Έρχεται το 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο Κομοτηνής!, Video - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Έρχεται το 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο Κομοτηνής!, Video


Στην τελική ευθεία για τις εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας», που θα διαρκέσουν από τις 13 έως τις 17 Ιουλίου, βρίσκεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», όπως δήλωσε στο pontos-news.gr η πρόεδρός του Χρύσα Μαυρίδου. Γεύσεις και αρώματα από τον Πόντο ετοιμάζεται να γεμίσει για μια ακόμη χρονιά το Θρυλόριο στο πλαίσιο του 4ου Έτους Ποντιακής Γαστρονομίας, δράση που εντάσσεται στις πενθήμερες εκδηλώσεις.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το απόγευμα της 14ης Ιουλίου με συμμετοχή 10 (μέχρι στιγμής) πολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
«Ο διαγωνισμός μαγειρικής πραγματοποιείται σε μια προσπάθεια του συλλόγου προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής διάστασης της ποντιακής κουζίνας», τονίζει η Χρύσα Μαυρίδου. Ο Σύλλογος εδώ 30 χρόνια διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Μαρίνας στο ομώνυμο εξωκλήσι στο Θρυλόριο, και ως σωματείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διάδοση της ποντιακής κουζίνας, διοργανώνοντας ημερίδες και ομιλίες. «Διαπιστώνουμε ότι η ποντιακή κουζίνα αρχίζει να χάνεται στο πέρασμα του χρόνου, και θέλοντας να της δώσουμε ανάσα πνοής γεννήθηκε η ιδέα του διαγωνισμού. Απώτερος σκοπός μας είναι η μεταλαμπάδευση της ποντιακής διατροφής στις νεότερες γενιές» συμπληρώνει η πρόεδρος του συλλόγου. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση ποντιακής γαστρονομίας και για παιδιά. Την Κυριακή 15 Ιουλίου οι μικροί φίλοι του Συλλόγου θα παρακολουθήσουν την παρασκευή του ποντιακού γλυκίσματος ωτία.



Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν αυθεντικές ποντιακές συνταγές από μια συγκεκριμένη περιοχή του Πόντου. Απαγορεύονται αυστηρά υλικά τα οποία είναι ξένα στην ποντιακή διατροφή – π.χ. κρέμα γάλακτος, φυτικό βούτυρο ή συμπυκνωμένος ζωμός. Η αξιολόγηση θα γίνει από καταξιωμένους κριτές με βάση την παρουσίαση των πιάτων, τη γεύση και την αυθεντικότητα των συνταγών, ενώ ενεργό ρόλο στη διαδικασία θα παίξει και το κοινό που θα δοκιμάζει τις συνταγές και θα ψηφίσει την καλύτερη.
Ο Σύλλογος έχει μεριμνήσει να τυπώσει ειδικό ένθετο που θα διατίθεται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, με καταγραφή των παραδοσιακών συνταγών σε μια προσπάθεια να μη λησμονηθούν.
Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν με το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο ξυλάγγειν, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν έπαινο. Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα παρουσιαστεί το μονόπρακτο της Γιούλης Γεωργιάδου «Τη πατρίδας πα’ τα φαΐα, ελλένεκα είν’!», σε σκηνοθεσία Σάββα Σαλπιγγίδη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ποντιακή μουσική θα διασκεδάζει το κοινό.
Ελένη Κάλλη
 pontos-news.gr
Από το Blogger.