Αυτοδύναμη Ν.Δ., χαμένοι στις… Πρέσπες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στις δημοσκοπήσεις


Το… φράγμα της αυτοδυναμίας «σπάει» η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, της Marc για το «Πρώτο Θέμα» και της Pulse για τον ΣΚΑΪ.
Η επόμενη Βουλή εμφανίζεται πεντακομματική, με τη Νέα Δημοκρατία να «χτυπά» από 158 έως 162 έδρες, σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή Πάνο Σταθόπουλο. Η συμφωνία των Πρεσπών εξελίχθηκε σε κόλαφο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τους ΑΝ.ΕΛ. που εξαφανίστηκαν από το δημοσκοπικό χάρτη, τουλάχιστον σήμερα, ενώ εντυπωσιακή είναι η μετακίνηση του ψηφοφόρων του Αλέξη Τσίπρα προς το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Pulse
«Παρά τους πανηγυρισμούς και τις γραβάτες, η δειγματοληψία της Pulse αμέσως μετά τα γεγονότα (Κυριακή 24/6 μέχρι Τρίτη 26/6) αναδεικνύει ότι μόνο το 37% θα έβαζε θετικό πρόσημο στη συμφωνία του Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι με βεβαιότητα (σίγουρα θετικά) απαντά μόλις το 10%» τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο εκλογικός αναλυτής Πάνος Σταθόπουλος.
Επιβεβαιώνεται, παράλληλα, ότι η θετική αξιολόγηση της συμφωνίας με την πΓΔΜ στις Πρέσπες περιορίζεται στην περιοχή του 1/4 (27%), με στήριξη των μισών μόνο από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το συνολικά αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση το εύρημα-ρεκόρ που εντυπωσιάζει είναι η μετακίνηση σχεδόν 2 στους 10 (18%) ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. Τέτοιο ποσοστό μετακίνησης δεν έχει καταγραφεί ποτέ μεταξύ των δυο προπορευόμενων κομμάτων. Με αυτά τα δεδομένα, η Ν.Δ. φτάνει πρώτη φορά στο 31% πρόθεσης ψήφου της Pulse από το 2016. Παρατηρούμε πάντως ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν αποτυπώνει «διάλυση» του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι αυξάνει τη συσπείρωσή του. Η είδηση, όμως, είναι ότι καθώς μειώνονται οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ», η συμπεριφορά τους ισοζυγίζεται. Οσο αυξάνεται η συσπείρωση ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο αυξάνεται και η μετακίνηση στη Ν.Δ. (μύθος ότι οι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ανατρέψουν τους συσχετισμούς).
Marc
Η διεξαγωγή της έρευνας της Marc συνέπεσε με την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ (Τρίτη 12/6) μέχρι τη δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή (Παρασκευή 15/6), αποτυπώνοντας τη σαφή αντίθεση άνω των 2/3 στη συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ η χρήση του όρου «Μακεδονία» συναντά διαφωνία 3/4. Στην πραγματικότητα βέβαια πρόκειται για μάλλον κοινή πλειοψηφία (που συναρτάται με όσους κατά περίπτωση δεν απαντούν) και μάλιστα διαμορφωμένη σταθερά από τις αρχές του χρόνου, δεδομένου ότι οι αντίθετες απαντήσεις κινούνται πάντα λίγο κάτω από το 1/4 (22%-24%) σε όλη τη χρονική σειρά. Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι στην πλειοψηφία που αντιτίθεται στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ συμμετέχουν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν, μάλιστα, το ερώτημα αφορά γενικότερα στη χρήση του όρου «Μακεδονία», οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται φτάνουν τους 6 στους 10, με ιδιαίτερα αξιοσημείωτο επίσης ότι πρωτοστατούν οι νεότερες ηλικίες (78% στους 18-34 ετών). Ολη η συζήτηση του τελευταίου εξαμήνου δεν κατάφερε να περιορίσει, αλλά να αυξήσει την αντίθεση του κόσμου στη χρήση του ονόματος. Στους νομούς της Μακεδονίας μάλιστα και στη Θράκη η αντίθεση αυτή φτάνει στο 81%, με αποτέλεσμα και η πρόθεση ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ίδιες περιοχές να κατακρημνίζεται στο 9,1%.
Με αυτά τα δεδομένα, η διαφορά πρόθεσης ψήφου μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται κατά 3,5 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Μαρτίου, αλλά αυτό που εντυπωσιάζει είναι η άνοδος Μητσοτάκη κατά 8 μονάδες στην επιλογή καταλληλότερου πρωθυπουργού, με διπλασιασμό της διαφοράς έναντι του Αλ. Τσίπρα. Παράλληλα, καταγράφεται ραγδαία μεταβολή στην επιθυμία για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών από το 34% του Ιανουαρίου στο 50,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.