Το «γεράκι» του Ερντογάν υπουργός Άμυνας – «Πολεμοχαρείς» στα υπουργεία – κλειδιά - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Το «γεράκι» του Ερντογάν υπουργός Άμυνας – «Πολεμοχαρείς» στα υπουργεία – κλειδιά


Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ είναι τα πρόσωπα που επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα υπουργεία που επηρεάζουν άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δύο πρόσωπα γνώριμα, μιας και ο Τσαβούσογλου είναι αυτός που παραμένει στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Ακάρ από αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Δύο πρόσωπα που έχουν κάνει επανειλημμένα προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα και αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.
Ακάρ: Αιγαίο και… πόλεμος με την Ελλάδα
Ο -μέχρι πρότινος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας- Χουλουσί Ακάρ έχει βρεθεί αρκετές φορές στο «επίκεντρο» της επικαιρότητας για τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του σχετικά με την ετοιμότητα της Τουρκίας για πόλεμο ενάντια στην Ελλάδα.
Είναι γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου 1952 (66 χρονών), στο Καϊσερί. Τελείωσε την σχολή του Πεζικού το 1972 και με τα χρόνια «σκαρφάλωσε στα υψηλότερα κλιμάκια του Τουρκικού Στρατού.
Μεταξύ άλλων έχει δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στο «Αιγαίο και την Κύπρο και για τον λόγο αυτό έχει πάρει πάρει με αποφασιστικότητα κάθε μέτρο και θα συνεχίσει να λαμβάνει».
Επίσης, έχει τονίσει πως αν χρειαστεί, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
«Πάντοτε λέμε ότι εάν ο διάλογος και η συνεργασία δεν μπορούν να λύσουν το θέμα, θα κάνουμε χρήση των δυνάμεών μας χωρίς δισταγμό. Κανείς δεν πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμό. Εάν μας καλέσει το καθήκον σε Αιγαίο ή Ανατολική Μεσόγειο, θα το πράξουμε χωρίς ταλάντευση, για το έθνος μας», είχε δηλώσει στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Λευκή Καταιγίδα».
Σύμφωνα με αναλυτές ο Ακάρ είχε διοριστεί αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων προσωπικά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον έχει σε εκτίμηση, ενώ η εμπειρία του στο πεζικό και η εξοικείωσή του με τους δυτικούς συμμάχους της χώρας τον καθιστούσαν την πιο φυσιολογική επιλογή για το αξίωμα.
Τσαβούσογλου, ο πιστός «στρατιώτης» του Ερντογάν
Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχουν αλλαγές, καθώς παραμένει ο γνώριμος… «παλιόφιλος» Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πιστός «στρατιώτης» του Ερντογάν εκφράζει και αυτός με κάθε τρόπο την επιθετική πολιτική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.
Γεννήθηκε το 1968 στην πόλη Αλάνια, της επαρχίας της Αττάλειας στη νότια Τουρκία, από όπου εκλέγεται μέλος της Εθνοσυνέλευσης.
Ο Τσαβούσογλου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας το 1988, όπου σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις. Στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ Νέας Υόρκης, καθώς και διδακτορικούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο Bilkent και το London School of Economics, όπου διετέλεσε για ένα διάστημα πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης.
Ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2002.
Μπαράζ προκλήσεων

«Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν:
Ή να τα βρούμε λύση μέσω της διπλωματίας. Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο. Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά», είχε δηλώσει ο Τσαβούσογλου, τον Δεκέμβριο του 2017, στην τουρκική βουλή.
Στις 21 Μαρτίου 2018, απαντώντας γραπτά σε ερώτηση για το Αιγαίο του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουσταφά Μπαλμπάι, υποστήριξε ότι «το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα».
Στις 14 Ιουνίου 2018, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Kral Fm δήλωσε πως στο Αιγαίο «ακόμα και σε θέματα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί».
Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε για τη θεωρία της παραχώρησης των 18 νησιών στην Ελλάδα, απαντώντας ότι «όχι μόνο στη δική μας περίοδο αλλά και μετά την κρίση των Ιμίων δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ισχύον καθεστώς όπως και στο νομικό καθεστώς των νησιών. Δεν το επιτρέπουμε. Ακόμα και σε θέμα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Δεν έχει παραχωρηθεί ούτε ένα κομμάτι βράχου».
Τα υπόλοιπα Υπουργεία
Υπενθυμίζεται ότι πλέον στη χώρα το Υπουργικό Συμβούλιο ορίζεται και παύεται από τον πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας.
  • Ο Φουάτ Οκτάϊ ορίστηκε ως ο μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
  • Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.
    Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας
  • Η Ρουσχάρ Πεκτζάν, υπουργός Εμπορίου
  • Υπουργός Δικαιοσύνης παρέμεινε ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ενώ στη θέση του παρέμεινε και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού
  • Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ
  • Υπουργός Βιομηχανίας ο Μουσταφά Βαράνκ
  • Υπουργός Παιδείας ο Ζίγια Σελζτούκ
  • Υπουργός Υγείας ο Φαχρετίν Κοτσά
Ο διορισμός του γαμπρού του Ερντογάν ως υπουργού Οικονομικών «βούλιαξε» την τουρκική λίρα
Aνησυχία στις αγορές προκάλεσε το όνομα του νέου Τούρκου υπουργού Οικονομικών, που δεν είναι άλλος από τον γαμπρό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με την ανακοίνωση του διορισμού του από τον ίδιο τον Ερντογάν η τουρκική λίρα απώλεσε σχεδόν το 3,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Η ισοτιμία της νέας τουρκικής λίρας είχε υποχωρήσει στο 4,7:1 έναντι του δολαρίου περί τις 24:00 (ώρα Ελλάδας) εν σχέσει με την τιμή της μία ημέρα νωρίτερα, λίγες ώρες αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον διορισμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της νέας 17μελούς κυβέρνησής του.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε επίσης μετά τη δημοσιοποίηση, νωρίτερα τη Δευτέρα, ενός προεδρικού διατάγματος με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει αναπληρωτές του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η συναίνεση του διοικητή.
Ο Αλμπαϊράκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με τον πληθωρισμό αυξημένο, το νόμισμα να υφίσταται καθίζηση και μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών λογαριασμών, παρά τη στιβαρή ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.
Οι αγορές, που ανησυχούν για τις πιέσεις του Ερντογάν στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, μοιάζουν να εκδήλωσαν έτσι την αποδοκιμασία τους για τον διορισμό.
Το τουρκικό νόμισμα πέφτει εδώ κι εβδομάδες, με οικονομολόγους να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου υπερθέρμανσης της οικονομίας.
Ειδικοί κρίνουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα πρέπει να πάρει μέτρα, ιδίως να αυξάνει πιο συχνά τα επιτόκια της, όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται σθεναρά στην ιδέα αυτή.
Από το Blogger.