πυρών κατά θέσεων του Ιράν στη Συρία, απαντώντας σε ρουκέτες που έπεσαν από ιρανικές θέσεις προς τα Υψίπεδα του Γκολάν (δείτε παρακάτω τι συμβαίνει στο Γκολάν).
Τουλάχιστον 23 ένοπλοι, 5 Σύροι στρατιώτες και 18 μέλη των συμμαχικών δυνάμεων των συριακών αρχών έχασαν τη ζωή τους από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μεταξύ των στρατιωτών των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που σκοτώθηκαν βρίσκεται ένας αξιωματικός, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε 28 αεροπλάνα και έριξε 70 πυραύλους κατά των ιρανικών υποδομών στη Συρία και διευκρινίζει ότι οι μισοί από τους πυραύλους καταστράφηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

Τι πυροδότησε τη νέα σύγκρουση

Δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης νύκτας από τη Συρία στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Μετά τον πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη Μπάαθ, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την Κουνέιτρα και τη νοτιοδυτική επαρχία της Δαμασκού εναντίον του Γκολάν», επεσήμανε το Παρατηρητήριο.
Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι οι – τουλάχιστον 20 – ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την ιρανική δύναμη αλ Κοντς.
Μετά τις ρουκέτες, το Ισραήλ απάντησε με καταιγίδα πυρών κατά των ιρανικών στόχων στο συριακό έδαφος. Σύμφωνα με το ισραηλινό επιτελείο και ανακοίνωσή του που διένειμε σε ΜΜΕ της χώρας, επλήγησαν πέντε συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Αβέβαιο παραμένει ακόμη αν οι εχθροπραξίες συνιστούν απλώς μια έξαρση ισχυρότερη από τις προηγούμενες ανάμεσα στους δύο εχθρούς ή αν σηματοδοτεί την έναρξη μιας κλιμάκωσης που αναμενόταν εδώ και εβδομάδες γύρω από τη συριακή κρίση, σε ένα πλαίσιο εντάσεων που αναβιώνουν λόγω της αβεβαιότητας για την ιρανική πυρηνική συμφωνία.
Ωστόσο το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση διακηρύσσοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια.
Είναι, πάντως, η πρώτη φορά από την έναρξη το 2011 του πολέμου στη Συρία και της ιρανικής εμπλοκής, που το εβραϊκό κράτος αποδίδει αυτά τα πλήγματα στο Ιράν.

Τι συμβαίνει στο Γκολάν

Το Ισραήλ κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους στα Υψίπεδα του Γκολάν, που βρίσκονται στην επικράτεια της Συρίας από τον πόλεμο του 1967. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν, ωστόσο, προϊόντος του χρόνου έχει εδραιωθεί αυτό το στάτους κβο.
Πρόσφατα το Ισραήλ βομβάρδισε την πόλη Μπάαθ, μια περιοχή στην αποστρατικοποιημένη ζώνη του Γκολάν, που ελέγχεται από το συριακό καθεστώς. Τα πυρά προς το Γκολάν φαίνεται πως ήρθαν ως απάντηση για αυτή την επιχείρηση του Ισραήλ. Το Ιράν υποστηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού (δηλαδή τον Μπασάρ Αλ Άσαντ), και η προαναφερθείσα δύναμη αλ Κοντς είναι ο «βραχίονας» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη συριακή επικράτεια και εδράζεται στην περιοχή από την οποία προήλθαν οι ρουκέτες που έπεσαν στο Γκολάν τα μεσάνυχτα. Πάντως, ο επικεφαλής της αλ Κοντς υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι Ισραηλινοί έριξαν πρώτοι.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, δήλωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τα πλήγματα σήμερα τα χαράματα. Ο ταξίαρχος Κόρνικους κατηγόρησε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, τον επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», είπε ο ταξίαρχος Κόρνικους σε δημοσιογράφους.
Παρότι η επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι οι δεκάδες προηγούμενες, ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι σκοπός του η στρατιωτική «κλιμάκωση» με το Ιράν.

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί η Ρωσία και τις δυο πλευρές

Η Ρωσία εξέφρασε την «ανησυχία» της για την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν σχετικά με τη Συρία και απήθυνε έκκληση στα δύο μέρη για αποκλιμάκωση και «αυτοσυγκράτηση» μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών υποδομών στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. «Είναι πολύ ανησυχητικό. Πρέπει να γίνει δουλειά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων (...) Ήρθαμε σε επαφή με όλα τα μέρη και τα καλούμε όλα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Από το Blogger.