Φόβους για επιδημική έξαρση ιλαράς - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Φόβους για επιδημική έξαρση ιλαράς

Τέσσερις θάνατοι από ιλαρά και 3.016 κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).
Μεταξύ αυτών και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ζητά να μάθει από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό,αν έχουν εντατικοποιηθεί οι εμβολιασμοί ενόψει της τρέχουσας επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, καθώς κι αν τα νοσοκομεία της χώρας είναι εξοπλισμένα με αντιδραστήρια για τον έλεγχο αντισωμάτων της νόσου για την άμεση επιδημιολογική επιτήρησή της.

Ο βουλευτής ζητά να μάθει επίσης αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αποφυγής μετάδοσης της νόσου για τους επαγγελματίες υγείας ως προς τον έλεγχο των αντισωμάτων και τον εμβολιασμό τους, καθώς κι αν έχουν ληφθεί τα μέτρα που προβλέπονται από τον κανονισμό πρόληψης κι ελέγχου λοιμώξεων των νοσοκομείων της χώρας για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Γιώργος Αμυράς, Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι

Αθήνα, 12.07.2018 / ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Ελλάδα έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την 1/5/2017 έως και τις 31/5/2018 έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 3.016 κρούσματα ιλαράς και παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας στην Ν. Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων και στη Βόρεια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Επισημαίνεται ότι συνολικά καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα κυρίως αερογενώς. Το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο άτομο θα νοσήσουν.

Απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου αποτελούν:

· Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου

· Η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας

· Η εντατικοποίηση των εμβολιασμών

· Η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Είναι εξοπλισμένα τα νοσοκομεία της χώρας με αντιδραστήρια για τον έλεγχο αντισωμάτων της ιλαράς;

2. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τον κανονισμό πρόληψης κι ελέγχου λοιμώξεων των νοσοκομείων της χώρας για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου;

3. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αποφυγής μετάδοσης της νόσου για τους επαγγελματίες υγείας ως προς τον έλεγχο των αντισωμάτων και τον εμβολιασμό τους;

4. Έχουν εντατικοποιηθεί οι εμβολιασμοί ενόψει της τρέχουσας επιδημικής έξαρσης της ιλαράς;
Ο ερωτών βουλευτής, Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Από το Blogger.