Bora: ΒΙΝΤΕΟ με το τουρκικό βαλλιστικό βλήμα που απειλεί και την Αθήνα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Bora: ΒΙΝΤΕΟ με το τουρκικό βαλλιστικό βλήμα που απειλεί και την Αθήνα


Ένα ακόμη βίντεο από μια πρόσφατη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Bora στο πεδίο δοκιμών της Σινώπης στην Μαύρη θάλασσα έδωσε στην δημοσιότητα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolou. Στο βίντεο δεν διευκρινίζεται η έκδοση του πυραύλου, αφού είναι γνωστό ότι η Τουρκία αναπτύσσει μια νέα έκδοση του Bora με βεληνεκές 500-800 χλμ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που οι Τούρκοι έχουν δώσει στην δημοσιότητα ο πύραυλος Bora-1 έχει μήκος 7,2 μέτρα, διάμετρο 610 χλστ, βάρος 2,5 τόνους πολεμική κεφαλή θραυσματογόνο υψηλής εκρηκτικότητας  βάρους 470 κιλών και κατευθύνεται στον στο αξιοποιώντας το σύστημα GPS/INS που διαθέτει.
Η εμβέλεια του πυραύλου είναι 80-280 χλμ αν και διαφορετικές τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι φτάνει τα 300 χλμ και η πιθανότητα κυκλικού σφάλματος είναι 30-50 μέτρα.
Ο πύραυλος εισήρθε σε υπηρεσία τον Μάιο του 2017 και συνολικά η εταιρεία  Roketsan έχει κατασκευάσει 50 βλήματα.
Κάθε μονάδα βαλλιστικών πυραύλων Bora-1 αποτελείται από τρείς μονάδες πυρός και ένα κέντρο διοίκησης. Κάθε μια να διαθέτει δύο έτοιμα για χρήση βλήματα εντός κανίστρων τοποθετημένα επί οχήματος 8×8 το οποίο διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα τάξης θέσης βολής.
Το σύστημα αυτό επιτρέπει στην μονάδα βολής να σταματήσει σε κάποιο σημείο να προετοιμάσει την εκτόξευση μέσα σε 12 λεπτά. Ακολούθως η μονάδα βολής μπορεί να εκτοξεύσει τους δύο πυραύλους και να αναχωρήσει αμέσως από το σημείο εκτόξευσης μέσα σε επίσης λίγα  λεπτά. Το τουρκικό βαλλιστικό σύστημα Bora-1 είναι ουσιαστικά το κινεζικό σύστημα DF-12A/M20 το οποίο κατασκευάζεται στην Τουρκία κατόπιν άδειας ενώ η εξαγωγική του έκδοση ονομάζεται Khan.
Αυτή την περίοδο η Roketsan αναπτύσσει τον πύραυλο Bora-2 ο οποίος θα έχει μήκος 8 μέτρα, διάμετρο 800 χλστ και εκτιμώμενη εμβέλεια 500-800 χλμ. ομοιάζοντας στις επιδόσεις με τον κινεζικό βαλλιστικό πύραυλο DF-11B.
Αν και ο πύραυλος Bora-1 μπορεί να πλήξει την Αθήνα ακόμη και την Ελευσίνα εάν εξαπολυθεί από την χερσόνησο της Ερυθραίας (Τουρκικά:Karaburun Yarımadası) ο νέος πύραυλος Bora-2 θα μπορεί να πλήξει μέχρι και την Πάτρα ακόμη και εάν εξαπολυθεί 18 χλμ ανατολικά της προκυμαίας της Σμύρνης.
Όπως έχει αποδείξει η εμπειρία από πολεμικές αναμετρήσεις όπου έγινε χρήση βαλλιστικών πυραύλων όσο και αποτελεσματική και εάν η αεράμυνα είναι βέβαιο ότι ένας σημαντικός αριθμός βαλλιστικών πυραύλων θα καταφέρει να πλήξει σημαντικούς στόχους.
Δυστυχώς η μόνη οικονομική λύση στην περίπτωση που ο αντίπαλος διαθέτεις βαλλιστικούς πυραύλους είναι η χρήση σε αντίποινα επίσης βαλλιστικών πυραύλων εναντίον κρίσιμων υποδομών και στόχων του αντιπάλου ή ακόμη καλύτερα την καταστροφή των εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων του αντιπάλου. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα είναι κοστοβόρα και δεν θα έχει το επιθυμητό απόλυτο αποτέλεσμα.
Από το Blogger.