Πού θα κριθεί το deal για την μετα - μνημονιακή περίοδο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Πού θα κριθεί το deal για την μετα - μνημονιακή περίοδο


Της Δήμητρας Καδδά

Ένας ολοήμερος γύρος διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για σήμερα μεταξύ του διαπραγματευτικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με στόχο μέσα στο επόμενο 48ωρο να υπάρξει η τεχνική συμφωνία (SLA) με βάση γραπτό κείμενο το οποίο οριστικοποιείται από τους θεσμούς. 
Ο λόγος για το κείμενο που θα καταγράφει το "σπάσιμο" στα δύο των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης που περιέγραφε χθες το Capital.gr.Δηλαδή θα καταγράφει ποιες δράσεις πρέπει να ψηφισθούν/ εφαρμοστούν μέχρι τις 15 Ιουνίου, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέρος της επιχειρούμενης συνολικής πολιτικής συμφωνίας της 21ης Ιουνίου και ποιες θα γίνουν…  αργότερα. Δηλαδή θα αποτελέσουν την "μαγιά" της εποπτείας η οποία διαμορφώνεται για την μεταμνημονιακή εποχή, με το ΔΝΤ να έχει ήδη κάνει σαφές ότι θα μετέχει σε αυτή, έστω και με τεχνικό ρόλο, αν δεν καταστεί εφικτή η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και μετά το 2030.
Αυτό που δεν είναι ακόμη "σαφές", είναι πόσα τελικά θα είναι τα "μέτωπα" που θα μείνουν ανοικτά για "μετά" (αρχικά πηγές του ΥΠΟΙΚ μίλαγαν ια περίπου 10 μέτωπα), αλλά και που θα "καταλήξουν" κυβέρνηση και δανειστές στα μεγάλα αγκάθια τα οποία μένουν ακόμη ανοικτά. Και βέβαια, μένει να φανεί αν το ορόσημο για τεχνική συμφωνία έως και το Σάββατο (ή έστω λίγες ημέρες αργότερα) θα καταστεί εφικτό με στόχο να μην υπάρξουν προσκόμματα στην διαπραγμάτευση για το χρέος.
Το κείμενο συμφωνίας σε μία πρώτη μορφή έχει σταλεί από την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελληνική πλευρά και με βάση αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις όλο αυτό το διάστημα στην Αθήνα. Πλέον αναμένεται να "προσαρμοστεί" από τους θεσμούς με βάση το αποτέλεσμα και των σημερινών διαπραγματεύσεων και θα σταλεί στην ελληνική πλευρά για "απαντήσεις".
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση υπολογίζει να το πάρει στα χέρια της σήμερα ή το αργότερο νωρίς αύριο για να το μελετήσει και εν συνεχεία θα επιχειρηθεί ένας μεγάλος συνολικός γύρος διαβουλεύσεων με βάση τα ανοιχτά μέτωπα. Σε αυτά, όπως έχει ήδη αναφέρει η ίδια πηγή περιλαμβάνονται 4- 5 αγκάθια προς επίλυση σε πολιτικό επίπεδο αλλά και ανοιχτά πεδία που παραμένουν στο Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, στο δημόσιο, στο εργασιακό, αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο και στον ΕΝΦΙΑ.

Αφορολόγητο, συντάξεις, ΕΝΦΙΑ και δημοσιονομικά
Το πρώτο θέμα στο τραπέζι των σημερινών διαπραγματεύσεων είναι το δημοσιονομικό και το φορολογικό πεδίο με μεγαλύτερο αγκάθι αυτό των νέων αντικειμενικών αξιών και των πιθανών αναπροσαρμογών στον ΕΝΦΙΑ που ζητούν οι δανειστές. Αυτό που ζητείται και επιχειρείται, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικής πλευράς, είναι το θέμα να κλείσει πριν από τις 15 Ιουνίου. Παράλληλα, στο τραπέζι θα τεθούν θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά και οι διαφορές που παραμένουν (αν και σε μικρότερο βαθμό σύμφωνα με το αποτέλεσμα των χθεσινών συζητήσεων) αναφορικά με την επίτευξη του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και τα αντίμετρα. 
Όπως ανέφεραν χθες δύο αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών θεωρείται δεδομένη πλέον η εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου από το 2020. Για το θέμα των συντάξεων και της θεσπισμένης μείωσής τους από το 2019, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε χθες σιβυλλικά "τα συμπεφωνημένα θα εφαρμοστούν". Ωστόσο οι ίδιες πηγές κατέστησαν σαφές ότι έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστούν πλήρως τα αντίμετρα του 2019 και του 2020 (δηλαδή το κοινωνικό πακέτο κι η αύξηση των επενδύσεων το 2019 και το φορολογικό πακέτο του 2020). Επιπρόσθετα, στο τραπέζι βρίσκεται μία μικρή διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις τους θεσμούς και στην Ελληνική Κυβέρνηση αναφορικά με το ύψος της πιθανής υπέρβασης στον "δημοσιονομικό χώρο" που πιθανόν να υπάρχει φέτος και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή μιας υπέρβασης μέσω της οποίας επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα περιθώριο δημοσιονομικών κινήσεων. Οι υπολογισμοί πλέον γίνονται με χαμηλότερη πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 2-2,1%.
Αγορές, εργασιακό, πρόνοια, Ν Κατσέλη 
Στο τραπέζι σήμερα (μετά το φορολογικό μέτωπο και την δημοσιονομική διαχείριση) τίθενται διαδοχικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι αγορές προϊόντων, τα εργασιακά, η κοινωνική πρόνοια και τα χρηματοπιστωτικά θέματα. Το απόγευμα αναμένεται νέος "γύρος" για τα δημοσιονομικά μέτωπα ανάλογα και με την πορεία σύνταξης από πλευράς θεσμών της επικαιροποιημένης πρότασης συμφωνίας.
Αναφορικά με τα ανοικτά θέματα, χθες αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι είναι υπό συζήτηση το θέμα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που συζητείται για τον Ν. Κατσέλη/Σταθάκη, ενώ άλλο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι το αίτημα για παράταση του Νόμου που έχει θέσει η κυβέρνηση θα γίνει αποδεκτό.

capital.gr
Από το Blogger.