Όλα τα δεδομένα για τις μειώσεις των συντάξεων – Υπάρχει πιθανότητα να ανασταλεί το μέτρο; - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Όλα τα δεδομένα για τις μειώσεις των συντάξεων – Υπάρχει πιθανότητα να ανασταλεί το μέτρο;


Ο πρωθυπουργός, αλλά και κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αναστολής, όπως αυτό του ΦΠΑ για έξι τουλάχιστον μήνες ή και ένα χρόνο, κάποιοι βουλευτές της συμπολίτευσης το θεωρούν ως δεδομένο, ότι θα ισχύσει το μέτρο και οι πολιτικοί των Βρυξελλών δεν το αποκλείουν. Μέχρι εδώ όλα καλά θα έλεγε κανείς αφού όλοι δείχνουν να συμφωνούν.
Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Οι τεχνοκράτες το Βρυξελλών και του ΔΝΤ δεν σηκώνουν κουβέντα και σημειώνουν πως πρόκειται για ένα μέτρο βαθύτατα διαρθρωτικό μέτρο. Σημειώνουν πως το συνταξιοδοτικό δεν είναι βιώσιμο ούτε βραχυπρόθεσμα, ούτε και μακροπρόθεσμα και αυτό διότι δεν υπάρχει ανάπτυξη, η ανεργία είναι τεράστια, ενώ οι αποκλίσεις μισθών και συντάξεων είναι χαώδης. Σημειώνουν ότι καμία αναλογιστική μελέτη δεν δείχνει ότι το σύστημα είναι βιώσιμο και απαιτούν εφαρμογή του μέτρου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ακριβώς την κατάσταση και για τον λόγο αυτό προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Στο μυαλό του πρωθυπουργού, αλλά και των συνεργατών του υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο σχετίζεται με το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Στην περίπτωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει το σενάριο «ψηφίστε μας για να μην υπάρξουν μειώσεις συντάξεων».
Αν το σενάριο αυτό δεν προχωρήσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει ολιγόμηνη αναστολή, προσφέροντας «αντίμετρα» στους δανειστές. Ωστόσο το σενάριο αυτό δημιουργεί ένα δημοσιονομικό κενό. Τι σημαίνει αυτό; ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει κανενός είδους αντίμετρο και επίσης έχει να καλύψει ένα κενό περίπου 900 εκατ. που μπορεί να δημιουργηθεί, από την αναστολή του μέτρου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την ίδια ακριβώς εικόνα και οι συνταξιούχοι δυστυχώς θα μείνουν με την αγωνία για το τι ακριβώς θα συμβεί.
Από το Blogger.